Mäklarfusket avslöjas


Dagens Nyheter avslöjar idag det som alla som söker en bostadsrätt eller en villa vet. Det förekommer fusk med budgivningen från mäklarnas sida.


DN:
”Svensk Fastighetsförmedling har anmält två av sina egna mäklare till Fastighetsmäklar-
nämnden för felaktigheter vid budgivning. Mäklarna har lagt fejkade bud på både villor och bostadsrätter för att få upp priset på objekten.”

Det kan synas som en god sak att Svensk Fastighetsförmedling själva avslöjar fusket, men jag tror inte att de hade gjort detta om det inte riskerat avslöjats på något annat sätt, t.ex. genom en journalists medverkan. Det är många som vittnat om att en till synes klar budgivning plötsligt höjts överraskande och kunderna tror, med viss rätt kan tilläggas, att det många gånger handlar om fejkade bud.

Det blir på detta sätt bland annat genom att man inte tillämpar fast pris, men också kanske det viktigaste, att mäklarna oftast har provision på det slutliga priset. Med andra ord kan egennyttan få mäklare att ta till fula tricks för att höja priset.

Förra gången jag skrev om detta så fick jag ett par ilska mail från – mäklare. Så var det inte alls, hävdade dessa. Men Svensk Fastighets-
förmedling avslöjar nu hur det egentligen förhåller sig med den saken. Och jag är dessutom övertygad om att SFF gör detta eftersom de annars själva skulle avslöjats av media.

Givetvis vore det bättre om säljaren fick bestämma vad vederbörande vill ha för varan.

Sedan är det upp till köparen att besluta sig för om priset accepteras eller om det ska prutas på. Det, i kombination med att provisionen för mäklarna blir en fast och i förväg bestämd summa, skulle rensa upp i en bransch som nu verkar vara mycket nära ren förruttnelse.

Källor: DN DN1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Svensk Fastighetsförmedling, Mäklare, Mäklarfusk, Bedrägeri, Mutor, Provision, Budgivning, Budgivningsfusk, Kontroll, Fasta priser, Moral, Etik, Politik[/tags]