Mahmoud Abbas hade planerat allt!

Via bloggen Motbilder hittade jag en intressant artikel som Reuters publicerat. Den hävdar att det nu skedda var planerat sedan månader tillbaka och att Hamas känt till detta och var tvungna att agera.

Det ger också ett lite annorlunda ljus över den situation som idag råder både på Västbanken, men framförallt i Gaza. Det gick väldigt fort för Olmert att bestämma att man nu skulle skicka pengarna som man konfiskerat från den palestinska myndigheten – till Fatah. Det gick lika snabbt för EU och USA att berätta att stödet till Fatah skulle återupptas omedelbart.

Världen stöder Mahmoud Abbas, eller Abu Masen som han också kallas. De stöder därigenom det parti som förlorade valet stort. Det sägs att palestinierna var trötta på Fatah beroende på den utbredda korruption som rådde. Deras politiska ledning levde ett lyxliv som är helt otänkbart för andra än ett antal oljeshejker. Därför röstade de på Hamas och inte för att Hamas står för en mindre sekulariserad islam. Men kommer de som röstade på Hamas att svälja detta och vara nöjda med tingens ordning? Visar väst vad ”demokrati” verkligen innebär?

Tänk jag tvivlar på det. Israel var snabbt att proklamera att de stoppar alla leveranser av livsmedel till Gaza, när som helst får vi väl höra

att de blockerar både drivmedel, elektricitet och vatten. Tror de möjligen att de ska få beröm från annat håll än EUSA? Källor: SvD Motbilder DN SvD2 DN2 Reuters/Alternet SvD3 DN3

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Mahmoud Abbas, Abu Masen, Fatah, al-Fatah, Hamas, Gaza, Västbanken, Israel, Palestina, Politik[/tags]

  29 comments for “Mahmoud Abbas hade planerat allt!

 1. Eva H
  18 juni, 2007 at 19:28

  Det är inte underligt att Hamas blir förbannade. Var det inte de som sade judisk-amerikanska komplotten eller något sådant?

 2. gina
  18 juni, 2007 at 20:24

  ”att Hamas står för en mindre sekulariserad islam”
  Någon måtta får det väl ändå vara på eufemismer.. eller var du bara rolig?

 3. Robert
  18 juni, 2007 at 21:42

  Vad trött man blir… Trött trött trött…
  Lägg ned hela regionen. Jag spyr på alla dessa mördare.

 4. 19 juni, 2007 at 02:15

  Eva:
  Men nu är demokrati ett system där folket väljer sin regering, oavsett vad denna regering säger att den vill göra, eller kommer att göra. Så har det varit i USA, så är det i Sverige, och det faktum att palestinierna valde denna regering innebär att EUSA, som Jinge så träffande kallat alliansen mellan EU och USA, åsidosätter demokratiska val, störtar en demokratiskt vald regering och de facto stödjer ”icke-demokrati”. Gör man det ska man sedan inte komma och säga att ”ingen demokrati har någonsin bekrigat en annan demokrati”, som så ofta sägs från nyliberalt och Israelkramande håll.

  Här har Israel, USA och EU bekrigat och medvetet gått in för att störta en demokratiskt vald regim vilket innebär att dessa stater och organisationer inte har det minsta intresse av demokrati – egentligen. Så enkelt är det dessvärre.

 5. 19 juni, 2007 at 05:14

  Vilket givetvis för konsekvenser i de arabstater som saknar demokrati idag. Varför skulle de ha ngt som kallas ”demokrati” när det bara tycks vara ngt som katten har släpat in?

 6. 19 juni, 2007 at 06:28

  Att arabstaterna inte vill ha demokrati beror på att fria val skulle störta precis varenda regim utom möjligen i Libanon.

  Folk vill VISST ha demokrati. Riktig, äkta demokrati. Därför hade det varit bättre om man kunde fått Hamas att samarbeta med Israel på åtminstone något plan istället för att isolera dem, inte minst för att visa att folkets vilja faktiskt respekteras.

  Men ofta läser jag att Israel inte är en demokrati eftersom man inte uppfyller en massa andra krav förutom själva röstsättet. Det gör i så fall inte Hamas heller, även om de vann valet.

 7. 19 juni, 2007 at 06:35

  Anna: ”Men ofta läser jag att Israel inte är en demokrati eftersom man inte uppfyller en massa andra krav förutom själva röstsättet. Det gör i så fall inte Hamas heller, även om de vann valet.”

  Hur vet du det? Hamas fick aldrig den makt som valet gav dem. ALLA gjorde vad de kunde för att stoppa detta, och ”demokratin” Israel var värst alla kategorier.

  Kan man hävda att Hamas inte är vänner av demokrati när man trummat ihop Israel, USA och EU för att motverka ALLT de gör, inklusive att ta den regeringsmakt som de fått i fria val?

 8. Maria B
  19 juni, 2007 at 06:47

  Vill inte arabstaterna ha demokrati?

  Arabstaternas diktatorer vill inte ha demokrati, folket vill sannolikt ha det vi kallar frihet, vilket faktiskt råkar sammanfalla med begreppet demokrati.

  Men att Israel, som ”Mellanösterns enda demokrati” kan verka som ett avskräckande exempel tycks alla blunda för.

 9. 19 juni, 2007 at 06:51

  Jinge, fråga vanliga palestinier, inte mig. Igår ställde sig Marwan Barghouti (som definitivt varken kan kallas korrupt eller någon ”judisk-amerikansk kollaboratör” på Abbas sida, och sade att ”Hamas har begravt idén om en samlingsregering efter vad de gjorde i Gaza”.

  Jag var hos mina vänner för några dagar sedan. Mannen kommer från flyktinglägret i Jenin. Vi kollade på arabiska kanaler där man ser Hamasaktivister kasta ner folk från hustak och avrätta folk på gatan. För honom gör det att Hamas förlorade all sin legitimitet. Jag tror inte att han är ensam om den åsikten.

 10. 19 juni, 2007 at 06:54

  Maria! Det är Israels faktiska MOTSTÅND mot demokrati i Palestina som i så fall är ett avskräckande exempel. Annars tycks antalet brottslingar i respektive ledning tämligen väl överensstämma med varandra.

 11. 19 juni, 2007 at 06:56

  Nej Anna! Ljug inte!

  Det du säger är inte sant.

  Marwan Barghouti har vägrat att medverka i den ”interrimsregering” som Abbas satt ihop. Han säger att man inte borde ha bildat denna regering, det strider mot de palestinska traditionerna. Lyssna på intervjun med honom i Ekots morgonsändningar!

  Att slänga förrädare från hustak, är det jämförbart med att skjuta ett helt magasin i huvudet på en skottskadad 12-årig palestinsk flicka? Vad fick den soldaten för straff nu igen? Blev han arkebuserad?

 12. 19 juni, 2007 at 07:22

  Marwan Barghouti sitter i fängelse och kan inte delta i någon regering alls, men han har mycket inflytande ändå. Det jag säger är visst sant. Jag hörde honom på TV igår. Anklaga mig inte för att ljuga utan att kolla detaljer.

  Du pratar om Mustafa Barghouti. Kolla Ekot så får du se. Det är inte samma man. De är släkt men på långt håll.

  Kolla t ex http://www.adnki.com/index_2Level_English.php?cat=Politics&loid=8.0.426705769&par=0

 13. 19 juni, 2007 at 07:28

  Jag gav inte min egen åsikt utan mina vänners. Och det ena utesluter inte det andra: det går att se både Hamas och Israels handlande som illegitimt. Vilket många också gör.

 14. 19 juni, 2007 at 08:44

  Anna och Maria B: Det råder ingen större tvekan om att folket många arabstater vill ha demokrati. Problemet är att det ledande skikten inte är särskilt intresserade av att utföra demokrati, och i de flesta fall är de stödda av USA, som kan antas se en demokratisk utveckling i länderna som ett problem. Ta bara Egypten och Saudiarabien som exempel.

  Men det betyder inte att de vill ha demokratin påtvingad uppifrån. Att vi pressar dem att genomföra demokratiska val för att sedan helt isolera landet när vi inte är nöjda med utfallet stärker knappast vår demokratisyn i deras ögon.

 15. 19 juni, 2007 at 09:24

  Ok Anna, jag blandade ihop dem. Men det är kanske inte speciellt intressant vad någon som sitter i fängelse tycker möjligen. Han tycker att chans han har att komma ut är värd att ta.

  Oavsett vem som säger vad.

  Sedan skriver du i kommentaren efteråt att du inte gav uttryck åt din egen åsikt utan dina vänners. Det tycker jag är ett lågvattenmärke i en diskussion. Jag kan oxo komma dragandes med mina vänners åsikter, men på den här bloggen är det mina åsikter jag framför.

  Om jag händelsevis skulle behöva dra in vänner och bekanta i diskussionen så berättar jag det, du riskerar aldrig att få höra det i efterhand.

  F.ö. tycker jag nog att Mustafa Barghoutis åsikter är mer intressanta i sammanhanget om sanningen ska fram…

 16. Sara G
  19 juni, 2007 at 11:15

  Så här berättar PCHR -Palestinian Centre for Human Right om vilket våldsmetoder Abbas Vishyregim (med benäget bistånd av krigsherren Mohammed Dahlan) använder på Västbanken:
  ”Parallel to the incidents in Gaza, supporters of Fatah movement in the West Bank have carried out a series of retaliatory attacks against members, supporters and institutions of Hamas. Such attacks have targeted health and cultural associations, charities, press offices, television and radio stations, sports clubs and some local councils, which have been run by Hamas following local elections. According to PCHR’s documentation, at least 50 public and private institutions have been attacked; 3 persons, including a child, have been killed; and at least 60 persons have been kidnapped since Wednesday, 13 June 2007.”

 17. 19 juni, 2007 at 13:18

  Hamas beteende må vara illegtimt. Men under sådana här förhållanden skapas ju verkligen grunden för illegitimt och illegalt beteende.

  Här kommer ett annat problem in. När man väl börjar med kriminellt beteende och ser att det kan löna sig, skapas incitament för att fortsätta med det. Man skapar nästan en kultur i slutändan. Men som alltid är det avgörande de materiella förutsättningarna.

  Det är samma sak med korruptionen. När den väl får fotfäste är den svår att få bort.

  Det finns en risk att alla parter börjar tänka lite för kortsiktigt (även om man i grunden tänkt kortsiktigt hela tiden.) Det som kan ge en kortsiktig vinst, kan verkligen vara skadligt i längden. Men detta är dessvärre något som även ligger i våra mänskliga psyken. För oss är att tänka långsiktigt att tänka några år framåt. Men det kommer ju att leva människor hundratals år framåt i tiden i de här regionerna. (Om inget extremt händer naturligtvis.)

  Både Hamas och Fatah beter sig rent ut sagt illegimt. Men Hamas vann ett val. Se vad som händer på den här planeten lite varstans när människor fråntas rätten att leva, när löften bryts, när acceptabla levnadsförhållanden bryts ned till minimal nivå.

  För övrigt växer Mustafa Barghouti i mina ögon och även i många andras med ett sådant här ställningstagande.

  Jag undrar vad den skeptiske Edward Said hade sagt. Han är saknad.

  Israel ler dock. Än en gång har man lyckats med härska genom att söndra. (Och med Israel menar jag nu inte befolkningen även om säkert delar av den ler också. )

 18. Johnny
  19 juni, 2007 at 13:19

  Palestinierna röstade fram en Hamasregering som vill utplåna Israel och demokratiskt valda regeringar i USA, Israel och EU valde att ekonomiskt bojkotta de palestinska områdena eftersom man inte ville stödja den politiken. Det tycker jag är demokratiskt legitimt och rätt. Varför skall Israel-USA och EU stödja våld, terror och utplåning av Israel genom att överföra resurser till Hamas?

 19. Tim
  19 juni, 2007 at 13:32

  Jinge: Varför flyr palestinier till Israel dessa dagar? Förklara gärna hur det onda Israel är ett bättre alternativ för den flyende palestinska befolkningen än deras egna landområden och de angränsande arabstaterna?

 20. 19 juni, 2007 at 15:23

  Tim! DE flyr för att de är medlöpare. Och Israel har spärrat så att enda vägen mellan Gaza och Västbanken går via ”Israel”.

 21. Emina
  19 juni, 2007 at 16:10

  Vad är ”sionist”..?
  På olika blogg hittar man olika förklarningar.
  Här möter man det här ordet också, men utan någon definition om vad sionism är.

 22. 19 juni, 2007 at 17:02

  Angående vänners åsikter: om jag hade framfört mina vänner i Uppsalas åsikt så OK. Men om vi talar om en palestinsk fråga och jag säger vad mina palestinska vänner säger, så tycker jag själv faktiskt att det är relevant – och inget ”lågvattenmärke”. Annars kan man ju nöja sig med att hålla en monolog för sig själv i sovrummet. Men OK, jag ska inte dra in dem mer på den här bloggen.

 23. Bengt-Eva
  19 juni, 2007 at 17:05

  Hur kan man vara så okänslig och kall, så att man kallar flyende och sårade medmänniskor för ”medlöpare”?
  Och vad är en ”medlöpare” i denna komplicerade konflikt egentligen övht? Vem avgör det?

 24. Christer W
  19 juni, 2007 at 17:20

  Jag tror inte man ska vara så säker på att alla är medlöpare. Historien visar att inbördskrig är bland de grymmaste som finns och grannar kan ta ihjäl varandra bara för att de tycker fel.
  Det kan till och med klyva familjer och släkter.

  Det ses till och med som oförlåtligt att inte ta ställning för den ena eller andra, vilket också kan leda till summariska avrättningar.

 25. 19 juni, 2007 at 17:37

  Märkligt påstånde av Anna att den enda regering som inte skulle falla om det fanns demokrati i Arabvärlden vore Libanons. Faktum är ju att den redan fallit och sitter kvar mot konstitutionen.

  Snarare är det Syriens regering som är den enda som skulle kunna sitta kvar. I ett val. Men i en sann demokrati skulle parlamentariker från andra partier ha rätt och att granska den tidigare politiken som förts och med fria tidningar som publicerade det skulle nog Assad endast vinna ett val.

  USA:s brutala lydregimer, som de i Saudi-Arabien, Jordanien och Egyptien, skulle dock falla på löpande band och utan tvekan skulle ländernas Israel-politik ändras radikalt.

 26. Emina
  19 juni, 2007 at 18:05

  Hur som helst, tycker jag att det är bättre att söka info via Jinges blogg än googel :-)

 27. Ulla Bella Morin
  19 juni, 2007 at 22:27

  Jag tycker att Hamas ska starta intifadan NU!

  Ja så skriver Maves.

  Varför så bråttom undrar jag. Tycker du att de ska dö så fort som möjligt+

 28. Sara G
  20 juni, 2007 at 10:43

  Vem som är vän och vem som är fiende går knappast längre att utröna.
  Men faktum kvarstår- det är Israel/USA som har långsiktiga planer, som inte på något sätt är gynsamma för någon part i de palestinska lägren…
  Olmerts möte med Bush i USA var givande och renderade ytterligare militärt bistånd till den israeliska krigsmakten för tio år framåt.
  Vishy-regeringen Abba och Co kommer inte i längden att ha något att vinna på sitt medlöperi med de två mäktiga krigsherrarna…

 29. Sara G
  20 juni, 2007 at 14:13

  Nu kommer räderna:

  ”Israel har inlett en flygoffensiv mot Gazaremsan. Anfallet ska ha riktas mot avfyrningsramper i området. Samtidigt befinner sig 1000-tals palestiner på flykt undan våldet.

  Israel meddelar att man kommer att tillåta palestinska flyktingar som befinner sig vid gränsen att passera in i landet för medicinsk vård.

  – Många befinner sig i ett fruktansvärt hälsotillstånd, säger en BBC-källa.”

Comments are closed.