Maj Wechselmann (och Anders Romelsjö) om DN:s högervridningIdag har jag glädjen att presentera ett gästblogginlägg av Maj Wechselmann. Hon är en av landets främsta vänsterprofiler och har gjort i mitt tycke storstilade insatser i decennier. Hon tilldelades Kurt Linder-stipendiet 1973 för sin dokumentärfilm Viggen 37, Eldh-Ekblads fredspris 1978, samt Rydöpriset 1990 ”för den fria tanken till Olof Palmes minne”. Maj Wechselmanns dokumentärfilmer och debattinlägg, ofta med politisk vänsterprofil och med en skepsis mot Västvärlden, har ofta väckt mycket uppmärksamhet. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med 100 000 kronor och Leninpriset. I höstas kom boken”Kärnkraft-farlig och förlegat”. Denna artikel, som tyvärr blivit liggande några dagar, utgör en kritik av vissa aspekter på Dagens Nyheters journalistik. Jag har själv haft anledning att kritisera DN:s journalistik och skriver något om detta mot slutet.
Maj Wechselmann Blodomloppet
Maj Wechselmanns artikel.
DN angrep MP, just efter att partiet på sin kongress antagit sitt mest progressiva och humanistiska program(möjligen någonsin). DNs angrepp var orättfärdiga, hätska och bitvis parodiska. De markerar lägsta lågvattenmärke för DNs ledarsida på länge. Signatur? Antagligen/möjligen/ chefredaktörens, Peter Wolodarskis. Det fanns en personlig ton.

DN är en av landets mest tongivande tidningar, om inte den mest tongivande. I 25 år har det varit en allt tristare ökenvandring att läsa dess politiska ledarsidor. Jag vill påminna om att en gång var det högt till tak – det var närmare fram till ledarskribenten, Olle Alséns, pensionering 1990. Hos senaste generationen ledarskribenter, har en ”nyliberal” syn gradvis övergått i mörkblåare toner (märkligt att unga ledarskribenter kan vara så begränsade och så blåa).
Peter Wolodarski

Innan jag fortsätter är det nästan nödvändigt att nämna vad Olle Alsén vågade och stod för om jag ska ge perspektiv åt nuvarande status. Olle var solid kärnkraftsmotståndare, undersökte så tidigt som 1987 polisspåret i Palmemordet, vågade att inte tro på ubåtar – gjorde journalistiska undersökningar i båda fallen. Svante Nycander (född 1939) blev politisk chefredaktör 1979 till och med 1994 och bidrog mycket aktivt till högervridningen. Sen blev det till att andas upp med Anders Mellbourn, 1995–1997, Joachim Berner, 1998–2001 men sedan kom Hans Bergström, tre till av samma sort – och sedan som löken på laxen Peter Wolodarski 2009 – ung med blixtkarriär. Nu blev det värre. Reinfeldts ”nya arbetarparti” hade i och för sig välkomnats tidigare, ”Reinfeldt hyllar Tage Erlander” och ”Reinfeldt bygger vidare på sin breda S-politik”.
dn-ledare

DN blev en trofast följare av Alliansens mer och mer katastrofala arbetsmarknads och ekonomiska politik. – Anders Borg frammålades som snutt på det nya förnuftets stabila försäkring för framgång – en ny Gunnar Sträng!
Men så minsann verkade det som om Wolodarski vågade tänka själv – när den ekonomiska krisen var som värst: Plötsligt såg vi Wolodarski snutt på hylla ekonomen John Maynard Keynes som ju lyckades gifta ihop ekonomisk och social politik ”för att mildra luften för de klippta fåren”. – DN visade sig mer och mer skeptisk mot Alliansens politik.

I måndags, den andra juni, kom så en fullständig omsvängning: Artikeln hette e”De priviligierades feminism”
NU! mina damer och herrar ska de rödgröna ha på käften tills de ligger där (och helst förlorar valet), utplånade av DNs ledarsidas retorik. MP vågar gå in för kortare arbetstid, mindre kärnkraft, fler föräldramånader för fädrar – De får en utskällning som inte har minsta med deras avsikter att göra. Plötsligt pådyvlas partiet åsikter som det verkligen aldrig har haft

Wolodarski påstår att: MP inte vill inte stoppa barnäktenskap i Irak? Jaså? MP vill inte stoppa könsstympningar? verkligen? I parentes: Wolodarski är chefredaktören som bär en stor del av ansvaret för att Vattenfalls stupida reklam för Kärnkraft kamouflerades och distribuerades som utbildningsskrift inbladat i DN. I DN 2 juni använder han alla tänkbara brösttoner – MP skall framstå som oansvarigt och bortskämt. Wolodarski skriver: ”Utsläppen av växthusgasar måste ner, och det snabbt, men den tillväxtkritik som Miljöpartiet fortfarande lutar sig åt är den bortskämda arvtagarens vårdslösa förakt för föräldrarnas hårda arbete”???? – hur så?

Här frågar jag de unga människorna uppe i min snabbköpsaffär som numera sitter upp till 11 timmar på ett arbetspass. De ser vantro och euforiska ut när de hör att något politiskt parti vågat föreslå 35-timmars vecka. – Wolodarski glömmer att berätta att redan i dag finns det faktiskt en hel del människor med avtal med en arbetstid som är lägre än 40 timmar i veckan. Frankrike har kortat arbetstiden liksom metallindustrin i Tyskland. Självklart kan vi göra detsamma i Sverige.

Just den befängda idén att framställa miljöpartisterna som priviligierade överklassmänniskor likgiltiga till ”vanliga” människors bekymmer framförs av synnerligen priviligierade ledarskribenter på DN. Ack!

Det är ungefär lika hycklande som när tidningen i flera år driver en kampanj om klimatförsämringar – samtidigt som fler och fler tjocka reklamblad bladas in i tidningen. Det går åt en skog om dagen för att upprätthålla den höga tillväxttakt som Wolodarski förespråkar – Att ta ett steg tillbaka? Usch och fy? Det får man inte – det stämmer inte bra med Bonniers behov av ständigt ökat kapitalistisk tillväxt ….. som i sin tur även ger Wolodarski mer i plånboken.”

Anders Romelsjö: Något om Dagens Nyheters motto
Enligt mottot på ledarsidan verkar DN ”i en humanistisk upplysningstradition – för tolerans, demokrati och fri ekonomi”. Maj Wechselmann kommenterade ovan DN:s välkända stöd för den nyliberala ekonomiska politiken, med dess globala följeslagare som ökad ojämlikhet, ökad utslagning och ökad arbetslöshet. Här bara en par kommentarer om tolerans och demokrati i DN:s tappning.
Tolerans finns särskilt mot USA:s folkrättsvidriga angreppskrig i länder som Afghanistan, Irak, Libyen (via NATO och bl.a. Sverige) och Syrien (via ombud som Saudiarabien, Qatar, Turkiet och al-Qadia).

2 oktober förra året sände jag följande mail till DN:s ledarskribent Erik Helmerson med kopia till chefredaktören Peter Wolodarski. De erbjöds att kommentera.

”Hej!
Läser med intresse din ledare i DN idag ”FN-kvarnar mal ner miljarder”. Mot slutet skriver du ”Vi ser Ryssland och Kina blockera insatser som skulle kunna stoppa slakten i Syrien”.Din bedömning är skrämmande! Det är väl belagt (se nedan) att USA & Co intervenerat i Syrien sedan 2011, enligt kända Pentagon-planer, en intervention som stärkt al-Qaida-associerade grupper. USA har ju även hotat att anfalla Syrien helt i strid med FN och internationell rätt.
Är inte FN-stadgan bekant? I bräschen för en fredlig lösning har just Ryssland och Kina gått. Fredsförslag från FN och dem liksom vapenvila har Syriens regering ställt sig bakom, inte den USA-stödda oppositionen. Oppositionen inne i landet som vill ersätta Assad, men som motsätter sig utländsk intervention skriver DN inget om.” ”Varför upplyser ni inte läsarna om att USA och Israel använt kemiska vapen i Irak resp. i Gaza? Objektiv eller mer vinklad information?
Syria usa-china-russia-syria-war

Slaktandet har hela tiden understötts av USA & Co, med uttalad vilja att öka det genom ett anfall, medan Ryssland och Kina har gått emot. Enligt FN-stadgan har en regering rätt att försvara sig mot uppror, särskilt ett som stötts och underblåsts kraftigt av andra stater. detta är kristallklart. Läs nya boken ”Lagen mot krig”.

Läs gärna rejält faktaunderbyggda analyser av kriget i Syrien på http://jinge.se

Hälsningar

Anders Romelsjö, professor”

Demokratisynen i praktiken:
DN skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våld på Majdan skulle utredas.

Ja, DN hade rätt – det var ”för bra för att vara sant” . En statskupp ägde rum följande dag, riktat mot överenskommelsen mellan en president och företrädare för politiska partier som alla valts i val. Detta utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister och Yarosh, en av högersektorns ledare förklarade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet och presidentens residens. President Janukovitj försvann, rädd för att bli arresterad eller dödas sedan hans bil hade beskjutits..

* Dagens Nyheter har direkt accepterat statskuppen och inte kommenterat sin artikel 21/2. Demokratisyn? Publiceringspolicy?


intressant.se, , , , , , , , , , , , , , , ,

DN:s ledare 2 juni Greenpeace Deutsche Welle DN 20/9 recension av Nina Björks bok


6 svar till “Maj Wechselmann (och Anders Romelsjö) om DN:s högervridning”

 1. Jag skulle kunna skriva länge och detaljerat om DN’s moraliska förfall. För tillfället är de otroligt tysta om Kiev juntas operationer, brott och massakrer i Donbas-området trots nästan rekordantalet utsända reportrar där (minst 5-6 stycken). Nyheterna därifrån har i nästan två veckor bestått enbart genom återgivning av TT.
  Daglig tungartilleribeskjutning (även med Grad MLRS-system) av städerna samt från luften, ständigt ökat antal civila offer, flygräder av centrala Lugansk (parken och administrationsbyggnaden), massaker på skadade soldater i en sjuktransport från flygplatsen i Donetsk, beskjutning av civiltrafik förbi flygplatsen och sedan beskjutning och massaker av sjukvårdspersonal som försökt hjälpa skadade på vägen, massaker av patienter (skadade soldater) i sjukhuset i Krasny Liman (Röda Liman), massaker och bortförandet av människor (samtliga män mellan 18-40 år) från samma stad, beskjutning av vattenreningsverket och kraftstationer samt reparatörerna så att en stor del av området med ca. 300-400.000 invånare är utan vatten och el, området är belägrat och man tillåter enbart sporadiska evakueringar av barn och andra civila, väst blockerar resolutionen i säkerhetsrådet som skulle upprätthålla humanitära korridorer till belägrade områden osv.
  Observera att det mesta är väldokumenterat med videoklipp som finns publicerat på Internet, tyvärr inte så mycket översatt.
  För de intresserade kan man börja med http://www.voicesevas.ru/news/yugo-vostok/

  • Videoklipp av och efter flygbeskjutningen av centrala Lugansk 2. juni 2014 (rekommenderas inte för de med känslig mage): http://youtu.be/7AlvmlnA_XU
   Denna video också motbevisar juntas påstående att beskjutningen kom från marken och att folk dog och skadades på grund av explosionen inne i den administrativa byggnaden.

   • Är du på plats i Ukraina Hewko? Jag är rädd för att en god vän till mig har dödats där. Han var på 90-talet major i Ryska arme’n men är ukrainare. Han gick med i Ukrainas arme för några månader sen. Han hade telefonkontakt med sina gamla vänner i ryska arme’n och samtliga var oroade över hur de manipulerades av både EU-USA-Svoboda-falangen på ena sidan och Putin och hans hökar på andra sidan.

    • Nej, tyvärr eller snarare lyckligtvis inte och dessutom har jag ingen (in)direkt anknytning till Ukraina/forna Soviet utan jag håller mig informerad via en hel del olika alternativa kanaler.
     Enligt en del rätt så tillförlitliga uppgifter har regeringssidan hittills haft minst 600-700 dödade (enligt vissa källor nästan 1.500) men förlusterna mörkas. Bland dödade skall det även finnas ca. 25 legosoldater från USA.
     Här: http://voicesevas.ru/news/yugo-vostok/1564-obschie-poteri-hunty-po-sostoyaniyu-na-09062014.html
     finns det en lista över anti-Kiev påstådda förstörda militärutrustning bl.a. minst 48 bepansrade trupptransportfordon varav minst 10 BMP samt 7 MI-8 transport- och 6 MI-24 attackhelikoptrar.

     Men vad jag förstår (det finns videoklipp av ukrainska soldater som vittnar om det) hålls soldaterna i informativ blockad utan att kunna följa media eller kunna kommunicera med omvärlden. Dessutom har man, på grund av brist på färska trupper, slutat rotera trupperna i konfliktzonen på obestämd tid. Enligt lag får man kalla in folk max 45 dagar om det inte finns undantagstillstånd eller krig i den lagliga meningen. Så att din vän inte hör av sig behöver inte betyda att han är död utan bara att han inte får/kan höra av sig till dig.

    • Ytterligare en sak som talar för att din vän inte har stupat är att det har hittills varit ytterst sällan beskjutning mellan ukrainsk armé och anti-Kiev trupperna.
     Stora strider (samt förlusterna) har nästan uteslutande varit där Nationalgardet samt paramilitära grupper (Högra sektorn och frivilligkåren) är involverade. Om din vän är aktiv inom reguljär armé är det nästan säkert att han inte deltagit i striderna eftersom s.k. DFA (Donbas Folkarmé = anti-Kiev trupperna) oftast har regelbunden kommunikation med reguljär ukrainsk armé där man är överens om att inte strida mot varandra.
     Ukrainsk armé håller oftast någon fast ställning (vägblockering vid huvudvägar) utan att förflytta sig och för det mesta ser bara till att försvara sig själv och vägrar delta i några som helst offensiva aktioner. DFA brukar, utan förhinder, förflytta sig förbi dessa posteringar genom sidovägar vilket ukrainsk armé låtsas inte veta om. Hittills har det faktiskt varit betydligt större sannolikhet att dödas av Nationalgardet/högra sektorn än från DFA för de förstnämnda har vid flera dokumenterade tillfällen attackerat och dödat flertal soldater från trupperna som vägrat delta i offensiva aktioner så ukrainsk armé fruktar dessa mer än DFA. Vid åtminstone ett tillfälle (videoklipp från händelsen finns publicerade på youtube) har även de egna helikoptrarna av misstag beskjutit och dödat tiotals soldater (de trodde att DFA folk hade tagit över fordon och höll på att flytta bort dem så de anföll konvojen utan att någon hade gjort motstånd, först efter några räder fick man kontakt med piloterna för att stoppa beskjutningen).

     I de fallen det blev strider mellan DFA och ukrainska reguljära trupper var det oftast symboliskt där DFA först utfärdade ultimatum att antingen ge sig i väg eller ge upp (allra oftast vid gränsposteringar samt isolerade vaktstyrkor av olika slag, mindre kaserner, förråd, verkstäder och dylikt) vilket resulterade i att man antingen gav upp direkt, i en del fall låtsades man ge motstånd under ett antal timmar och till och med dagar för att sedan ha alibi till att ge upp på grund av ammunitionsbrist så att man inte kan straffas som desertörer.
     I ett fåtal fall blev det riktiga strider då det var oftast en mindre grupp som vägrade ge upp medan majoritet gömde sig för att undvika bli skadade/dödade. Även sådana strider var oftast relativt begränsade.
     Så som sagt är din vän aktiv inom den reguljära armén mår han nog, enligt omständigheterna, bra.

 2. Varför denna förvåning?

  Dagens Nyheter kontrolleras av Bonniersläkten, en släkt som i hundratals år varit i symbios med det internationella monopolkapitalet och följt den moderna kapitalismen sedan dess födelse. Genom makt över tidnings- och bokutgivning och nu i modern tid även radio och TV tillhör man de krafter som under mycket lång tid deltagit i bourgeoisiens manipulering av arbetarklassen. Att man ibland släppt fram krafter, som skenbart kan verka progressiva, är bara en del av det ständigt pågående manipulationsnumret.

  Min naivitet sträcker sig inte så långt att jag tror att Dagens Nyheter, eller något annat av monopolkapitalets organ – och här är det verkligen frågan om en monopolsituation – om än med ”låtasprogressiva” ledarskribenter, har något positivt att tillföra kampen för ett socialistiskt samhälle.

  I det socialistiska samhället finns det inte plats för borgarmedia och borgerlig opinionsbildning, som manipulerar arbetarklassen. I det socialistiska samhället har den manipulativa borgerliga opinionsbildningen eliminerats samtidigt som all egendom och alla möjligheter att verka, för utsugande släkter som Bonnier, tagits ifrån dem. Opinionsbildningen tillhör folket och ingen annan.