Man borde ägna sig åt drömtydning


Jag skrev i min förra bloggpost om presidentvalet att man kanske borde ägna sig åt drömanalys. Tanken är inte så tokig som den kanske låter för drömmar är mycket intressanta.

Någon gång mellan 02.00 och 03.00 i natt vaknade jag till och var tvungen att pudra näsan. Med mina göromål avklarade så nästan sprang jag in till sängen igen, detta för att kunna fortsätta min mycket trevliga dröm. Dessvärre minns jag inte något av den nu när jag skriver om det, när det gäller våra drömmar så är allas minnen lika teflonartade.

Drömmar kan ofta vara rejält mystiska. Det kan vara sammanblandade intryck från dagen, eller andra saker man tänker mycket på. Är det en obehaglig dröm så kan jag välja att vara vaken en stund innan jag lägger mig igen, lyckligtvis är det inte speciellt ofta. Idag på morgonen kollade jag i alla fall i Nationalencyklopedin för att läsa lite om saken, visserligen har jag läst några böcker om drömtydning innan, men nedanstående är saxat ur NE.

Jan-Öjvind Swahn i NE: ”Drömtydning (oneiromanti) förekommer redan i mycket tidiga litterära källor och spelar en viktig roll i t.ex. det mesopotamiska Gilgamesh-eposet. Från Gamla Testamentet kan anföras t.ex. Josefs tydningar av faraos drömmar och Daniels av Nebukadnessars, medan i andra fall – t.ex. i Jakobs dröm i Betel eller Jobs bok 33:14–17 – drömmen är ett sätt för Gud att meddela sin vilja till eller förutsäga framtiden för människorna. I de homeriska dikterna förekommer drömtolkning vid många tillfällen, medan exempelvis Aristoteles ställde sig mycket kritisk till möjligheten att utläsa något ur drömmar. Drömtydningens vikt inom den muslimska kulturen framgår inte minst av Koranen, liksom av senare arabisk tradition. Ofta har drömmar på speciella platser eller under särskilda omständigheter, t.ex i Asklepios’ tempel eller i andra tempel, ansetts mera relevanta än andra (Jakob fick i sin dröm i Betel när han lagt sig att sova på en ”helig plats”), och sådan ”incubatio” omtalas även från kristen medeltid. Från fornnordisk tid berättar Snorre i sina kungasagor hur Halvdan Svarte drömde om framtiden endast när han sov i en svinstia. I många isländska ättesagor, t.ex. Gísli Súrssons och Laxdæla, är drömtolkning en väsentlig faktor i händelseförloppet, och senare exempel på nordisk drömtolkning möter i flera medeltidsballader. Jan-Öjvind Swahn”

Att fundera på drömmars innebörd är således inget nytt. Den moderna människan är inte ensam om det, så har det varit ända sedan vi reste oss upp på bakbenen för ett antal miljoner år sedan.

Vissa av oss har regelbundet återkommande drömmar, så även jag. I mitt fall så befinner jag mig i ett omålat tre våningars trähus i norra Norrlands inland. Huset ligger i en sluttning ner mot en älv som sakta flyter förbi nedanför. Jag minns huset och omgivningarna mycket tydligt eftersom det har funnits med i många drömmar,

jag tror mig också förstå att det ligger i Lappland. Det som utspelas i huset varierar dock, somliga gånger har det varit ett antal arbetskamrater som funnits där, andra gånger min familj. Jag har förstås funderat på varför det är omålat, samtidigt så är det många äldre hus i norrland som får klara sig utan målarfärg.

Ett tag för närmare tio år sedan så bestämde jag mig för att skriva ner vad jag drömt direkt då jag vaknade. Det rann dessvärre ut i sanden eftersom min förmåga att formulera en klar och koncis berättelse precis när jag vaknar är mindre än noll.

Att lyssna till berättelser om andras drömmar är alltid mycket intressant. Ibland tror jag att man som lyssnare har lättare att förstå vad drömmarna handlar om, samtidigt är jag lite skeptisk. Är det någon som har något boktips så berätta gärna om det.

Jag har en liten felin sambo, av den inte helt obekanta arten Felis Catus, hennes drömmar får jag ofta en rätt tydlig inblick i eftersom hon antingen ligger i mitt knä och sover, bredvid mig på soffan, ovanpå datorn eller i sängen. Hon sover alltid nära mig var jag än befinner mig. Och katters REM-sömn är intressant. Det rycker i tassarna och mungiporna och morrhåren fladdrar som om det blåste våldsamt inomhus. Det i kombination med att hennes klor visar sig med jämna mellanrum får mig att förstå att hon fångar småfåglar eller råttor i sömnen.

Själv drömmer jag inte om
att jaga på nätterna, men ibland är drömmarna som inatt. Jag blundade i samband med näspudringen för att småspringa in och kasta mig under täcket för att fortsätta den trevliga filmen. Men fråga mig inte vad den handlade om, jag har inte en aning…


Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Dröm, Drömmar, Drömtydning, Analys, REM-sömn, Katter, Felis Catus, Hälsa, Bearbetning, Reaktion, Fantasi, Behov, Mänskligt, Glömska[/tags]


10 svar till “Man borde ägna sig åt drömtydning”

  1. Drömmar och drömtidning är naturligtvis både spännande och lite kittlande att fundera runt. Går de att tyda? Går där att hitta nya sanningar om sig själv och omvärlden?

    Tyvärr är det nog lika framgångsrikt som att hitta sanningar om sig själv, om sin framtid och om samhälle runt omkring som den möjlighet sim astrologin erbjuder. Det går inte! det blir nog mest bara trams!
    Varför?

    När det gäller drömmar så är det nog inte svårare än att minnet och upplevelser man har av livet bearbetas, omlagras och systamitiseras under sömnen. Och drömmarna består av det man ”ser” när diverse upplevelser fladdrar förbi sitt medvretande trots att man sover. Bästa jämförelsen jag kan komma på är det verktyg man hittar under verktyg i en dator, Defrageraren, som man kör ibland för att få ordning och reda på hårddisken för de data som samlats där.

    (När det gäller astrologin blev dom ju utkastade från den akademiska världen när de vägrade ompröva sin teori om hur planeterna rörde sig när nu kunskap om detta vanns. Astromin som omprövade sina tolkningar efter dessa nya kunskaper blev kvar som vetenskaplig diciplin!) Ändå fortsätter många att fortfarande tro på detta trams(astrologi). Av de som gjorde det längst utan att skämmas på officiell nivå var kungahusen runt om i Europa. Fan vet om dom inte gör det än idag..

    Drömmar och drömtydning kan man ändå tycka är spännande och intressant och en del drömmar jag haft vill jag verkligen inte skulle vara ”odrömda”, bara man inser att det är vad det är. Det finns därför inte heller ngn seriös bok i ämnet att rekommendera liksom det inte finns ngn sådan seriös bok om astrologi!

  2. För att inte starta ytterligare en debatt i sammanhanget avstår jag denna gång för att göra jämförelsen astrologi, drömmar och religion.. Det räcker nog med kommentarerna och ”sågningen” av astrologi och drömmar..

  3. Har du sanndrömmar då? Det har jag haft när jag var liten men jag blev så rädd att jag bestämde mig för att aldrig drömma nåt sånt. Det lyckades när jag blev vuxen!

    Hur kul tror du det var att i förväg veta att någon kommer att dö snart? Och kom inte och säg att det var en slump och att alla dör under krig. Jag drömde alltid om ”Rätt” person.

    Samma natt som Estonia sjönk drömde jag att jag befann mig på en teater som började vattenfyllas och jag och min syster riskerade att drunkna. Men det var nog sista gången jag drömde så nära verkligheten.

  4. Förrsten, jag har något som heter Drömlexikon som jag köpte på loppis. Den kan du få låna :)

  5. Jag tror inte att någon annan än än jag själv är kapabel att tyda mina drömmar, för drömmen består av ett intrikat mönster från det undermedvetna; barndom och nutid som blandas till en häftig mix.
    Möjligen har Jung rätt i att det kollektiva medvetandet också styr, vad vet jag…

    Ibland vill man inte vakna upp från drömmen så rolig, vacker och intressant är den.
    Ibland vaknar man våt av svett med Skriet på läpparna.

  6. Drömtydning, vi lever ju i en mardröm med riktiga maror, Hägglund, Björklund, Olofsson och Reinfeldt. Och världen har Bush.
    Kan nån nypa mig i armen!

  7. Jag får ofta för mig att jag tidigare drömt om någon händelse runt omkring mig. Fast oftast är det nog bara minnet som spökar.

    Din dröm Jinge, tror jag handlar om att du vill bo nära havet och fiska. Slog du till på den där lyan i skärgården? :)

  8. Sara G,

    Du är nog på rätt spår. Jag läste massor av Jungs böcker när det begav si. Jag tror att gubben var något på spåren när det gäller kollektivt medvetande.

    De som håller på med avancerat fysik idag, strängteorin bla annat, börjar närma sig en gräns där vetenskap och tro flyter ihop ordentligt. Där tror man att universum har mella 7 och 11 dimensioner. Vår hjärna är inte kapabel att ens förstå arten av fler dimensioner än de vi känner till och förstår idag.

    Det gör drömmarna spännande. Personliga egna drömmar kan bara vi tyda, men drömmar som gäller stora händelser, som på ett sätt förutspår saker som kommer att påverka en massa människor, kan andra nog tyda. Men vi har tyvärr kommit för långt bort från det där. Jag tror att människor var betydligt bättre inom dessa området för länge sen.