Men nu surrar allt Jan Guillou till det


Jan Guillou ondgör sig i sin kolumn i dagens Aftonblad över fildelare och andra som aktivt kopierar och distribuerar musik, filmer och program.

Att det är Guillou som träder fram som riddaren av den genomskinliga rustningen är intressant, och delvis lite lattjo kan jag tycka.

Guillou: ”Eftersom tekniken är densamma över hela världen måste man fråga sig varför just svenskar stjäl så mycket mer än alla andra. En liten del av förklaringen är nog att risken att åka fast är liten.”

Nu vet jag inte varifrån han får en sådan uppgift, mig veterligen så är olika Asiatiska länder världsledande och inte lilla Sverige. Möjligen har herr Guillou lyssnat på BSA och IFPI och liknande lobbyorganisationer.

Sedan hasplar han upp samma påstående igen. Det blir lite Guilt By Association när han skriver: ”Men en mycket större del av förklaringen till den svenska tjuvnadens världsledande ställning måste finnas i våra attityder.”

I den mån Sverige verkligen intar någon särställning så verkar det mer troligt att det beror på att vi har en hyfsad datormognad och ett, i förhållande till många länder, väl utbyggt nät.

För skälet till att det piratkopieras i den omfattning det gör idag är prisnivån i första hand. Behöver en datorägare utrusta sin persondator med 3-4 olika program så kan det kosta allt mellan 5 000.- upp till 25 000.-

Och det gäller samtliga produkter i branschen oavsett om det är en DVD, Musik-CD eller dataprogram.

Det är branchen som är ute efter att skapa övervinster så att de kan fortsätta att betala sina lobbyister.

Och nu har Guillou gått på den finten..

[i] Länk till Guillous kolumn


20 svar till “Men nu surrar allt Jan Guillou till det”

 1. Det är så mycket skit på en gång att det är svårt att veta i vilken ände man ska börja. Tänker själv blogga om detta senare ikväll. Nåväl, vi kan för det första konstatera att Guillou, Östermalmsbo och mångmiljonär, inte är rätt man att definiera vad som är socialism. En ism som i sig inbegriper – åtminstone på pappret – allt från Nisse Lundgren-typer till radikala anarkokommunister.

 2. jag kom på att jag var inne på temat i min förra postning oxo.. ;)

  Jag skrev:

  ”För det är väl en mänsklig rättighet att ladda hem filmer? Nja, det vet jag inte direkt om jag tycker. Men jag anser under inga omständigheter att det ”brottet” är av sådan art att polisen ska ha rätt att ta fram trafikdata. Vad jag gör med mitt bredband är min privatsak.”

  Då menar jag inte att alla ska få begå brott men jag orkar inte utveckla det där just nu.. :) Det är ju faktiskt jul.. :)

 3. Jag tror många ”vänster”-människor som skriker sig hesa över att folk laddar hem blandar ihop två saker.

  1. Folk som gör musik/skriver böcker/gör film osv måste kunna få betalt för sitt arbete.

  2. Sättet på vilket de får betalt för sitt arbete måste se exakt likadant ut som det gjort senaste 100 åren.

  Nummer 1 är en självklarhet, så länge någon vill ha varan i fråga så klart, medan nummer 2 är dumheter. Jag är ingen marxolog men är inte detta ett solklart fall av att den tekniska utvecklingen sprungit ifrån ekonomins organisering? Guillou och andra borde, istället för att klamra sig fast vid CD-skivan eller vilja föra över samma absurda prisnivå till nätförsäljning av kassa mp3-filer, ställa sig frågan om hur man skulle kunna organisera informationsproduktion på något annat sätt. Ett av de bästa socialistiska resonemangen kring hur det skulle kunna fungera som jag läst skrev Micke von Knorring för ett gäng år sedan. Läs här.

 4. Jan Guillou skriver också detta:
  ”Sakligt sett, och juridiskt, är det visserligen samma sak att stjäla en film i butik som att stjäla den på nätet. ”

  Juridiskt är det inte stöld att ladda ned matrial från nätet utan brott mot upphovsrätten. För den som får sin rätt kränkt tycker säkert att det är samma sak.

 5. Jan Guillous åsikter om fildelning är fullständigt logiska. Han tillhör generation V. En generation som aldrig överger nationalstaten som den yttersta garantin för rättvisa.

 6. Läs här om förslag till ny förändrad/förbättrad copyrightlag som skulle vara till gagn för alla parter, både producenterna och allmänheten;

  Man föreslår ett antal reformer av upphovsrättslagstiftningen. Bl.a att copyrighten skall gälla ett begränsat antal år och att copyrighten skall återgå från skivbolag till artist efter ett antal år o.s.v. Dessa reformer skulle stimulera och gynna samhällsutvecklingen på en mängd områden.

  Ett mycket bra förslag från European Digital Rights (EDRI), som är en civilrättsorganisation i Europa som arbetar för att försvara ”civil rights in the information society”.

  Lägg gärna också en länk på din hemsida till EDRI webbsite http://www.edri.org

 7. Han fastnar för den gamla klychan att ”en nerladdning – en förlorad försäljning”. Det är den bild som skivbranchen och filmbrancher försöker sälja till våra politiker .. man drar snyfthistorier om att folk blir arbetslösa. Lustigt med tanke på att båda brancherna drar in mer stålar än någonsin tidigare. Man frågar sig om det kan vara så att dom inser att det faktiskt inte GÅR att dra in mer pengar och därför (i förebyggande syfte) gapar och skriker om piratkopiering för att utöka sin profit ännu mer i form av skattelättnader och böter (för piratkopierarn) och straffavgifter (för den normale datoranvändaren) i form av kassettavgifter och dylikt.

  Jag kan säga som så, att hela min CD och DVD samling som sammanlagt gått på väl över 100 000 så är över 95% köpt efter att jag kunnat ”piratkopiera” och jag köpte mer och mer fram tills för något år sen. Skiv/Film-branchen har gått överstyr och nu köper jag inget mer, .. av ren princip.

 8. Om jag köpt en DVD eller bok får jag då låna ut den till grannen då?
  Kanske låna ut den till min kusin i värmland och skicka den med posten?
  Har då gjort något straffbart?
  I så fall inte, vad är då det för skillnad att ladda ned för icke kommersiellt bruk.
  En som inte har fullt klämm på lagen i fråga.

 9. Herr Yabosid
  Men eftersom vi här har att göra med en bransch som vet hur man framställer sig som Guds ärliga sändebud på jorden så betalar Du i alla fall då dom nallar ur din plånbok varje gång som du du köper skrivbara media. Och om Vi använder samma enkla logik som mästertänkaren Jan Guillou så är det ju grov stöld. Att ta pengar ur någons plånbok är ju att betrakta som grov stöld oavsett beloppet.

  KAS

 10. Du får kopiera till kompisar (och kusiner antagligen). Men skickar du kopian över nätet blir det olagligt.. (??)

  Sic..

 11. Guillou blir sönderbloggad

  Efter att Jan Guillou skrivit en krönika i Aftonbladet tog det fart hos många bloggare. Guillous text har ett dygn senare blivit sönderplockad i atomer och kvar står (likt troll i solsken) ingenting.

 12. Peter F:

  Om skivindustrin får som den vill (Sony försökte som bekannt i år med … ganska fiaskoartat resultat) så kommer du enbart kunna spela skivor på den maskin som du registrerat hos dom som en giltig maskin som följer deras specifikationer. Skivorna spelas sen på licensbasis som kan ändras vid behov (deras behov dvs.) Du får en godtyckling mängd avspelningar i ditt introduktionspaket (cd-skivan) som du sen kan tanka upp över nätet. Filerna på skivan är i ett lossy format och om du mot all förmodan skulle få för dig att kopiera så kommer dom tack vare DRM-rutinerna som skivindustrin tvingat varje cd-spelar tillverkare att lägga i, enbart se 40kbps WMA filer, som först måste autentieras via nätet. Försöker du ladda skivan i en annan spelare utan denna DRM-rutin, så kommer enheten att markeras ”förbjuden” av Windows hårdvarulager, eftersom Microsoft givetvis är i fronten för att tvinga på kunderna DRM.

 13. Guillous stolpskott: Läs högt på ABF, Jan !

  Jan Guillou är arg. Någon kan ha lyssnat på hans ljudbok utan att det dök upp en slant på hans bankkonto. Så han använde sin krönika i Aftonbladet till att förklara för en miljon svenskar att de är simpla tjyyvar.

 14. ”Det är branchen som är ute efter att skapa övervinster…”

  Eller är det konsumenten som är ute efter att skapa en överkonsumtion? ;)

  Jag håller med Anders. Hans första punkt är viktig och den andra är ju som han skriver idiotisk. Det konstiga med piratkopiering är dock att många istället för att ladda hem den musik som musiker faktiskt släppt gratis eller billigt via nätet ska ladda hem musiken från alla de musiker som ännu inte anammat dne nya teknologin. Man får inte genom en ändring genom piratkopieringen tror jag utan man får den genom att stödja de som går den rätta vägen. De som släpper musik under Creative Common licenser t.ex. De bör yssnas till…

  Så kanske man inte kan göra med filmer, där får man snarare avstå från att köpa filmer överhuvudtaget tror jag, eller gå på musikaler och teater, för en film som King Kong kan aldrig släppas gratis… Om du inte är villig att enbart titta på ett fåtal filmer tills filmindstrin eventuellt bättrat sig ja då kanske du inte är redo för att kämpa för förändringen