Metro betalar sina bloggare

Jag upptäckte via Johans blogg-blogg att Metro från och med idag betalar bloggare tio öre per sidvisning, dvs. per besök. Och inte då unika besökare utan varje gång någon laddar sidan. (Johan Larsson driver intressant, nyligen, knuff, bloggar, bloggtips och bloggkartan. Allt med .se efter)

Det är en intressant idé eftersom det uppenbarligen finansieras genom annons-
intäkter som Metro får på bloggarna. För egen del skulle det innebära att jag tjänade över 100 kronor om dagen på bloggen, det vore ju skojigt eftersom jag hittills har tjänat noll kronor sammanlagt under de tre år jag bloggat. Men det skulle också få en del andra konsekvenser misstänker jag. Att Federley, som har betalt från oss skattebetalare för att driva sina politiska åsikter, tjänar ytterligare pengar på att göra just det, ja det känns lätt osmakligt.

Men för bloggar som har mycket trafik så kan det givetvis vara en idé.

Men jag gillar inte deras gränssnitt alls som det ser ut nu. Att skriva i en spalt skulle jag antagligen bli galen på. Sedan skriver Johan att de ännu inte har något RSS-flöde, men att det ska vara på gång. Mja, jag avvaktar nog ett tag och ser hur det utvecklar sig. Men visst är det en kittlande tanke att få betalt..

Källor: Johans blogg-blogg + Metro SvD

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Metro, Bloggosfären, Johans blogg-blogg, Federley, Betalda bloggare, Politik[/tags]

  5 comments for “Metro betalar sina bloggare

 1. 19 juni, 2007 at 02:05

  Tar de in vem 17 som helst :-)?

 2. Simon
  19 juni, 2007 at 11:23

  Om du verkligen vill tjäna pengar på din blogg så finns det flera andra och MYCKET bättre alternativ än att flytta bloggen till Metro…

 3. 19 juni, 2007 at 11:43

  Simon! jag har aldrig reflekterat över möjligheten att tjäna pengar på min blogg. Jag HAR funderat på reklam, men det är bara t.ex. böcker jag skulle klara att göra reklam för, det mesta annat grejar jag inte. Men har du idéer sp kläm fram med dem. Mitt webbhotell är både bra och relativt billigt, men det vore gött att få in de slantarna iaf.. :)

 4. 20 juni, 2007 at 20:41

  Det är nog en bra grej för nya bloggare som börjar från noll och därmed inte förlorar något i att lämna en etablerad och inarbetad blogg bakom sig.

  Men för etablerade bloggare, oavsett antalet besökare eller sidvisningar, finns det inga direkta fördelar annat än den extra exponeringen i sammanhanget. Om man vill tjäna pengar bör man ju definitivt satsa på att söka sponsorer eller lägga in annonser på sin egen blogg (kända bloggare hittar lätt sponsorer!). Det ger bra mycket mer än de tre ören per sidvisning som Metro betalar. Visserligen kräver det en extra arbetsinsats och lite kunskaper om annonsmarknaden, men i gengäld betalar det avsevärt mycket mer.

  Dessutom, om man stannar på sin egen blogg har man dessutom full kontroll över den. Nu lägger sig duktiga och etablerade bloggare i Metros händer, och det tycker jag är lite synd eftersom de flyttar av ekonomiska skäl – men i själva verket tjänar mindre än de hade kunnat göra om de agerat annorlunda. På en egen blogg finns inte heller någon övre gräns för vad man kan tjäna, det beror helt och hållet på hur kreativ man är. Kanske 10 öre per sidvisning? Jadå, hitta rätt annonsörer så går det faktiskt.

  Jag tycker alltså inte att Metrobloggen är något att jubla över. Men jag förstår att många gör det ändå, eftersom kunskapen om att tjäna pengar på sina bloggar är liten i Sverige. Det är få som ser vilka nackdelar det innebär att flytta och vilka begränsningar Metro sätter upp, och många hyllar Metro för att de betalar bloggarna – trots att det egentligen är Metro som tjänar mest i sammanhanget.

  Det är nästan så att det kliar i fingrarna på att sätta upp en egen bloggtjänst och erbjuda dubbelt så mycket som Metro. Men nej, jag håller mig till mina designmallar – och jag skulle inte flytta till Metro ens om jag erbjöds ”stjärnbloggar-avtalet”. Jag har inte råd att lämna min egen blogg. :)

 5. 20 juni, 2007 at 20:57

  Som referens: Varje enskild reklam-länk i sidokolumnen på min förstasida kostar $270 per månad. De säljs av ett annonsbolag som hanterar allt åt mig, och för det tar de 50% av intäkterna. Jag har åtta länkar, så om alla skulle säljas till fullt pris för en månad så skulle jag tjäna över $1.000, alltså mer än 7.000 kronor.

  Om jag skulle hantera allting själv så hade det kunnat vara 14.000 kronor – och då är det alltså bara åtta textlänkar på första sidan. Jag hade kunnat lägga in några till, och kanske också kunna ha en reklambanner eller två – och dessutom fler länkar på de andra sidorna på min sajt. Det hade räckt för att kunna driva bloggen i företagsform och plocka ut en fullvärdig månadslön, och då är jag ändå inte någon ”stjärnbloggare” enligt medias definitioner.

  Nu är det dock inte så verkligheten ser ut. Länkarna i min sidokolumn bokades av annonsörer för länge sedan när de var mycket billigare så jag får nästan ingenting för dem – förrän en nuvarande annonsör lämnar sin plats och någon ny bokar platsen för fullt pris. Och jag har inte mer reklam än just de länkarna eftersom jag medvetet valt att hålla ner mängden för att hålla besökarupplevelsen och kvaliteten på sajten hög. Men jag tjänar ändå nog mycket för att kunna betala för en egen server och ändå få en slant över varje månad. Och min fåniga, tråkiga lilla blogg kommer ändå att plockas in i ett företag för att intäkterna ska kunna hanteras på ett bra sätt – inför framtiden…

  Långa kommentarer, men om du funderar på att tjäna en slant på ditt bloggande så vill jag visa att det bästa du kan göra är att utgå ifrån det starkaste du har – inte överge det och börja på något nytt där du bara har ditt namn med dig. Behåll din sida, läs på om annonser, tänk inte ens tanken på att prova AdSense utan sök annonsörer som vill förknippas med dig och det du står för. Och skriv om du behöver tips och råd. :)

Comments are closed.