Midvinterblot

Som den fullständigt ogudaktiga person jag är så firar jag enbart julen genom att blota, och nej, jag skär inte halsen av en get och hänger upp den i ett träd.

Kunskapen om våra gamla seder är tämligen fragmentarisk. Att julfirandet har hedniska traditioner vet många men bortser från det, ofta på grund av barnen. Mina barn är dock vuxna och har egna småttingar varför jag numera ohämmat kan ägna mig åt det verkliga firandet.

Det firandet inträffade den 22 december i år klockan 01.22

Förr om åren hände det att jag släpade med mig mina barn och deras kamrater och blotade men än så länge är mina barnbarn för små. I praktiken tar jag ofta med mig sill, brännvin och

en eller annan köttbit och binder upp i träd eller buskar. I år blev det ett par skivor rökt lax och ett kokt ägg.

Jag kan konstatera att fåglar uppenbarligen tillgodogjort sig laxen men ägget hänger fortfarande kvar i sitt snöre. Vad folk tänker när de ser ett ägg inlindat i tape och uppknutet i ett träd tillsammans med ett par skivor rökt lax undrar jag förstås…

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Jul, Midvinterblot, Carl Larsson, Tradition, Tomten[/tags]

  4 comments for “Midvinterblot

 1. Micke
  24 december, 2006 at 13:48

  He he…God Jul Jinge.

 2. Pontus
  26 december, 2006 at 17:06

  Du är en mycket störd människa, Jinge! Fortsätt med det!

  God Jul!

 3. 26 december, 2006 at 17:15

  Tack Pontus! :-)

  Ja alla som inte är kristdemokrater är väl det.. :)

  God fortsättning själv!

 4. Pontus
  26 december, 2006 at 17:41

  I så fall är jag också störd, för kristdemokrat har jag aldrig varit. Senast jag röstade i Sverige var nog 1998 och jag var inte kristdemokrat då heller.

  Det är faktiskt rätt skönt att jag ”slipper” rösta i Sverige, för det finns inget parti för mig längre. Det måste vara jobbigt att vara ”svensson-borgerlig” i Sverige numera. Moderaterna är alldeles för mycket ett östermalmsparti och ”mittenpartierna” verkar aldrig kunna bestämma sig om de ska vara sosselakejer, bondpartier, antikärnkraftspartier eller halvskumma nyliberaler.

  Det är enklare här i USA där vi har ett skitdåligt och ett mindre dåligt parti att välja mellan. :-)

Comments are closed.