Marschen i Paris – stöd – och hyckleri


Igår skedde en väldig demonstration i Paris, bevakad av 2 200 poliser och 1 350 militärer, för att visa ”NEJ till terror och JA till frihet.” Bland deltagrana fanns Sveriges statsminister Stefan Löfvén. Där fanns också flera världsledare som fört en politik där de låtit genomföra våldsdåd som drabbat oskyldiga människor, och som i sin skoningslöshet påminner om dåden i Paris. USA:s brutalitet i Irak är delvis känd tack vare Wikileaks. USA visar sitt ”frihetsideal” genom att hota med långa fängelsestraff.
Soldaten Bradley Manning är dömd till långt fängelsestraff eftersom han rapporterade om amerikanska soldaters illdåd till Wikileaks, som publicerade. Och dess främste representant Julian Assange sitter i en slags husarrest på Ecuadors ambassad till följd av detta och är på god agrunder rädd för att bli utlämnad till USA om han kommer till Sverige.
Parisdemonstrationen 150111

* Jag är i Frankrike och ser igår kväll på TV att det är stora manifestationer i andra städer. Det visste jag inte – i så fall hade vi nog åkt in till närbelägna Nice och deltagit i vad som kan ses som en manifestation bland vanligt folk för yttrandefrihet. Vilken miss! Detta trots min kritik mot andra viktiga aspekter (se nedan).

Krigföringen av USA och andra i Västasien (Mellanöstern) under de senaste dryga 10 åren har varit brutal, slagit sönder stater och dödat kanske över en miljon människor. USA:s och andra mycket hårda sanktioner mot Irak under 1990-talet beräknas ha medför 500 000 dödsfall bland barn, vilket dåvarande utrikesministern Albright i ett beryktat TV-uttalande ansåg vara ett pris man fick betala. Inte terroristdåd? Vad är det då?

Detta har i sin tur haft avgörande betydelsen för framväxt av vad vi kallar terrorism (medan liknande handlingar av t.ex. staten USA ”statsterrorism”, ej finns i massmedia). I den meningen är al-Qaida, al-Nusra och ISIS en produkt av USA:s brutala, imperialistiska politik. Den gynnar rekryteringen. En annan sak är ju det ekonomiska och militära stödet till ”moderate rebeller”, som till stor del hamnat hos de mer extrema grupperna enligt olika rapport (se tidigare blogginlägg). (Och Sovjets orättfärdiga krig i Afghanistan bidrog till CIA:s satsning att bygga upp al-Qadia en gång i tiden).

* Har du sett massmedia behandla denna viktiga aspekt? Massmedia tiger och sviker en granskande journalistik utifrån demokratiska värden.

* I Globalresearch rapporterade igår Julie Lévesque att 13 journalister dödades av Israels armé, dvs. Fem fler än på Charlie-Hebdo.
* I Irak har drygt 150 journalister och 54 mediaarbetare dödades mellan 2003 och 2011 till följd av USA:s krig.
* I Syrien har också drygt 150 journalister dödats till följd av kriget, en intervention av USA via allierade, vilket vi många gånger rapporterat om.

Jag körde igår eftermiddag längs motorvägen A8 i Provence. ”Nous sommes tous Charlie” (Vi är alla Charlie) stod det vid vägtullarna. Nej, jag är inte Charlie i den okritiska mening, som blundar för monumentalt mångårigt våld av västliga imperialistiska stater, trots att jag skulle deltagit i en manifestation för yttrandefrihet. Och jag fördömer definitivt detta dåd, som är till stor skada också för muslimer i allmänhet och för synen på muslimer.
Och jag gillar inte de många nedsättande karikatyrerna av araber i Charlie-Hebdo. Skulle de accepteras i Sverige? Pål Steigan har igår morse publicerat en betraktelse över den då annonserade Paris-marschen, vilket jag tacksam återger.

Hyklernes oppmarsj i Paris av Pål Steigan

I den store oppmarsjen i Paris idag 2015 som skal si ”NEI til terror og JA til frihet” kommer ledere fra mange land som har bidratt mye til å fremme terror og ufrihet. (Av plasshensyn nevner jeg bare et utvalg og noterer bare ett av deres bidrag.)
hyklerne-i-ParisHycklarna i Paris.

• François Hollande, støtte til våpenleveranse til jihadistene i Syria
• Nicolas Sarkozy, initiativtaker til krigen som ødela Libya og overlot landet til jihadistene
• Angela Merkel, solid støttespiller for kuppregimet i Kiev og deres krig mot sine landsmenn
• David Cameron, ville gjerne angripe Syria, men må nøye seg med å støtte jihadistene.
• Mariano Rajoy, innførte drakoniske lover som forbyr demonstrasjoner og protester.
Charlie-Hiebdo -poliser
• Jean-Claude Juncker, ”når det blir alvor gjelder det å juge”.
• USAs justisminister Eric Holder som representerer landet som har skapt al-Qaida og IS.
• Benjamin Netanyahu, Gazas morder.
• Petro Porosjenko, ”for hver drepte soldat, skal vi drepe hundrevis”. Øst-Ukrainas bøddel.
• Jens Stoltenberg, initiativtaker til bombekrigen som ødela Afrikas mest velfungerende land og la det i hendene på islamistene.

Je ne suis par Charlie II

Man noterar Barack Obama inte kommer, president i det land som genom sin politik mer än något annat bidragit till förstärkning av terrorismen, och som själv bl.a. via drönare bedriver vad som kan kallas terroristverksamhet mot bl.a. oskyldiga och utan juridisk prövning..
Drönare 8usa


i Andra om:, , , , ,, , Syrien, , , , ,

SvD 11/1 Globalresearch 11/1 AL Lodenius 10/1 Le Figaro 10/1 Pål Steigan 11/1 New York Times – I am not Charlie Hanna Söderströms blogg Feministiskt initiativ Anna-Lena Lodenius Birger Schlaug I Birger Schlaug II Knut Lindelöfs blogg 7/1 Pål Steigans blogg 8/1 DN8/1 DN 7/1Expressen 7/1 Lenins tomb Le Figaro SvT 7/1 Joe Bidens medgivande M Chossudovsky New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6

  5 comments for “Marschen i Paris – stöd – och hyckleri

 1. mia
  12 januari, 2015 at 09:54

  Ett hyckleri och en dårhusparad utan dess like!

  De flesta som är någorlunda bekanta med Paris vet att man säkert skulle kunna samla ihop några hundra tusen på dessa gator men omöjligen tre miljoner, en miljon fler än de 2, 1 miljoner som är mantalsskrivna i staden, det är absurt. Först nämndes mycket riktigt också några hundra tusen i västerländska statsmedia och mediekonglomerat, vilket senare ändrades till någon miljon och ytterligare senare landade på den nu fastlagda PK-siffran ”över tre miljoner”. Nästan samma sifferlogik som när NATO räknade påstådda offer i ”massgravar” som Racak i Jugoslavien: Först några tusen, senare 200.000 och när mediehysterin skruvats upp maximalt (och uppenbarligen initialt för amerikanskt inhemskt bruk) 500.000, i en avlägset belägen by som hyser 2000 själar (Nu är siffran fastställd till under 2000 och inte ”civila muslimer” utan stridande utsocknes kombattanter från båda sidor).

  En parad FÖR hets mot folkgrupp med 40 anglo-amerikanska statshuvuden inklusive den forne torpeden och inkastaren från Moldavien, numera israels utrikesminister , Avigdor Lieberman och naturligtvis den polskättade massmördaren och skämttecknaren (i FN!) Benjamin Netanyahoo (Mileikowsky). Hollande, som till slut förstod vartåt det lutade, förklarade (enl. Eric Margolis på Antiwar) honom otroligt nog icke önskvärd men han skulle enl. egen utsago komma i alla fall och lovade pompöst, samtidigt som han uppmanade stadens judiska befolkning att flytta till israel, att de judiska offren från Charlie Hebdo liksom de från Kosherbutiken skulle få hedersbegravning på Jerusalems äldsta judiska begravningsplats. De flesta som nyktrat till efter den tillställningen önskar nog att de inte närvarat alls.

  En parad för huvudsakligen judiska sionisters rätt att smäda och hetsa sina hatobjekt från ett Fransk podium, herregud! Varför får då inte nazister samma rätt undrar vän av ordning, om nu hat och intolerans skall accepteras?? Der Stürmers återkomst? Eller Radio Islam? Det finns ingen skillnad eller logik i detta annat än den agenda ”kriget mot terrorismen” (islam) har och vill åstadkomma. Återigen: Förlägg händelserna till israel och den massmedialt riktade chockeffekten hade uteblivit.

 2. 12 januari, 2015 at 17:44

  Somliga gick nog för Charlie och demokrati, men fler uppskrämda av det man trodde vara islam – eller som muslimska ledare för att de måste, vid äventyr att annars brännmärkas.
  Ytterligare några, i huvudsak högdjuren i spetsen och deras närmaste drängar, t ex Libermann gick för att det var en utmärkt propaganda för imperialismens krig mot Mellanöstern och Afrika. I deras sällskap gick ”Skam på torra land.”

 3. Axl Hydén
  12 januari, 2015 at 23:15

  Nej, vänster-Sverige det här duger inte.

  Vältrande i PK-dravel om yttrandefrihet och dimmiga blowback-teorier ger enormt dålig karma och slutar ofelbart med att vi kollektivt reinkarneras som Howard Zinn.

  Vi måste våga vara mycket mer obekväma.

  http://www.voltairenet.org/article186441.html

  Varför skulle detta inte vara en ”false flag”? Vi behöver inte peka ut någon om vi inte vill än, men VI MÅSTE BÖRJA I DEN ÄNDAN DEN HÄR GÅNGEN. DIREKT.

  Vad har vi annars lärt oss de senaste 14 åren?

 4. Zokrates
  13 januari, 2015 at 11:02

  ”dimmiga blowback-teorier”

  Säkerhetsetablissemanget med mycket namnkunniga experter varnade KRAFTIGT för ökad nyrekrytering till terrorism och därmed ökad säkerhetsrisk i en mängd länder i västvärlden under kommande 2000-talet när man analyserade scenariot invasion/ockupation av Irak. En varning som ignorerades.

  Likväl går det nu ut varningar som är kopplad till den lågintensiva krigföringen från interna källor.

  http://www.globalresearch.ca/u-s-war-on-terror-has-increased-terrorism/5355073

 5. 14 januari, 2015 at 09:41

  Pål Steigan skriver idag (http://steigan.no/2015/01/14/falsk-bilde-av-verdensledernes-demonstrasjon-i-paris/) ”Mediedekninga fra kjempedemonstrasjonen i Paris ga et inntrykk av at lederne fra over 40 nasjonaer deltok i protestene mot massedrapet på redaksjonen i Charlie Hebdo.

  Det gjorde de ikke. De deltok på en «photo op» i en avsperret gate langt fra demonstrasjonen, og så ble dette kryssklipt med bilder av massedemonstrasjonen. ”

  Paris falsk-demobilde-Paris

Comments are closed.