Lögn, förbannad lögn och journalistik


Nu har jag just lagt ifrån mig Anders R Olssons bok med titel som rubriken på detta inlägg.

Som besökarna här redan vet så är jag ofta kritisk mot medierna, främst kvällstidningarna. Den tillrättalagda och ytliga soppa som de bjuder sina läsare på är – som jag skrivit förut – ett hot mot demokratin.

På nyhetsplats i kvällspressen säljs bara lättuggade och för läsaren insmickrande nyheter. Just nu toppar Expressen med ”Sexköpare betalar extra för HIV-sex” och Aftonbladet vill inte vara sämre så de försöker sälja sin produkt med ”Farligt ämne i vanlig tandkräm”.

Detta är vi som nyhetskonsumenter vana vid, och många av oss uttrycker öppet förakt inför kvällspressens ofta förljugna eller helt lögnaktiga artiklar. Det Anders R Olsson gör med sin bok är att på ett utomordentligt pedagogiskt sätt förklara och tydliggöra varför sakernas tillstånd är som de är. Det kanske inte är direkta nyheter för mediekritiska människor men hans klarhet och tydlighet ger boken mycket stor tyngd.

Författaren går igenom en hel rad aspekter som berör nyhetsredaktioners arbete och förutsättningar. Och inte minst den ekonomiska bakgrunden som i praktiken styr arbetet. Han använder ett klassiskt exempel på hur man säljer tidningar i sin bok, rubriken ”Hund bet man” säljer knappast slut upplagan medan ”Man bet hund” säljer bättre.

Det är knappast svårförståeliga tankegångar bakom detta men det pekar på att pressen faktiskt i första hand gör nyhetsurvalet för att sälja tidningen, eller fånga läsaren på Internet, inte för att de nyheter som presenteras skulle vara de viktigaste händelserna att rapportera om. Dessa mekanismer behandlas tämligen ingående i boken, sedan för Anders R Olsson ett resonemang som också innefattar bloggar och bloggosfären. I ett avslutande avsnitt berör han sina funderingar på hur ett framtida mediesamhälle kommer att se ut och förespråkar




bland annat direktdemokrati för att kunna engagera medborgarna i den demokratiska processen..

Det är en mycket läsvärd bok och är du det minsta intresserad av hur medierna handskas med nyheter så måste du läsa den.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Bloggar, Mediekritik, Anders R Olsson, Böcker, Journalistik, Kvällspressen, Boktips, Politik[/tags]


7 svar till “Lögn, förbannad lögn och journalistik”

  1. Jinge, jag håller ju i sak med dig, men jag vill ändå ställa frågan: hur ska man då hindra folk från att köpa skräpet? För det är ju inte BARA så att de inte har något val och att media är skyldiga till allt. Det finns ju trots allt ett antal seriösa svenska tidningar, även gratis på nätet, och läser man engelska/franska/tyska kan man ju få ett ännu bredare perspektiv om man letar litet.

    Kom att tänka på ett fritt demokratiskt forum, nättidningen Sourze, där numera alla får skriva gratis vad de vill. En bra artikel av Lars som arbetar i Libanon får ca 150 läsare första dygnet och sex kommentarer, en artikel av Linda Rosing med rubriken ”Ingen jävel ska lägga sig i om jag viker ut mig eller ej” fick över 4000 läsare och jag vet inte hur många kommentarer…(nej, jag har varken läst den eller kommenterat :-))…Men så ser det tyvärr ut. Vill du hårddra det så kan du ju införa censur i dagspressen, vad jag misstänker är att det inte skulle hjälpa. Har författaren en åsikt i frågan?

  2. Ja inte skulle censur tillföra något. Censur är det ju redan i den bemärkelsen att pressen väljer det lättuggade materialet i första hand. Ser man bara till de bägge kvällstidningarna så väljer man nyheter om ”giftig tandkräm” eller ”Sexköpande horkunder”.

    Man bör fråga sig vad de har valt bort!

    Det har blivit så att kvällspressen i första hand vänder sig till de outbildade, de sämst ställda i samhället. Morgontidningarna riktar in sig på medelklasspubliken och sedan finns det ett antal specialtidningar för affärsmän, direktörer etc..

    Sourze och Stockholms Fria Tidning och diverse andra nya medier försöker givetvis att dra åt sig publik, men som du mycket riktigt påpekar så får Rosing betydligt fler läsare på nätet. Kampen om läsarna går vidare..

    Dessutom är numera public service i högsta grad inblandat i konkurrensen vilket bara visar hur lite ideologi som finns kvar. Personligen tror jag att kvällspressen måste få köras i botten innan andra former av journalistik kommer till tals i någon större omfattning.

    Förr eller senare kommer folk på att de inte alls fått någon information om de faktiska samhällsförändringar som är på gång, de har fått veta att vissa sexkunder föredrar HIV-smittade horor i stället. Men det är först då som det kan börja bli någon förändring.

    Sedan tror jag inte att man ”ska hindra folk från att köpa skräpet”. Det kommer sköta sig kemiskt om inte pressen rätar upp ryggen..

  3. Men Jinge
    Uppmaning till brott är inte tillåtet :-)!

    För övrigt så håller jag förstås med dig i din kritik av massmedia. Kvällstdningarna slåss med smaskiga rubriker, våld och sex, men morgontidningarna är verkligen inte roliga de heller, allvarligt vinklade i sin nyhetsförmedlning som de är.

    Dessutom tycker jag det förtjänar att påpekas att AFtonbladet nog är den dagstidning som har de bästa artiklarna på sin kultursida, då och då riktigt lysande sådana.

  4. Jag tror inte heller att man ska hindra folk från att köpa skräpet, eller att det skulle gå. Och utrikesrapporteringen i svenska dagstidningar idag stöder sig till väldigt stor del på nyhetsbyråer och ett mindre antal korrespondenter på vissa ställen, t ex i Mellanöstern.

    Utifrån min egen mediekonsumtion skulle jag i så fall förutspå att det kommer att ske en specialisering – de som är intresserade av nyheter och fördjupad politisk journalistik kommer att läsa de tidningarna (förmodligen på nätet) och nöja sig med en billig lokaltidning eller gratistidning för att få en översikt om de viktigaste nyheterna plus sådant som är intressant i området där de bor. Jag köper bara helgbilagan, dagliga nyheter hör jag mycket bättre på radio eller läser på nätet.

  5. Jo men Kerstin! Den här boken är så bra att folk MÅSTE läsa den.. Har de inte råd att köpa den så får de sno den, helt klart.. Själv fick jag vänta på den på bibblan en månad minst..

    Den billiga lokaltidningen eller gratistidningen handskas med viktiga nyheter på samma sätt Anna! Här i Fjollträsk finns det tre, Metro, City och .SE

    Det skiljer ingenting i nyhetsvärderingen alls. Har polisen nackat en svan med batong (för att de inte kan skjuta i innerstan) så blir det väsentligt större rubriker än om USA sprängt 6-7 irakiska barn i bitar.

    För att inte tala om all skit som händer i Afrika som det knappast alls skrivs om. Man ska dock vara klar över att detta inte är något som journalister gillar, detta är vad de tvingas till av tidningsägarna. (Fast dessa säger att det är läsarna..)

  6. Ett medvetet folk kan aldrig trampas ner. Svaret är folkrörelser,studiecirklar,diskussioner,debatt. Som Sverige en gång byggdes upp. Fast kanske över Internet i olika former. Jinges blog här är ett bra exempel bland många andra.

  7. För att ge lite perspektiv på debatten kan jag upplysa om att lokaltidningen är ett måste ute i obygden. födda, döda vad har hänt i fullmäktige hur många får gå från E-lux osv. Även de stora utrikesnyheterna finns med.Vem behöver Svenskan, DN Göteborgsposten. De är ju lokaltidningar de med.Aftonbladets kultursida läses med fördel på nätet och fördjupande artiklar finns också på nätet eller också finns det tidskrifter FiBk osv.