Mahmoud Ahmadinejad vinner skrattarnas sympati


Irans president Ahmadinejad är troligen en riktig retsticka. Han skriver brev till George W Bush och får människor runt hela världen att dra på smilbanden.

Nu har han skruvat upp nivån ytterligare ett snäpp genom att föreslå Bush en direktsänd TV-debatt mellan dem, men han dristar sig dessutom att hävda att den inte får vara censurerad, amerikanerna måste få se den helt ocensurerad. Där vill han peka ut färdriktningen för hur man ska lösa de problem som finns i världen just nu, säger han.

CNN: “TEHRAN, Iran (CNN) Iranian President Mahmoud Ahmadinejad has called on U.S. President George W. Bush to participate in a ”direct television debate with us,” so Iran can voice its point of view on how to end problems in the world. ”But the condition is that there can be no censorship, especially for the American nation,” he said Tuesday.”

Ahmadinejad vet givetvis att Bush under inga omständigheter skulle ställa upp i en direktsänd TV-debatt som han inte kan vinna. Men det är inte Ahmadinejads målsättning, han vill bara genera Bush så mycket som möjligt. Därför vänder han sig direkt till internationella medier med sitt erbjudande i den fasta förvissningen att dessa ger ”TV-debatterbjudandet” stor uppmärksamhet.

Han har inte bara en räv bakom varje öra, han har sannolikt en hel rävfarm. Iran är inget föredöme när det gäller frihet och demokrati, men det är inte Bushs USA heller och -det- budskapet lyckas han trumma in på ett sätt som Bush-
administrationen har svårt att vifta bort.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, ahmadinejad, bush, iran, usa, retorik[/tags]


23 svar till “Mahmoud Ahmadinejad vinner skrattarnas sympati”

 1. Jo han är en rolig prick, precis som det med hans brev till Tysklands ledare Merkel. Det går inte att le åt en sådan person. Avsky och konvultioner ligger nog närmre tillhands.

  Eller som Ohly sa – det är våra fiender.

 2. Säg vilket land som är utmärkande föredömligt när det gäller ”frihet och demokrati” och vi skall nog kunna peka på motsatsen.

  Det handlar snarare om kulturella skiljaktligheter och i detta samanhang intellektuella inte minst. vad Ahmadinejad uppmärksammar är för det första västmedias ständiga felciteringar och öppna fördomsfullhet. Enligt FOX CNN BBC och SVT etc, så framställs han ständigt som en galning som hatar USA, vill ”utplåna Israel” och kasta alla judar i havet, någonting han naturligtvis aldrig sagt.

  Däremot har han sagt att den sionistiska apartheidstaten Israel som rasistisk statsbildning bör utplånas vilket är en väsentlig skillnad om den tilläts komma fram i västmedia, judar som folkgrupp talar han överhuvudtaget aldrig om, bara om den fascistiska gren som gör anspråk på att representera dem, sionismen.

  När fick vi senast se ett inslag i TV där tex. Ahmadinejad fick uttala sig på samma villkor som Bush Solana Olmert och sharon? Aldrig.
  När vi tillåts bilda en uppfattning om ledare för ”ondskans axelmakter” är det först filtrerat och genom ombud som ovan och med förklarande kommentarer och expertpaneler.

  Den som har hört den illiterata massmördaren Bush´s stapplande försök till retorik förstår att han, i en ocensurerad debatt med läraren och poeten Ahmadinejad, skulle göra inte bara sig själv utan också imperiet och dess politik till åtlöje.

  En sådan debatt vore en välkommen stund i sann Dario Fo anda att se den nakne kejsaren, och skratta åt honom.

 3. Ok Ahmadinejad är tydligen bara missuppfattad, eller felciterad. Egentligen är han kanske då bara en hyvens prick som bara önskar fred?

  Får väl genast tala om för några Persiska bekanta att dom får läsa på lite, alternativt fråga dig Trev vad Ahmadinejad verkligen säger.

  Eller ska vi kanske läsa mellan raderna, men var kan jag få tag i den mjukvaran?

 4. Micke!

  Mahmoud Ahmadinejad kanske är en kuf, jag vet inte. Men jag vägrar att använda FOX TV som källa om/när jag ska bedöma saken.

  EN sak vet jag. T.o.m Memri som startades av Israels underättelsetjänst gjorde en mer juste översättning av det tal han höll där han enligt CNN talade om att utplåna Israel.

  Jag vänder mig bestämt emot åsikter som kommer ifrån amerikanska medier (aka Pentagon, vita huset, tok-kristna neocons)

  Jag kan inte farsi (persiska) men jag har förstått att kontext inte är den du ger uttryck åt.

  Han kanske är galen, vad vet jag. Men jag vill i så fall konstatera det själv och inte att CIA ska pådyvla mig en åsikt.

 5. Vänstern har alltid jobbat mot religion. Trodde jag. Rätt: vänstern har alltid jobbat mot kristendomen. Man talar om tok-kristna, den kristna högern, som ett givet negativt epitet.

  Muslimska fundamentalistika ledare beskrivs lite skälmskt som spjuvers med rävar bakom öronen.

 6. ”Ahmadinejad är tydligen bara missuppfattad, eller felciterad. Egentligen är han kanske då bara en hyvens prick som bara önskar fred?”

  Ja, det stämmer. Han har aldrig gett uttryck för några krigiska avsikter. Ahmadinejad eller inte Ahmadinejad så är Iran för övrigt en sällsynt fredlig stat som inte har startat ett enda krig i modern tid. Oavsett styre.

 7. Bgan om du gillat tokkristna så är det upp till dig. Jag tycker att du verkar vara en islamofob i kvadrat. Vad säger du om det? Är alla muslimer potentiella mördare och alla kristna fridens folk liksom alla som kallar sig judar?

 8. Nja nu använder jag mig inte av Fox News, har för övrigt inte den kanalen. Däremot har jag en hel del Persiska vänner, varav 2 grannar vilka jag snackar med dagligen när jag är hemma. Sedan läser jag givetvis olika media. Men på PKFV verkar det vara som det vore en gigantisk konspiration mot denna galenpanna.

  Då undrar jag hur det är med Brevet till Angela Merkel? Vilket är ibland det senaste från denna extremkonservativa President.

  Bör väl tillägga att jag även anser Bush tillhöra samma skala av galenpanner.

  Men det är väldigt märkligt att i princip alla översättningar från Persiska(Farsi) eller Arabiska är fel eller felciterade enligt vissa. Något måste antingen vara fel på vissa eller är det fel på språket när inte ens de som kommer från Iran lyckas med översättningar.

 9. Micke
  Lycka till att få en rättvisande bild av Ahmadinejad genom lösryckta skumt översatta citat som manglas ut i västvärlden nu när USA har utsedd sin fiende. Fan va lättlurad du är.

 10. Att kalla Ahmadinejad för ”galenpanna” eller ”kuf” visar bara att man är offer för propaganda och inte orkar tänka själv. Det betyder inte att man måste gilla det han säger eller står för. Men han är genomtänkt i det han gör.

 11. Anders, var har jag skrivit att jag gillar tok-kristna?

  Svårt att försöka driva en nyanserad debatt. Mitt liv vore lättare om jag såg allt i svart eller vitt.

  Kan man var emot BÅDE tok-kristna OCH muslimska fundamentalister?

  Islamofob? Jag reser mycket och träffar många muslimer både på fritiden och på jobbet. Trevligt har vi! Men aldrig, aldrig att jag kan acceptera islamsk fundamentalism. Jag tycker att kvinnan ska ha samma rättigheter som mannen. Alltid. Jag är emot offentliga hängningar. Jag tycker att man kan få ha vilken religion som helst (t.ex. sunnimuslim) utan att bli dödad bara därför. Man ska få vara homosexuell utan att riskera prygel eller dödsstraff. (Homosexuella iranier söker asyl i Sverige av just den anledningen, mannen med rävarna bakom öronen bara myser.)

  Och åter till sakfrågan: jag upplever det som om vänstern alltid motarbetat kristendomen, men jag hör inget, absolut inget, mot islam från dagens svenska vänster. Fiendernas fiende, kanske…

 12. Visst Micke, du frågar ironiskt ”Egentligen är han kanske då bara en hyvens prick som bara önskar fred?”

  Kan du peka på några uttalanden där han själv i egna ord uttrycker att han önskar krig så är det välkommet. Ta gärna dina persiska vänner till hjälp.

 13. Anders: Herregud! Du använder ju precis samma argumentation som de förhatliga ”sionisterna”. Du vet, så fort nån kritiserar Israel så skriker de ”antisemit!”. Jag såg inte ett uns av islamofobi i BGANs kommentar.

  F.ö. sär Jinges och er andras argumentation så full av hål att man kan låta en romersk legion marschera igenom den. Det verkar ungefär gå ut på att Iran visserligen är lite elaka, men eftersom Bush också är elak så tar de ut varandra och man kan avfärda de iranska mördarna som ”kul killar”. Det är ju infantilt att man inte tror att det är sant. Dessutom är det farligt att blunda för ondska bara för att det finns andra som är lika onda eller ondare. Historien är full av exempel på hur illa det kan gå om man gör så.

  Och nej, Jinge. Jag har inte hört detta på Fox News.

 14. Jinge: Klara ut begreppen, menar du att amerikansk media uteslutande styrs från Pentagon och av neo-cons?

  Det är väl snarare så att liberalerna dominerar de flesta TV-stationer och större tidningar.

 15. Apropå censur: Killen har stängt ner över 100 iranska tidningar på 6 år, men har man rävar bakom öronen så kan man ju alltid locka till skratt bland människor som hatar USA lika mycket som en själv.

 16. elliv – Men han är genomtänkt i det han gör.
  Var väl kanske Hitler också?

  Mycket möjligt, jag vet inte, kanske gör du det. Men av vilket skäl skulle alla ljuga och så även mina goda vänner? Men folk på kanske den yttersta vänsterkanten är fullkommliga sanningsforum?

  Men ni som tydligen ”kan” Ahmadinjad utan och innan, förklara då hans brev till Angela Merkel.

 17. Helt riktigt, Gustav. Bortsett från Fox så håller nog pressen i USA en liberalare linje än Vita Huset. Men svenska ögon sett är det fortfarande höger, dock.

  Men framförallt NBC börjar nu våga ta ut svängarna rätt ordentligt när det gäller att ifrågasätta och kritisera Bush och hans regering. I förrgår körde de t.ex. ett program som var MYCKET kritiskt till Bushs hantering av Katrina-katastrofen och Meet The Press har vid ett flertal tillfällen bankat skiten ur höga republikaner, inklusive Condi.

  Till Harry kan jag bara säga: Jag hoppas du skojar… Revisionister får mig att må så illa!

  Pontus
  New Jersey, USA

 18. Andreas: ”Apropå censur: Killen har stängt ner över 100 iranska tidningar på 6 år”

  Och jag som trodde att han blev vald till president år 2005..

  :-)

 19. I maj i år stängdes en av Irans största tidningar ner. Anledningen? Den hade publicerat grovt rasistiska karikatyrer som framställde azerer som kackerlackor och som provocerade fram stora oroligheter i norra Iran.

  Hur många tidningar hade före denna incident stängts ner under Ahmadinejads presidentperiod?

  Svar: NOLL

 20. Rekommenderar starkt boken ”Reading Lolita in Teheran” av Azar Nafisi. Ni som redan bestämt er för att hon är CIA-agent eftersom hon kritiserar den religiösa fundamentalismen i Iran behöver inte bry er.

 21. Andreas!

  Ok, han har inte gjort allt själv..

  :)

  Hur känns det när man blir beslagen med lögn? Är en smiley rätt åtgärd då?