Mellanöstern, UD och FN:s säkerhetsråd


En ny härlig sommardag med ett högtryck som beskrivs av SMHI som nytt rekord ända sedan 1956, 1036 millibar.

Men morgonens övriga nyheter tillhör knappast något att jubla över precis. Till att börja med undrar jag en del över vårt utrikesdepartement. Det verkar, som vanligt måste jag säga, som om de nu liksom under tsunamin bara lyckas öka den massiva förvirring som råder. Det är givetvis ingen lätt situation att reda ut nu när 4500 svenskar befinner sig i Libanon, men nog borde väl UD ha lärt sig att begränsa informationen till uttalanden från bara några enstaka personer? Nu är det många kockar inblandade och soppan tar givetvis smak av detta faktum.

Medierna uppger att FN:s säkerhetsråd suttit i förhandlingar sedan i går kväll svensk tid. Man har likafullt inte kommit fram till något resolutionsförslag som man har kunnat enas kring. Det handlar som vanligt om att USA lägger in sitt veto mot allt som kan tänkas gå Israel emot.

Det visar med all önskvärd tydlighet att FN i sin nuvarande funktion spelat ut sin roll. Det låter drastiskt, men det bästa vore nog om man sålde de fastigheter som finns i New York och samlade ihop general-församlingen och bildade ett nytt världssamfund. Det är inte rimligt att enstaka nationer totalt ska kunna blockera en så viktig verksamhet. Jag har inget listigt förslag till hur det bör fungera, men det är fullständigt vansinne att enskilda nationer har vetorätt över så viktiga beslut.

Sayyed Hassan Nasrallah, Hizbollahs ledare i Libanon har nu förklarat Israel krig. Ingen nation alltså, utan ”guds parti”
– ett gäng religiösa fanatiker. Det är förvisso helt möjligt att Hizbollah gjort en del gott lokalt i Libanon, men än så länge så anser jag att det är nationer och inte samfund som kan avge krigsförklaringar. Och så långt inbillar jag mig att jag har samma uppfattning som många andra, israelerna inbegripna.

Hade israelerna valt att bekriga Hizbollah enbart så hade det varit mycket illa, men nu bombar man alla libaneser inklusive landets infrastruktur och det är tiofalt värre.

Dessutom har man, enligt morgonekot, utsatt den palestinska myndighetens finansministerium för raketattacker i natt vilket ter sig än mer mystiskt. Vad kan de åstadkomma med det bortsett från att förstöra huset? Visa Olmerts massiva Cohones?

Jag har i olika sammanhang varnat för att landets agerande leder till en tredje intifada, nu verkar det som denna fundering kommer på skam. Det lutar nämligen allt mer åt ett riktigt fullskaligt krig i regionen för varje timme som går nu. Ser man till de nyheter som presenteras via olika medier så verkar världssam-fundet, bortsett från enskilda nämnda undantag, fördöma den israeliska aggressionen och allmänt kalla det för en överreaktion.

Anser sig israelerna ha råd med att hela världen pekar finger åt dem och kallar dem blodtörstiga galningar? Att Israel har rätt att försvara 1967 års gränser är det knappast någon som protesterar mot. Men om medborgarna är så oroliga för en ökande antisemitism som de säger sig vara, varför då kasta en tändsticka i en veritabel krutdurk?

Men dessa händelser sätter åter FN i fokus. Något måste göras!

i

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, mellanöstern, israel, libanon, palestina, united nations, fn, usa[/tags]


3 svar till “Mellanöstern, UD och FN:s säkerhetsråd”

  1. Jinge skriver: ”Det lutar nämligen allt mer åt ett riktigt fullskaligt krig i regionen för varje timme som går nu.”

    Är det inte det dom vill då? Bomba skiten med sina taktiska nukes och göra P-plats? OCH… detta kommer sedan gälla alla uppstudsiga nationer och folk, för all framtid.

  2. Det finns liksom en gräns, vad det verkar, där makthavare får för sig att de kommer undan med folkmord och statsterrorism i stor skala. Mycket otäckt faktiskt, de har liksom förlorat kontakten med det vanliga livet, vanligt folk. De är en herre-ras som står över några futtiga 10.000 döda hit eller dit.

    Förr eller senare rasar imperiet och då är det bara en kula eller cyanid som återstår. Likt Hitler. USA har för längesedan passerat denna gräns och Israel gör det tydligt nu. Problemet är bara att USA har kommit undan med statsterrorism ända sedan början av det kalla kriget.

  3. exodus -> Jag tror inte dom har tappat kontakten med vanligt folk. Dom har aldrig _haft_ kontakt med folket för det har inte legat i deras intresse.

    Folket gavs bl a religioner, pengar och tv för att vi skulle få något att bråka och argumentera om så styr ”herre-rasen” in oss på den nya världsordningen utan att vi anar något.