Medborgarplatsen kl 13.30. Malmbrytning, orörd natur och lokalbefolkning i Sverige – och Indien!


Idag sker som tidigare annonserats på denna blogg.Det är en Manifestation mot gruvsnyltare och minerallagar. Nätverket Budkavlen har kallat till möte i Stockholm idag med fullt program och med manifestation på Medborgarplatsen kl 13.30. Uppgifter om manifestationen finns också på hemsidan för Folket i Bild-Kulturfront och har sammanställts av Leif Öhman, Randijaur. Se även ”whatlocalpeople”.
Han har tidigare arbetat på SSAB i Luleå och är tillsammans med sin fru Elizabeth aktiva i den radikala föreningen Myggholken i Jokkmokk. Leif skrev blogginlägget ”Staten rycker in i Ojnareskogen” 29/8. Och 1/9 publicerade vi här rapporten ”Kriget i Norrbotten – pinfärsk rapport”. Den 4/9 kom den fina dikten ”Låt oss resa oss! Poesi från krigsövningarna i Norrbotten, därefter ”På verkstadsgolvet i NJA/SSAB – en tillbakablick” och sedan ”Dricks till servitören”.

Vid manifestationen kommer också medlemmar i Indiensolidaritet att dela ut ett flygblad om de hårda metoder som Indiens regering sätter in mot befolkningen för att bryskt odemkratiskt få kontroll över naturtillgångar till storbolagen. Problematiken är likartad.

Programuppgifter för idag finns nedan

Nätverket Budkaveln och många andra mindre nätverk över hela Sverige delar kritiken, rädslan och ilskan för den landsomfattande, statsunderstödda och ohämmade gruvexpansionen som planeras i känsliga, orörda och skyddade naturområden.

Program
Del 1
(09.30-12.00) på Södra Latin har fokus på aktuella problemområden i gruvboomens Sverige av idag, förslagna talare, bland andra: Lisa Wanneby, Marie Persson, Johan Elwing, Anncatrin Jernberg & Christina Bohman, Tor Lundberg och Matti Berg.

Del 2
(13.30-15.00) går under namnet manifestation och sker på Medborgarplatsen med mycket positiv energi för att visa att vi, trots att det handlar om ett idéellt engagemang kan ena oss och kämpa tillsammans, att vi är proffsiga och starka. Det är vår mark, vårt vatten, vår framtid det handlar om. Ingen ska ta det ifrån oss och våra barn. Vi kommer aldrig att ge upp! Sångaren och låtskrivaren Max Mackhe inleder med musik. Under de första tio minuter ska så många som möjligt, gå runt bland förbipasserande människor och dela ut flygblad och upplysa folk vad evenemanget handlar om. Gunnar Westrin talar om vår sak, varför detta är viktigt och om bakgrunden till Budkaveln och varför hela landsbygden åkt till Stockholm. Budkaveln överlämnas, musik, fler talare..

Del 3(16.00-18.00) Fast Mark-Rent Vatten. Kända artister varvas med professorer och experter inom olika områden; exempelvis nationalekonomi, vattenbiologi, renskötsel etc. Seminarium i Södra Latins konsertsal.

Del 4(18.00-19.00) Mingel, fria diskussioner, intervjuer, nätverkande etc. Kött – och Paltfesten 2012 – den 17 november kl. 18:00 på Väderkvarnen Restaurang. Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby

Programpunkterna är fortfarande under uppbyggnad. Det vi håller på att åstadkomma på tre veckor behöver professionella företag ta ett halvår på sig för att göra. Så fort saker är spikade följer mer info och namn på talare och artister, med mera. Endast del två sker inomhus i skolan Södra latins aula på Söder med plats för 1100 personer, resten av manifestationen sker utomhus.

Lyssna gärna på gruvserien i P1 Kaliber. Tre avsnitt kommer det första var i söndags.

Folk från flera områden i landet kommer att delta. Bussar kommer med folk från Kiruna och söder över. I Västerbottens Kuriren finns artikel om en budkavle som gått genom landet.

Arrangörer:
Nätverken ”Inga gruvor i …” Sameföreningen Stockholm. Samebyarna i Kiruna, Gällivare och Tärna deltar i en budkavle och manifestation i Stockholm den 17:e nov tillsammans med Ojnareskogen och Vätterngruppen

Läs Bertholof Brännström – Dagens Arena: I valet mellan miljön och miljarderna

Budkavlen har nått Tärnaby Publicerad 25 oktober 2012 kl. 08.57. I går överlämnades budkavlen från gotländska Ojnareskogen till de drivande i nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby. Ett 20-tal personer var på plats i Tärnaby centrum i går när budkavlen, som varit på turné i Sverige, överlämnades av Tor Lundgren från nätverket Inga gruvor i Jokkmokk. Representanter från de lokala samebyarna fanns med för att ge sitt stöd. Tor Lundgren höll ett kort anförande och överlämnade sedan budkavlen till Marie Persson, representant och drivande i nätverket ”Stoppa gruvan i Rönnbäck”.

”Nu ska budkavlen ristas in med namnen på samebyarna från vårt område och sedan ska den föras till Rönnbäck någon av de närmsta dagarna för dokumentation”, säger Marie Persson. ”Därefter ska den vidare till Östersund eller Vättern, slutligen ska den överlämnas till regeringen vid en manifestation i Stockholm den 17 november.


intressant.se, , , , , , , , , ,

FIB-KulturfrontYoutube Local People DNSveriges Radio 5/9 LKAB Aftonbladet Expressen

  5 comments for “Medborgarplatsen kl 13.30. Malmbrytning, orörd natur och lokalbefolkning i Sverige – och Indien!

 1. 17 november, 2012 at 13:30

  Anders Romelsjö nämner Indien och Indiensolidaritet. Jag läser just nu en deckare: Tarquin Hall ”Mysteriet med den försvunna tjänsteflickan”. Och där finns i ”mysteriet” insprängt huvudpersonen-privatdetektivens besök i ett indiskt gruvdistrikt. Urangruvor. Redovisande de vidriga förhållanden gruvarbetarna och deras familjer lever under. Detta korta inslag i boken grep nästan mer tag i mig än de verkliga rapporterna från bland andra: Jan Myrdal (Röd stjärna över Indien) och Arundhati Roy med artikeln Walking with the comrades. Länk här: http://www.outlookindia.com/article.aspx?264738
  Mycket värdefulla arbeten båda. Men de fiktiva människorna i deckaren (den är välskriven) fick jag ett slags personligt förhållande till. ”Tjänsteflickans” och gruvarbetarnas obarmhärtiga öden. – Min son påpekar när vi diskuterar gruvnäringen i Sverige att risken finns att vi förvandlas till ett råvaruproducerande och råvaruexporterande land. Ingen vacker framtid. Som u-land exporterar vi i framtiden malm till industrilandet Kina! – Fördrivningen av ursprungsbefolkningen från deras hem och byar i nordöstra Indien, förintandet av deras djungelområden – för gruvetablering – och en grym form av etniskt rensning är
  ytterligare en tragedi som västliga media förtiger. Indien är en ”demokrati” och Indiens fasansfulla övergrepp är mörklagda. Icke existerande.
  Ulla Johansson
  Ulla Johansson

  • Erik Jonsson
   17 november, 2012 at 17:28

   Intressant boktips, jag skall en titt på den, Ulla, är det en bok man borde göra reklam för och sälja genom Indiensolidaritet?. Tack för viktiga inlägg i många frågor, särskilt kul att läsa en artikel i Flamman som du skrev för ett tag sedan.

   • 17 november, 2012 at 18:29

    Svar till Erik Jonsson: Det är ju en deckare jag skriver om. Egentligen underhållningslitteratur. Men denne engelske författare beskriver i boken även annat som är intressant att ta del av. Om ”tjänstefolks” eländiga villkor i det indiska samhället. Om det totalt ruttna rättssystemet. Rättsfall som kan liknas vid det som beskrivs i Dickens ”Bleak House. Eller om möjligt värre. Han berättar om den indiska medelklassens ”mysiga” tillvaro men även rakt och uppriktigt om de ”lägre” samhällsklassernas bedrövliga villkor. Utan att dölja eller försköna. Ger stort utrymme åt de kapitlen. – Du får läsa och själv bedöma!
    Ulla Johansson

  • lingon
   18 november, 2012 at 12:50

   — risken finns att vi förvandlas till ett råvaruproducerande och råvaruexporterande land. Ingen vacker framtid —

   Det ligger nog närmare sanningen än någon vill eller vågar tro. Detta speciellt om man börjar titta närmare på hur forskning och utveckling läggs ned eller flyttar ut från landet, hur en viss regering bit för bit slår undan benen på något som var ett tämligen väl fungerande samhälle. Förändringar som om de genomförts på en gång hade förorsakat ett ramaskri men som med den långsamma taktiken tyvärr endast orsakar en gäspning hos gemene man. Utländska vänner skrattar rått åt landets nuvarande högre utbildning och undrar hur man kunde vara så dum att man i ett drag tog bort de fina möjligheterna för människor från all världens länder att utbilda sig tillsammans och skapa värdefulla kontakter och nätverk för framtiden osv osv.

   Så kontentan är nog inte att det finns en risk för förvandling, det är nog snarare en fråga om när den slutliga biten för detta läggs på plats. Och det är i sanning ingen vacker framtid våra barn har att se fram emot.

 2. 17 november, 2012 at 23:09

  Länk till Oddasat om manifestationen på Medborgarplatsen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5349594

Comments are closed.