Med Storebror i Baksätet

Pär Ström har gjort sig känd som en av den personliga integritetens främste försvarare och få bloggläsare har väl missat hans hemsida ”Stoppa Storebror”.

Nu har han gått och engagerat sig i en högerpopulistisk organisation som kallar sig ”Den Nya Välfärden” och tagit sig själv den lätt pompösa titeln ”Integritetsombuds-mannen”. Med den titeln har han gett ut den skrift som jag nu fått i min hand, Med Storebror i Baksätet.

Den handlar, precis som man haft anledning att förvänta sig, om riskerna med en alltför idog dataregistrering av hur bilar framförs på våra vägar. Allt från de svarta lådor som de senaste årsmodellerna oftast är utrustade med, till kommande GPS-övervakning av var bilarna befinner sig, hur fort de körs och alla andra parametrar som kan vara intressanta för polis och försäkringsbolag. Han visar också på risken med de trängselavgiftsförsök som pågår i Stockholm, risken för ett otillbörligt utnyttjande av trafikuppgifter.

Häftet är givetvis intressant som mar-drömsscenario betraktat men innehåller egentligen inget nytt material. Min egen uppfattning är i stället att Pär Ström begått ett misstag när han lämnade sin tillvaro som oberoende samhällsdebattör och -kritiker och övergick till ”Den Nya Välfärden”. Tankesmedjor och lobby-organisationer går det tretton på dussinet och åtminstone undertecknad är redan övermätt på organisationer som vill påverka mig på olika sätt.

Jag tror att han kommer att få svårt att kombinera sin tidigare funktion som – den som larmar, med den nya där han både

larmar, är extremt företagarvänlig och samtidigt ska agera som en självutnämnd Integritetsombudsman.

När man värnar om integritet är det bra om ens integritet inte kan ifrågasättas.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, integritet, pär strom, storebror, integritetsombudsman[/tags]

  3 comments for “Med Storebror i Baksätet

 1. Anders N
  22 juni, 2006 at 08:42

  Jinge skrev ”När man värnar om integritet är det bra om ens integritet inte kan ifrågasättas.”

  Hehehe… Fattade han inte det?

 2. 22 juni, 2006 at 12:36

  Suck. Jag förstod att det var något skumt när Pär gick ut och kritiserade bredbandsskatt helt plötsligt. Bara att plocka bort honom ut länkarkivet…

 3. Thomas Palm
  22 juni, 2006 at 20:09

  På sin hemsida har Per i alla fall fortfarande nidbilder av alliansen som är väl i klass med de jinge brukar göra. (Få se om länken blir kvar)
  http://stoppa-storebror.se/kan-jag.htm

Comments are closed.