Maktkamp inom socialdemokratin


Helle Klein tog igår upp Ekots lördagsintervju där veckans gäst var Pär Nuder, en inte helt obekant före detta finansminister och socialdemokratisk påläggskalv.

Aftonbladets ledarskribent Nisha Besara hade sagt i tidningen Arena att – hela det skikt av ryggdunkare som fanns i statsrådsberedningen måste bort, samt: ”- Jag hoppas att inte en enda av dem släpps in på partikansliet”.

I lördagsintervjun sade Nuder att han inte känner sig träffad av sådan kritik utan bemötte i stället uttalandet med att han tycker uttalandet är ”puerilt”. Puerilt betyder barnsligt/enfaldigt och förekommer 336 gånger på Google. Ordet barnsligt förekommer 208 000 gånger. Att Nuder väljer ett ord som knappt används i det svenska språket är signifikant, det är ett exempel på en gammal och välbeprövad härskarteknik.

När Nisha sagt i Arena att det fanns en rädsla för att fatta beslut inom statsrådsberedningen så bemötte han uttalandet med att säga att hon var ”brevsvarare”, då hon arbetade i statsrådsberedningen. Han reducerar hennes åsikt på ett sätt som tydligt illustrerar vad det handlar om.

Hon är med andra ord – enfaldig/barnslig, kvinna, invandrare och brevsvarare. Av dessa skäl, utan inbördes ordning, så får hon inte ha åsikter om grabbgänget och ryggdunkandet i statsrådsberedningen. Ett mycket klart exempel på vad som med ett modernt ord kallas könsmaktsordning. Samtidigt blir det utomordentligt tydligt varför dessa gamla betongsossar måste bort.

Detta gäng har nu bildat en skuggregering i riksdagen. Det är i stort sett samma personer som också ska utvärdera varför valet gick som det gick, och de som Nisha avsåg när hon hoppades att inte en enda av dessa skulle släppas in på partikansliet. Den utvärderingen kommer med 100 % säkerhet inte prata om maktfullkomlighet, betongsossar, toppstyrning, könsmaktsordning, demokrati, och jämlikhet.

Jag är helt övertygad om att Nisha Besara fångat socialdemokratins kris i ett nötskal.

Grabbgänget, Perssons pojkar, tänker kämpa med näbbar och klor för att behålla makten inom det socialdemokratiska partiet, sannolikt kommer de att göra allt för att hindra en progressiv kvinna att bli ny partiledare.

Carin Jämtin eller Vanja Lundby Wedin kommer att möta ett massivt, och troligen även smutsigt motstånd från det gamla gardet.

De som nu sitter i partiets verkställande utskott tillsammans med Göran Persson, Pär Nuder, och Bosse Ringholm är Marita Ulvskog, Mona Sahlin, Vanja Lundby Wedin och Elvy Söderström.

När partiet ska ha sin extrakongress i mars borde man också välja ett helt nytt verkställande utskott.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Nisha Besara, Socialdemokraterna, Göran Persson, Marita Ulvskog, Mona Sahlin, Vanja Lundby Wedin, Bosse Ringholm, Elvy Söderström, Pär Nuder, Politik[/tags]


6 svar till “Maktkamp inom socialdemokratin”

 1. Det gör väl inget att använda ordet puerilt. Det visar bara att Nuder skulle ha stora förutsättningar att klara språktestet i högskoleprovet. Nisha Besara är en utomordentligt god ledarskribent och en sådan kallar man inte barnslig. Ordet barnslig är bätre att använda om ett barn som är omoget för sin ålder.

  I Folkpartiets Sverige vet alla vad pueril betyder.

 2. Det är också så att härskaren, som bara omger sig med ja-sägare vilket nu inte är ovanligt, inte är kompetent att uttala sig om vad de underlydande anser om hans/hennes ledarskap/ledarstil och hur den fungerar för medarbetarna. Det vet bara de underlydande.

 3. Jag tycker att Nuder måste bort från (s). Samtidigt så är hans impopuläritet ett resultat av att Persson vill ha honom som eferträdare. Persson är den som förstört (s)!

 4. Att Nuder inte insett att den typ av ledarskap han ger uttryck för inte är önskvärt utifrån det perspektiv som bedrivs i debatten i dag är alarmerande. Det får honom att framstå lite lätt löjeväckande, lite lätt patetisk och väldigt omodern.

  Socialdemokraterna förlorade valet och det var en tydlig markering på att Perssons ledarstil inte gått hem. Det sista som behövs i detta skede är att en ur Perssonfalangen tar över.

  För hur korrupt har inte socialdemokraterna, med Nuder och Persson i spetsen varit, som överhuvudtaget gjort det möjligt för ett parti som Nya Moderaterna att överhuvudtaget överväga att lansera sig som det Nya Arbetarpartiet!!!!

  Nu måste en kompetent person ta vid efter Persson. Det finns många och övervägande delen av adekvata kandidater råkar vara kvinnliga.

 5. Jag blir himla illa berörd. Jag lyssnade faktiskt två gånger på intervjun men kan inte annat än att hålla med dig Jinge. Varje person som överväger att rösta på sossarna kan nu välja själv om Nuder riskerar att hamna i regeringsställning. Det är bra, men det är illa som fasen inom (s). Det är så att man tycker hellre Reinfeldt än (s).

 6. Jag tror faktiskt att socialdemokraterna kommer att se till att bli av med Nuder och resten av Perssons ryggdunkare. Om inte, partiet är historia.