Mellanösterns Indianer


En av Lasses bloggposter idag fastnade jag extra mycket för. Jag har nämnt det tidigare, och jag halkar in på ämnet ytterligare en gång nu.


Lasse skrev:
”Själva ordet “terrorist” är inte längre något konkret, ordet i sig beskriver alltmer något diffust utan innehåll. Ordet användes första gången i det romerska imperiet och beskrev hotet från de mordiska folket kimbrerna som ca 100 f. Kr var ett nordiskt krigarfolk…

…Numera används ordet i första hand för att beskriva de nedtrycktas uppror mot makthavare i största allmänhet. Något man i USA har stor erfarenhet av.

Redan under 1860-talets indiankrig i USA använde general Pope ordet terrorister för att beskriva siouxerna, de var terrorister, vilda bestar och galningar.

Hans beskrivning och användning av ordet terrorister gjorde det möjligt för honom att också påstå att indianerna måste utrotas.”

Min förra bloggpost illustrerade jag med en bild föreställande Sitting Bull, en känd gammal terrorist. Den här bloggningen har jag valt att illustrera med filmbilder som ni ser.

Analogin är uppenbar. De som blir utsatta för aggression eller ockupation gör alltid motstånd. Övermakten gör då gällande att motståndet utförs av terrorister. Mellanösternkonflikten är väl ett av de mest tydliga exemplen på detta. Idag vägrar Israel att förhandla med Hamas för att de är ”terrorister”. Deras terror har bestått i att de gjort motstånd mot dem som ockuperade deras land, Palestina.

Israel kräver i sin retorik att Hamas ska erkänna Israel, eller på svenska, att palestinierna frivilligt ska frånhända sig territoriet och aldrig mer göra anspråk på det. Precis som de amerikanska urinnevånarna är de numera drivna till olika

reservat, störst är Västbanken och Gaza, men även i andra länder finns det flyktingläger med många palestinier.

Till och med här i lilla Sverige bor det mängder av palestinier som tvingats fly från sitt land.

Men som den sanna kolonialmakten har Israel bara krävt mer och mer territorium. Därför bygger de en mur som är åtta meter hög inne på palestiniernas mark. Långt inne på deras mark, så att de därigenom tillskansar sig ytterligare trettio procent av detta territorium.

Dessutom stjäl Israel palestiniernas vatten, deras pengar och skär av möjligheterna för dem att resa ens mellan sina egna städer och byar. De bombar deras kraftverk och håller över 3000 palestinier fängslade utan vare sig rannsakan eller dom.

Israelerna kräver omvärldens respekt. Det för att judar utsattes för folkmord på 40-talet. Men man hör dem aldrig berätta att kolonialisationen av Palestina redan började på 1800-talet.

Det gör det extra tydligt att palestinierna är vårt sekels indianer, Mellanösterns indianer.

Lasses bloggpost från idag SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Palestina, Genevekonventionen, Mänskliga rättigheter, Etnisk Rensning, Förtryck, Förföljelse, Mellanösternkonflikten, Mellanösterns Indianer, Politik[/tags]


33 svar till “Mellanösterns Indianer”

 1. Man kan även ta ett nyare exempel: motståndet mot apartheid.

  ”General Magnus Malan, South African’s defence minister, described the explosion as a ”cowardly, criminal deed in the Communist war being raged against South Africa”.

  He said more than 40,000 civilians had died as a result of terrorism in the past five years in Africa and 83,000 armed men had died.”

  http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/may/20/newsid_4326000/4326975.stm

 2. Begreppet terrorism behöver nog revideras varje gång det åberopas. Det är lika allmängiltigt och urvattnat som begreppet ”krig”. Att t ex kalla USA:s invasion i Irak för ett ”krig” blir helt befängt för den som inser att de inte har någon motsvarande armé, flyg- eller sjöstridsmakt att ”kriga” emot.
  Det handlar som alltid för USA och Israels del att förgöra och helst utrota urinnevånarna för att stjäla deras mark eller naturtillgångar. Både USA och Israel är länder som byggts på stulen mark vars ägare avrättats.

  Israelerna har upphöjt sin rovdrift på Palestinier till en rättighet som kräver omvärldens stöd och förståelse grundat på Hitlers illdåd. De har till och med, som Gilad Atzmon bevisar, lyckats motivera sig med en judisk förintelsereligion som får dem att tro på att de i all historisk tid varit, är och kommer att förbli förföljda och att denna förföljelsemani berättigar till alla gammaltestamentliga bestraffningar och utplånandet av dem som inte är av deras ”stam”.

  Det var ett historiskt misstag av bibliskt format att dumpa dem hos det Palestinska folket men som alltid när USA ska styra och ställa kan det endast sluta i kaos och oändliga lidanden för mänskligheten.

 3. Beväpningen snartlik. Pilbågar mot gevär, stenar mot raketer. Tomahawk mot Colt, slangbella mot stridsvagn.

 4. Natalie! Nej kanske inte, men mot Tornados, stridsvagnar,Apachehelikoptrar och raketer.

  Fast visst vore det bättre med 20 000 kilo sprängmedel.

 5. Sådana som du skapar antisemitism natalie!

  Kortsynt – Inskränkt, utan empati.

 6. Jinge, en 10 för artikel! Otroligt bra jämförelse och bild genom ord, verkligen :-) Säger ärligt trots att jag går på terapi efter din spark med ”spilvatten” heheheheeheh…

 7. Bara att tillägga:
  Martin Luther King anklagades med terrorism och sabotage mot USA-s demokratin när han krävde lika rättigheter för svarta och vita människor.
  Efter romarriket, ordet terrorism används i Frankrike under 1700-talet. Då fick man beskriva arbetarnas och böndernas revolution.
  Idag, vet vi hur apsurt är det att kalla Martin Luther King för terrorist och franska arbetare och bönder. Säkert, generationer som kommer ska se EXAKT samma absurt att Israel fick terrorstämpla hela folkgruppen bakom murarna med terroranklagelse.

 8. Nej det som skapar antisemitism är att beskylla en enda liten stat på sex miljoner invånare för situationen i Mellanöstern. Israel med undantag av möjligtvis Libanon är den enda liberala demokratin i hela sydvästra Asien med Arabiska Halvön inräknad. De arabiska grannländerna skiter i palestinierna, de vill inte ens ge makt till sitt egna folk.

 9. Palestinierna är inte i flykttinglägret..!
  Flyktinglägret är ett TILLFÄLLIGT BOENDE, men palestinierna lever på så sätt under 40 år..!
  Det är precis som indian-reservoater.

 10. Här finns bara ja-sägare. Ingen ifrågasätter Jinges påståenden. Är det som vanligt, att de som inte delar Jinges uppfattning, censureras?

 11. Givetvis Olaus! Det minsta du ens ANTYDER att jag har fel gör att kommentaren hamnar i papperskorgen, direkt utan att passera GÅ.

  Så du och dina ”partivänner” har svårt att få fram era slemmiga åsikter här även i fortsättningen. :-)

 12. Genom tiden har den fria televisionen visat många sk. dokumentärer om palestiniernas situation och gilla läget. De har avbildats som offer och förövare. Sist jag såg dem på glasrutan så var de upprörda över sin demokratiskt valda regering och allt vad det innebar för dem.

  Heta känslor, svalla vågor men ingen fakta!

  Varför får vi aldrig reda på om vad det egentligen är som israelerna vill att den demokratiskt valda och bojkottade regeringen ska göra?

  Det är väl knappast bara ett öppet erkännande de vill åt? Vilka andra saker kräver de? Eller är jag ute i min saliga enfaldighet?
  Någon som vet, berätta!

 13. Constantine, demokrati verkar vara något väldigt relativt…
  Att som ett mantra gång på gång upprepa:
  ”Israel är Mellanösterns enda demokrati” imponerar och övertygar inte mig.
  Jag kräver mycket mer av en demokratisk stat.

  Vad man i grunden menar med begreppet är att människors
  LIKA VÄRDE och RÄTTIGHETER är grundläggande i en
  demokrati.I så fall kan man följdriktigt inte betrakta Israel som en demokratisk stat, eller hur?

  En miljon palestinier lever i Israel och behandlas som andraklassens medborgare.

  Lasse Wilhelmsson skriver FBI:
  ”Israeliska ID-kort anger inte ”israel” som nationalitet, utan ”jude”, ”arab” och så vidare. Icke-judiska medborgare kan inte gifta sig med judar i Israel, eller nyttja nationell mark. Många arabiska byar i Israel har inte legal status som bosättningsorter och saknar därmed tillgång till allmän service som energi och vatten. Arabiska israeler får inte göra värnplikt (med få undantag), vilket medför diskriminering avseende sociala förmåner, studier med mera.”

  Det är vad jag kallar för rasism.
  Om du säger att Israel är en rasistisk demokrati så är det okey. Så motsägelsefull är verkligheten…
  Tillslut Constantine, hur definierar DU demokrati, det skulle vara intressant att höra.

 14. Marcine, när resultatet ett demokratiskt vaL inte accepteras av omvärlden, så är det väl inte konstigt att konflikter uppstår.

  Natalie och Constantine ni låter som Bill och Bull –
  och Marcin(Olaus) som elake katten Måns i Pelle Svanslös.

 15. Sara, när skrev Lasse det? Iaf är det valfritt om man vill ha tex ”arab”, ”jude” eller ”drus” i ID-korten, och araber får får göra värnplikt, men de är, till skillnad från druser, judar och circassianer inte tvingade. Vad det gäller äktenskapslagen så är den väldigt skruvad, varje religiös grupp får utöva sina religiösa lagar vad det gäller äktenskap: judar gifter sig enligt halacha och muslimer enligt sharia. Doch kan man kringgå allt genom att gifta sig civilt t.ex. på Cypern och sedan registrera äktenskapet i Israel. Även homosexuella kan gifta sig på det sättet.

  I övrigt anser Ida D att Israel är en demokrati, så du kan ju fråga henne =)

 16. Tycker du inte att det här börjar bli litet löjlig, Natalie?
  Nu kommer du med ytterligare en undanmanöver.
  Jag frågade dig, hur du definierar demokrati, inte vad Ida anser om saken. Det klarar hon mycket bra själv.
  På FiB:s hemsidas arkiv hittar det Lasse Wilhelmsson skrivit. Hans ord står mot dina.

 17. ”Iaf är det valfritt om man vill ha tex “arab”, “jude” eller “drus” i ID-korten”

  Japp så är det (sedan några år tillbaks) men även om man väljer att inte bli stämplad efter ras så gör ID-korten skillnad på judar och icke-judar.

 18. Sara G.
  Den elaka katten? :) :(
  Min förfrågan var inte elakt menad, det var en önskan om att få saker och ting klargjorda. Varför skriver du (Olaus) efter mitt namn? Jag är Jag och ingen annan.

 19. DÄRFÖR KRITISERAR JAG ISRAEL:

  – Israel är en demokrati, och JUST DÄRFÖR borde man inte bryta mot en av demokratiska huvudgrunder: Lika rättigheter & människans likvärde. Brott mot folkrätten, human rights, FN, Genevekonventioner, amnesty, EU, m.m. är någonting som en demokrati FÅR INTE bryta emot, liksom regimländerna eller diktatur gör!

  – Vi har en kedja av länder så kallade ”muslimska länder” eller ”kristna länder”, så har jag ingenting emot att det finns ett ”judiskt land” också. MEN, det betyder inte att man ska hindra ständigt palestinierna att bilda sin egen stat och sabotera ständigt deras demokratiska utvecklingen.

  – Konflikten mellan Israel/Palestina är långvarig. Lösningen finns, men inte politisk vilja. Jag sätter större ansvar på dem starkare än på dem svagare, för att kunna lösa konflikten. Israel är bättre utvecklad på alla möjliga punkter och därför har större möjligheter för att effektivt utföra fredsprocessen än palestinierna.

  – Israelisk styrka förtrycker ständigt palestinierna, inleder en human katastrof, förödelse av deras hem, med ständigt stöd av USA. Just detta hetsar upp, inspirerar och motivierar terrororganisationer, vecker hat och hot mot stormakterna och hela västvärlden.

 20. ”Precis som de amerikanska urinnevånarna är de numera drivna till olika reservat”

  Sen nu Canada har lika rätt att kalla sig Amerika och de ”Amerikanska urinnevånarna” är enligt bloggposten drivna till olika reservat så tycker jag det passar att förklara hur det verkligen förhåller sig och försöka att visa att situationen idag för Indianer kan inte jämföras med Palestiner idag.

  I Canada finns ca. 600 First Nations, det innebär att de Indian stammar ca. 600 har tilldelats sin mark, sina gamla bosättningar, att fritt få förmedla. Det finns betydligt mer ”reservat” än ”Nations”.

  ”Indian reserves, established in Canadian law by treaties such as Treaty 7, are the contemporary lands of First Nations. Some reserves are located within a city”

  ”In general, Indigenous peoples within Canada who identify as First Nations do not believe in the concept of sovereignty of Indigenous peoples as nation-states”

  Det är inget krav att de bosätter sig där utan de är fria att bosätta sig var som helst i Nordamerika, eftersom alla Indianer anses ha dubbla medborgarskap (CDN & U.S.). Många Indianer i Canada föredrar att bosätta sig i ”reservaten” därför att de har sina egna politiska och spirituella ledare, många reservat har sin egen polis styrka, och chief. De som bor i reservaten är befriade från Canada inkomstskatt, men får fulla sociala förmåner och univeriell sjukvård. Jag är inte säker om de måste betala Provinsiell inkomstskatt.

  I mitt område finns tre (3) Mohawk reservat inom 30-45 minuters bilfärd. Dom bor inte i tipis utan har villor, lägenheter, motorvägar, gator, köpcentrum, läkare, nöjeslokaler, casinos, ja precis som vilket samhälle som helst. First Nations bildar sin egen autonomiska nation inom nationen, där Canada’s lagar och konstitution gäller, men de är inte självständiga Nation-states. Vissa Nations står i strid mot federal Canada för mer land och när de går till supreme court brukar de vinna mer land då de kan visa att land har varit deras med gamla begravningsplatser och dyligt.

  Jag har en kompis sedan många år, Mohawk, och han har bott och arbetat över hela kontinenten som iron worker och byggt skyscrapers, och bor nu i närheten av mig. Han har inte bott på reservat de senaste 30 åren.

  När jag arbetade i St. Louis traffade och arbetade jag med Cherokee och Cheyenne indianer i management befattningar och ingen av de bodde i reservat.

  Canada’s indianer verkar i alla yrkesgrupper, läkare, tandläkare, advokater, lärare, tjänstemän, ministrar, arbetare och NHL hockey spelare etc.
  http://en.wikipedia.org/wiki/First_Nations

  Inuits i Canada har tiildelats sitt eget territory Nunavut, som ligger i Europas storleksordning, och kommer kanske att bli tilldelat province status. Politiska ledare från Nunavut är representerade i Canada’s parlament.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nunavut

  Nu kan jag inte svara för urinnevånarna i U.S.A. då jag vet för lite om de, men är ganska säker på att Canada ligger före USA i att etablera status för indianer.

 21. Sara G. och Natalie..!
  DEMOKRATIN satte sina grunder för 4 000 år sen, och även idag har vi inte ett enda land i världen som har 100% demokratin…men målet är att nå den här nivån. Om demokratin är så lätt system att utföra i ett samhälle, skulle vi aldrig behöva så lång tid för att utvecklas.
  Det är svårt att få alla människor nöjda och det är egentligen demokratiens vision.
  Aristoteles sa: ”Du kan inte förändra ditt liv om du inte förändrar först tanke och sinne på livet”.
  Nämligen, vi kan inte komma upp till 100% demokratin, tills vi bygger upp fullkomligt medvetet, samvetet, etik och moral inom oss själva. Och för detta krävs det många år…
  Inget land kan säga idag att man har 100% demokratiskt system. Demokratiska rättigheter som man har i Tyskland och Bosnien är inte lika stora. En del länder fick nå upp 80%, 65%, 30%, 10% … men ändå kallas dem som demokratin. Det betyder att man har huvudmål att bygga upp ett RÄTTVIS samhälle. Grundkraven är att utföra demokratiskt val i landet vilken räcker att kallas som demokratin. Resten beror på vidare utveckling…

 22. Sara, nej, du frågade inte mig hur jag definerar demokrati, du frågade Constantin. Om du frågar mig så har jag ingen definition helt enkelt för att demokrati är ett så diffust begrepp. Sverige anses vara en demokrati men är det demokratiskt att skicka sina medborgare till Egypen för tortyr?

  Åk till Israel själv så får du mina uppgifter bekräftade.

 23. ”DÄRFÖR KRITISERAR JAG ISRAEL:

  – Israel är en demokrati,”

  Rätt att kritisera men Fel, Israel är en ETNOKRATI, en kolonialstat och en ockupation enbart för judar.

  I en demokrati kan ingen etnisk grupp ockupera en annan, deras mark förtrycka och mörda och stifta lagar som framhäver den egna rasens överhöghet.

  Först när alla folkslag och religioner har samma rättigheter och villkor och medborgarskap inte grundar sig på etnisk tillhörighet kan landet kalla sig ”demokratiskt”, men då skulle du inte behöva kritisera det eftersom själva vitsen med kolonialstaten Israel som apartheidstat då upphört….

 24. Natalie, läs min inlägg övan, nummer 24…
  Inget land har 100% demokratiskt system. Demokratiska länder varierar med sin demokratiskt styrka i systemet. Inom en del punkter Sverige är starkare än något annat samhälle med sin demokratiskt styrka, och tvärtom. Det finns punkter där visas svagheter fortfarande.
  Malta är demokrati också, men ändå ett enda land i Europa där man inte har rätt att skilja sig om man blev gift i Maltas katolsk kyrka. Kort sagt: Demokratiskt styrka varierar från land till land.

 25. Nä, just det.
  Demokrati är, precis som det mesta, ett relativt begrepp, inget statiskt tillstånd.
  Demokratin är utvecklingsbar. Det finns bättre och sämre demokratier.
  Israel ligger därför långt ner på skalan.
  Man kan inte ursäkta fruktansvärda tilltag med orden: Vi är ju i alla fall mellanöstern enda demokrati
  och sedan ta sig för bröstet.
  Det är patetiskt!
  Vad som så många efterlyser och kräver, är att Israel, som hyser så många offer, börjar visa empati för de svaga. Det vore smakfullt…
  Det vore att få oss andra att börja tro på mänskligheten igen.

 26. Sara! :-)
  Israel uppfyllde grundläggande krav – att utföra demokratiskt val i landet, som räcker att kallas demokrati. Och det är den nivå man ligger på. Men så fort man bryter ständigt mot mänskliga rättigheter, folkrätten, internationella lagar…då är man långt borta i universums ljusa år från demokratin i Tyskland, Sverige, England, m.m.
  Palestinierna uppfyllde SAMMA grundläggande krav. Dem fick inleda demokratiskt val, också! Men så fort Israel saboterar palestiniernas demokratiska utvecklingen, då sloss man mot demokratiska grundprinciper..!
  Som du sa – patetiskt! Verkligen patetiskt.

 27. Intressant, sandbuzz. Och för att veta mer om urfolk har jag alltid koll på jarumas weblogg som postar indigenous-nyheter.

  Även här i Sverige har vi svårlösta konflikter p.g.a. kolonisation. Men detta är för nära för att landets medborgare ska bry sig nämnvärt. Kanske får vi lita till Cree Nation eller Palestina, när det gäller att uppmärksamma samernas situation, som numera förstås inte är så hotfull som palestiniernas, men ändå. Många intrenationella urfolksgrupper har ingen svårighet att se parallellen.

  Apropå demokrati: Ida D – demokratiska val behöver inte heller vara ”demokratiska” – det beror på vad man läser in i ordet. Om man förväxlar demokrati med majoritetebeslut eller om man verkligen lyckas ta till vara många slags röster. Var hittade du förresten det ”citatet” av Aristoteles (som f.ö. ansåg att demokrati var till för fria män)?

 28. Född i Härjedalen och nära granne till samiska byar, så har jag sett rasismen på nära håll.
  Vi svenskar har mycket att lära av våra grava misstag och våldsuttryck mot den samiska minoriteten.
  Själv har jag en samisk gudmor, Eva Middagsfjäll.
  Det gör mig glad att veta, även om hon är bortgången för länge sedan.
  Ingen människa på denna jord kan slå sig för bröstet och säga: Jag är fri från fördomar.
  Varje dag är en kamp – vi måste kämpa för det som är rätt, följa humanistiska lagar och arbeta med våra egna demoner.

 29. Som en ren parentes Sara, min farmor lär ha varit same. Men hon hette Eriksson som flicka, men på den tiden var det fult att vara ”lapp”.