Manliga bildredaktörer föredrar Prinsessan Madeleine


Så här på morgonkvisten är det skoj att titta på hur bildredaktionerna på tidningarna behandlat Nobelfesten.

En sak som direkt klarläggs är att en bild på Madeleine måste vara på första sidan. En massa gamla gubbar säljer inga tidningar.

Samtidigt som man givetvis kan anlägga en massa synpunkter på hur tidningar, och säkert också televisionen, väljer sitt bildmaterial så kan jag inte ljuga för mig själv. Skulle jag ha fotograferat Nobelfesten så kanske det hade blivit ett par extra rutor på prinsessan ifråga.

Så rubriken är nog lite missvisande. Detsamma gäller nog manliga fotografer på ett generellt plan.

Jaha, så är det dags att sätta på sig skyddsväst och hjälm igen när jag ska gå ut idag..


9 svar till “Manliga bildredaktörer föredrar Prinsessan Madeleine”

 1. Å andra sidan är det väldigt lätt att ”läsa ihop” rubriken ”SAS-anställda …”, med bilden av hon Madeleine … och då blir det ju som om hon är en av de däringa insmugglade piratvarorna …

 2. Även kvinnliga bildredaktörer har nog svårt att motstå att ha Madeleine på förstasidan. Hon motsvarar bilden av den vackra sagoprinsessan.

 3. Det är Leffe Jansson som tagit bilden. Han har plåtat nobelfester till förbannelse genom åren. Har man försökt exponera rätt på svarta kostymer år efter år så är det rena drömmen att kunna exponera efter något ljusare. Dessutom säljer kungligheter utomordentligt bra i ex v Tyskland.

  Fy fan för att kopiera svarta nobelpristagare!

  Att plåta på Nobel är ett jobb som kräver fingertoppskänska för hur man exponerar för att undvika att bli hängd i ögonbrynen av kopisterna. Så det är klart att det är en befrielse att hitta folk i ljusa kläder…

 4. Fredag:
  Det kanske är svårt/irrelevant att bedöma medlemmar av en kunglig familj efter kompetens och lämplighet för jobbet? :)

  Känns som om kompetenskriterierna för de ”jobben” är ännu sämre än de för generaldirektörer, och det säger inte så litet..

 5. Jinge:

  Leffe var med långt före ditaltiden. Dessutom är kopisterna nu placerade framför en skärm. Igensotade bilder är svåra även på skärm.

  Jag mötte Leffe på stan. Han hade en digitalsmälla, jag hade min gamla Leica. Leffe kastade en blick på min smälla och utbrast:

  – Jag ser att du plåtar med kvalité!