Ljuger regeringen medvetet?


Nu ökar Svenska Dagbladet antalet saknade svenskar till 2000 eller fler.

SvD: ”Reseföretaget Svenska ReseGruppen har 1 300 resenärer i Sydostasien som reser på egen hand, med returbiljetter. 700 av dem har rest till Phuket och Krabi i Thailand. Av dessa 700 hade endast cirka 10 procent kunnat lokaliseras på tisdagskvällen av Svenska ReseGruppen. Besked om de 600 saknade resenärerna lämnades vid 19-tiden på tisdagskvällen till regeringen. Noterbart är att antalet saknade svenskar bland resebolagen redan före det var 1500. Den siffran har därefter inte ändrats av UD.”

Med andra ord:

Regeringen kände till siffran 2000 redan i tisdags men har inte andats ett ljud om detta.

Läs Svenskans artikel!

Radiohjälpens postgiro 901950-6 och märk talongen med “Asien”.


14 svar till “Ljuger regeringen medvetet?”

 1. Thailand är det förlovade landet för ryggsäcksresenärer. Att de inte tagit med dem i beräkningen tidigare är förunderligt. Hur många reste ensamma? Hur många är fortfarande inte än saknade av anhöriga i Sverige? Anhöriga kanske inte ens vet om att de var i Thailand, om de nu var på en rundtur i Asien?

  Annica

 2. Ja. Och vad gör dessa backpackers? DE är förstås och tittar på kultur, gamla gravar, tempel och sådant. Men de är oxo ute och dyker på korallreven. Eller ute på några småttiga öar som inga andra brukar åka till..

 3. Annica: VILKA har inte tagit med dem, media eller regeringen eller sifferbitare? Och vilken gagn vore det för dessa döda, skadade eller överlevande turister att få vara en del av en osäker och gissad siffra? Vilken skillnad gör det? Bara ett det kveruleras lite mer? Är det hälsosamt? För den som kverulerar? Är inte det viktiga att dessa turister som gjort vad de kan räddas av thailändare och räddningsinsatser?

  Jinge: Att bara 10% registrerats AV SVENSKA RESEGRUPPEN, till skillnad mot att kanske 70-80 procent registrerats av charterbolagen *kan* väl bero på att många tagit sig hem utan det förra bolagets vetskap? Vore konstigt om det vore så mycket dödligare att resa som back-packer, och ännu konstigare om farligheten påverkades av (av samma skäl som de retoriska frågorna till Annica här ovan) hur siffror redovisades i media och av regeringen, inte sant?

 4. Nämen Magnus lille! Nu är du sån igen!? :D Ring genast till SvD och protestera mot deras sätt att presentera nyheten. Det JAG gjorde var bara att blogga några rader om den.. :-)

  Sedan tror jag i.o.f.s. att många som rest på egen hand till Thailand dyker upp i Phuket, eller varför inte Sri Lanka eller andra trevliga och spännande ställen i regionen.

  Fast vi behöver knappast måla faan på väggen i det här läget Magnus. Det räcker så bra som det är redan nu. Tyvärr…

 5. På TV alldeles nyss framkom det att det är minst lika många som inte reser med charterbolagen.
  Siffran på 1500 saknade bör fördubblas för att det skall stämma lite bättre.
  Jag tror i alla fall att dödssiffran på svenskar dessvärre hamnar runt 1000.
  Totala dödssiffran blir med all sannolikhet långt över 100000.
  Hemskt.

 6. Oj då, så det var svenskan som skrev det där i ”snedstil”! Sk-t också. …men du återgav det ju! :-] …som du säger ;-) Ja, jag lovar att skälla ut tidningen anligt ovan och efter noter! :)

 7. Jag inser nu att jag var mer än vilse i pannkakan – snarare totalt väck när jag skrev mina inlägg i denna tråd rörande siffrorna och att konsekvensen blev att jag kritiserade er felaktigt för att siffrorna bara var lite missvisande. de verkar ju vara rent åt helsike felaktiga, och nu inser jag att jag troligen kommer att möta dubbelt så många som förlorat en vän än annar skulle ha sket, och att risken inte är så liten att jag själv har förlorat någon jag känner (när man ”sätter igång igen” i januari). 4000 saknade gör ju en på drygt 2000 svenskar där den tidigare uppgiften innebar ungefär cirkus en på 5000.

  Och med tanke på de jag umgås med kan nog en på 1500 vara mera troligt. Och då… :-( Helt säkert är att var och varannan man känner kommer att ha förlorat någon de känner.

 8. Visst ljuger regeringen medvetet. Visst vill regeringen jävlas med alla de svenskar som finns därnere, visst är det så. Eller finns det en annan verkliget som du för ditt sinne inte vill eller kan se? Tröttsamt är bara förnamnet…

 9. Det har ju varit klart rätt tidigt att siffran 1500 var charteranslutna turister. Att det även finns turister som på egen hand tagit sig ned kommer väl knappast som en överraskning för någon som sett på nyheterna på sistone. Å andra sidan är det lätt att missa skogen för alla träd när man gör allt för att ifrågasätta allt agerande från officiellt håll.
  Sen är det ju också frågan om det verkligen spelar någon roll hur många som saknas och hur många som rapporteras som döda. Det är ju omkring 100000 andra som dött och miljontals som direkt och indirekt drabbats i regionen.

 10. Jerry! När det gäller möjligheten, som faktiskt finns, att regeringen och/eller dess företrädare far fram med osanning så är uppenbarligen samtliga partiledare av den uppfattningen.
  Patrick: Nej det spelar inte någon större roll när nu verkligheten är värre än den värsta dröm.

  ”…när man gör allt för att ifrågasätta allt agerande från officiellt håll.” Det finns ALL anledning att ifrågasätta agerandet från regeringens sida. Det framstår dessutom som klart att de flesta gör det oxo. Lite trist då att hänga på i den kören, men anledningarna står som spön i backen.

  Agerandet fram tills nu lämnar mycket övrigt att önska.

 11. Det finns en nyansskillnad i att ifrågasätta agerandet (el ev brist därav) och att ifrågasätta allt agerande. Det senare är dessvärre det som sker, vilket gör det hela väldigt okonstruktivt.

 12. Det agerandet som i första hand ifrågasätts är den tafatthet som präglat regeringens agerande fram till skrivande stund. Det är en räcka av tillkortakommanden och -möjligen- medvetna undanflykter och til och med lögner. Jag ska återkomma i det ämnet lite senare nu på morgonen.

 13. Det senaste är att 4500 svenskar kan saknas.
  UD säger 1500.
  Det kommer att ta många veckor innan vi vet.