Midvinterblot firas i Jordbro fredag 21/12


Som den fullständigt ogudaktiga person jag är så firar jag enbart julen genom att blota, och nej, jag skär inte halsen av en get och hänger upp den i ett träd.

Kunskapen om våra gamla seder är tämligen fragmentarisk. Att julfirandet har hedniska traditioner vet många men bortser från det, ofta på grund av barnen. Mina barn är dock vuxna och har egna småttingar varför jag numera ohämmat kan ägna mig åt det verkliga firandet. I år firar jag det i Jordbro som vanligt sent fredag kväll 21/12.

Går man från Jordbro (buss/pendel) så kommer man efter sex-sju hundra meter till en avtagsväg som går in till höger. Vägen leder förbi Jordros gamla bronsåldersgravfält.

Fortsätter man den vägen och går första vägen till vänster så kommer man snart till en passage under motorvägen. Ytterligare ett par hundra meter så är man vid ett stort stall med ridanläggning. Fortsätter man den vägen ytterligare en kort bit så är man framme vid ett istidsblock som ligger till vänster uppe i skogen. Det står ett par bikupor vid vägen för den som aldrig varit där.

Om jag får med mig någon så ska jag blota där sent på kvällen den 21/12. Jag ska försöka få med mig mitt äldsta barnbarn eftersom traditioner ska spridas. De yngre är ännu för små för att fullt ut kunna värdesätta ett blot.

Man vet att Kalvsvik varit offerplats sedan år 1500 före vår tideräkning. Troligen längre än så, men man har hittat rester som visar på den saken. Bland annat har undertecknad funnit skärvor av en lerkruka som var 3500 år gammal (enligt Historiska Museet) Den och massor av andra skärvor, benbitar och annat hittades nergrävda precis vid kanten av istidsblocket. Kalvsvik är också omnämnt i litteraturen ett flertal gånger som just offerplats.

Uppe på berget finns en ”fornborg”. Det rör sig om diverse stenrösen som visar att de boende

hade något slags befästning, okänt hur stor och hög. Eventuellt så låg den tidens bostad innanför befästningen, men det är ren spekulation. Att platsen varit bebodd är bevisat, bronsålders-
gravfältet är högst påtagligt eftersom det är ett av Nordeuropas största.

Blotar gör man på valfritt sätt. För egen del så hänger jag upp lite inlagd sill i snören, gärna ett antal korvbitar också. Sedan ska man vandra tre varv motsols runt stenblocket under tystnad, detta för att inte göra gudarna arga. Blotar man med vuxna så får man ta sig en riktig rackabajsare i stället för mjöd. Har man med sig smått folk så är en kopp varm choklad att föredra.

Jag känner till att ett antal blot firas lite runt om på Södertörn. Bland annat så är det ett gäng som varje år offrar en levande get i Grödinge. Men sådant oskick borde polisanmälas, vill man kan man i stället offra lite köttfärs från ICA-Maxi. Det är ju ändå inte människoföda har jag hört.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Midvinterblot, Jordbro, Kalvsvik, Rackabajsare, Blot, Hednisk sedvänja, Jul, Traditioner, Mjöd, Gudar, Offer, Offra[/tags]


22 svar till “Midvinterblot firas i Jordbro fredag 21/12”

  1. Du ÄR galen Jinge! Att du inte länkade till Dagen, då hade de nog strukit din blogg. :-) Men visst blir jag lite sugen. :-)

  2. Fan också, jag som inte tror på några gudar alls kan ju inte detaga i sånt spektakel.

  3. Vi kanske kan följa med? Men då får du funger som präst. Annars blir det en muslimsk högtid av alltihop och då blir jag anklagad för kulturimpeialism.

    *Fast man kan ju elemintera risken med något alkoholhaltigt… :)

  4. Jag tror kanske du skojar litet kring ditt midvinterblot men blir ändå så glad över att någon mer nämner vårt firande av solens återkomst. Så som vi firade före kristendomens övertagande/dominans av landet och och våra seder. De byggde ju sina kyrkor ÖVER de gamla kultplatserna, men tydligen har den i Jordbro klarat sig! Jag är ateist och naturligtvis inte heller asatroende men detta att året vänder och solen ”kommer tillbaka” är värt att fira. Vår familj har festen i torpets vardagsrum men fornminnen finns ute i markerna runt torpet och vi uppvaktar förfäderna där ofta och med respekt.
    Ulla Johansson

  5. Nejdå Ulla. Man byggde Österhaninge kyrka 500 meter från berget jag berättar om. Den byggdes runt 1100-1200 och är i stort sett välbevarad. Troligen fanns det ngt just där oxo som man byggde bort.. :-)

    Rawia: Muslimska prelater går knappast motsols runt stenblock, fast vid närmare eftertanke kanske de gör det i Mecca… :-)

    Men en rejäl rackabajsare hinkar de i vart fall inte i sig.. :)

  6. judarna var vid den påstådda tiden för jesus korsfästelse inte de som utfärdade straff som avrättning, det utfördes så klart av ockupationsmakten och ingen annan vid den tiden.

  7. #6 Matte – Låter ganska fanatiskt att säga något sådant. Troligtvis var det egentligen Rommarna som gjorde det, om nu Jesus ens funnits alls.

  8. Ta mig fan ska jag gå runt Sköldpaddeklippan (Fritt översatt) den kvällen och ta mig en jävel. Sillbiten och hemgravad lax äter jag hellre vid ett anständigt bord.
    Jag kan ju hylla solens återkomst istället för gudar

  9. Jo, Jinge, det är just vad muslimska prelater gör, går motsols.

    Har du sett dervisher dansa? Motsols! Har du sett Towfan runt Kaaba? Motsols! :)

  10. Jag för min del nöjer mig med att sticka en termometer i skinkan, slänga in den i ugnen och sedan avnuta den med rödkål, potatis och senap. Det är mycket bekvämare, och det har ju också sin grund i det gamla midvinterblotet, då man käkade upp grisarna. Bilbens folk äter som bekant inte skinka :-).

  11. Matte. Den jesusen var jude, så vem skulle nacka honom om inte andra judar? Ska vi dra din parallell på det sättet får vi nog rikta misstankarna mot smånissarna. Vi kan väl hänga upp dem, androm till varnagel, bland korv- och sillbitar vid midvinterblotet. Ohängt småfolk kan få julmust.

  12. Särimner uppstår VARJE år på nytt. Men Jesus bara EN enda gång hittills.
    Så det är solklart vem man ska hålla på…

  13. En gång i forntiden hade vi vikingablot och offrade en fläskkotlett. Tyvärr vad det samurai-svärd vi försökte utföra offrandet med hemskt trubbigt, så det blev knappt några märken på kotletten. Det är dock tanken som räknas.

  14. Om det bara är tanken som räknas så räcker det väl om man bara tackar gudarna? Sedan kan man äta upp fläskkotletten själv, helst panerad och serverad med gräddsås, pressgurka och råstekt potatis. Det ska dessutom helst vara en sån där kotlett med en rejäl fettrand kvar, inte en sån där fläskfilé-wannabe som inte smakar något; är där mer kött än fett är det inte en riktig fläskkotlett!

  15. Fast redan där blir det lurigt nog eftersom jag inte tror på några Gudar. Blir som att tacka luft, känns aningen fånigt. Bättre med lite allmänt offrande och tjoande å så.

  16. För gudarna räcker säkert tanken Marcus, men andra är mer beroende av vad som är i tanken. Så häng gärna upp ett paket ister, eller kokosfett för de som är vegetarianer, utanför fönstret så får du väntat besök. Talgmesar och blåoxar i en salig blandning och kanske hacke hackspett, den större, oxå.
    Då kan du äta din maträtt i frid och skänka en tanke till Särimner när du nu valt bort den magra, smakbefriade, centralpaketerade fläskkotletten, som är ett skämt även om den inte råkar vara skämd, men som hade gett dig ett matfel.

  17. #20 el persson – måste ju säga att när jag började läsa ditt inlägg trodde jag att du menade att jag skulle få besök av veganer ifall jag hängde ut kokosfett… Jag är inte så säker på att fåglar på balkongen i kombination med två katter som sitter och tittar ut är en så bra blandning dock. :)

  18. Men det gäller nog veganer oxå. Jag menar de vill väl inte ens ta i animaliefett, men då finns det alternativ för dem att offra. Det vete fåglarna om de bryr sig, fåglarna alltså. Se bara till att fettet är osaltat!
    Vad beträffar katterna så vet jag inte om det är så stor skillnad på två mot en, men med en går det bra. De enda som klagat på min katta är väl krukväxterna som sa ”krasch, klirr, klirr”, lerkruka!, när de gick i golvet. För katten är fåglarna som i ett akvarium, och efter ett tag vänjer fåglarna sig vid att ha en katt i akvarium som tittar på när de äter.