Mellanösternkonflikten, inget nytt


Läget i mellanösternkonflikten är sig likt. Palestinier lider av isolering, förtryck och etnisk rensning samt för att Israel stjäl deras mark och pengar.

Ekot: Ett uttalande i FN:s säkerhetsråd som skulle ha kritiserat Israel stoppades av USA. Förslaget hade lagts fram av arabländerna och syftet med uttalandet skulle vara att sätta press på israel att upphöra med angrepp på palestinska mål.

Självklart stoppar USA alla uttalanden som visar på sakernas rätta tillstånd, något som bara styrker mig i min uppfattning om att vi snarast borde ställa alla FN-delegater till arbetsmarknadens förfogande. Varför vi ska försörja dem begriper jag absolut inte.


3 svar till “Mellanösternkonflikten, inget nytt”

  1. USA har skyddat Israel med sin vetomakt i säkerhetsrådet i över snart 40 år. Ett utmärkt argument för att slopa veto-rätten.

  2. Yabosid skriver det jag tänkte skriva, nämligen att veto-rätten undergräver FN:s verkningskraft.

    Går det att reformera FN och avskaffa veto-rätten, eller kan exempelvis USA alltid fälla det förslaget genom att just utnyttja sin veto-rätt?

    Det är djupt odemokratiskt med veto-rätt. Jämför med en vanlig förening. Tänk om någon medlem skulle ha veto-rätt och därmed alltid kunna stoppa olika förslag! Tänk om exempelvis partiledaren i något politiskt parti skulle äga veto-rätt vid partiets kongress!

  3. Och i vanlig ordning skulle inte förslaget säga någonting om palestinska attacker mot israeler.
    Rätta mig om jag har fel!