Lilleputtlandet i världens centrum?


För någon dag sedan var det någon som skrev en kommentar om vår etnocentrism. Med all rätt, för visst tror vi att vi är världens centrum och nav mellan varven.

NE: ”Etnocentrism (eng. ethnocentrism, av etno- och centrum), benägenhet eller tendens att se sin egen kultur som central samt att bedöma eller tolka andra kulturer med utgångspunkt i premisser och värdesystem formade i det egna kultursystemet.”

Jag började klura lite på hur det egentligen förhåller sig så jag kollade vilka städer som har fler innevånare än lilleputtlandet Sverige.

Det är 25 stycken, nämligen: Bombay, Buenos Aires, Calcutta, Chicago, Delhi, Dhaka, Istanbul, Jakarta, Kairo, Karachi, London, Los Angeles, Manila, Mexico City, Moskva, New York, Osaka, Paris, Peking, Rio de Janeiro, São Paulo, Shanghai, Söul, Teheran och Tokyo.

Samtliga har över 9 miljoner innevånare. Vissa av dem är inte ens huvudstäder.. Samtliga dessa har borgmästare med större inflytande än Göran Persson, i alla fall lokalt.

Fortsätter man på det sättet kan man fundera på hur många länder som har fler innevånare än Sverige. Men det blir ett pyssel att kolla upp den saken. Betydligt enklare är det att kolla upp vilka länder som har färre innevånare.

Och det kan ju vara bra att tänka på lite nu och då..


14 svar till “Lilleputtlandet i världens centrum?”

 1. Det var jag som skrev det va? Jo det är ju sant. Talar man om Olof Palme som en världskänd politiker eller vad du skrev ska man tänka på att bara 40-50 politiska ledare i världen vet vem han var. Maximalt. Men det kanske inte är så märkligt. Hur många vet vad borgmästaren i Chikago heter? New Dehli? Sedan inbillar vi oss att vi vet mycket om andra länder. Icke sa Nicke.

 2. http://aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,720229,00.html

  Experter har sagt att ägg går garanterat att äta bara man befinner sig i trygga Sverige :-D

  För övrigt en löjlig panik. Antingen händer det inget annat än att något 1000-tal européer insjuknar varav 100-talet dör inom de närmsta åren och sen är det inget mer med det, eller också kommer viruset att minska i agressivitet och hoppa över till människor, och då blir det ju värre. Men nu är det ju ”bara” stor katastrof för fäna.

  (För övrigt förstår jag inte varför alla journalister, borgerliga kommentatorer med flera påstår att Ringholm kommer att kunna sitta kvar. Hur obildade får utbildade människor vara, så att de tror att detta skulle vara möjligt?!? …att Guran tror det är ju på intet sätt onormalt. Mitt senaste blogginlägg ensamt bland borgerliga bloggar att predestinera Rundgång till ”friår” i fink-an; med tanke på fågelinfluensan)

 3. Läs Stockholmsnytts referat av hur det blir vid en Pandemi..

  Var fjärde länsbo kommeratt insjukna i kommande influensapandemi
  Minst en fjärdedel av länsborna kommer att bli sjuka och 6 000 behöver sjukhusvård när influensapandemin, ett värdslomspännade utbrott av en ny influensa, slår till. Det räknar Stockholms landsting med ska ske när fågelinfluensan muterats så att viruset smittar från människa till människa.

  Det är inte klart exakt hur sjukvården ska organiseras, men beredskapen är ändå god, anser Bo Svenungsson, biträdande smittskyddsläkare vid landstinget.

  Han säger till Radio Stockholm att det kommer att ta mellan en och tre månader innan viruset får sådan spridning i Sverige att det blir en riktig pandemi – och under den tiden kommer landstinget att hinna utveckla den planering som finns idag.

  En fjärdedel blir sjuka, och i Asien har mer än varannan dött. De räknar med att det ska bli som en vanlig, -icke dödlig- influensa när de räknar så. Är det den dödliga varianten så kolar 50% av de 500 000 som insjuknar i länet.

  Eller 1125000 människor över hela landet..

 4. Nu är det fullt klar att centrum ligger i Lingbo, om det råder ingen tvekan. Hälsingland det mest svenska som finns ligger ju i gävleborg och det som håller samman gävleborg är Lingbo, denna pärla på gränsen mellan gästrikland och hälsingland den vackta port till det riktiga sverige, norrland.

  http://lingbo-by.se

  KAS

 5. Jo i högsta grad Lasse. Och ju längre bort en kultur/religion finns ju märkligare tycks den oss. Men det är säkert oxo ett universellt fenomen..

 6. Men Jinge:
  Man vet ingenting alls om hur den här influensan kommer att bete sig om den muterar att smitta mellan människor. Den kan lika gärna bli oförargligare i och med en sådan förändring. Så sepkulationskoefficienten är hög här och hysterin är fullkomligt obegriplig.

  Spanskan tog många liv, men då ska man också räkna med att sådana här sjukdomar ofta drabbar dem värre som har dålig näringsstandard och det hade ganska många människor i den tidens Sverige. Fler har det idag än för 15 år sedan, och i synnerhet i Ryssland och Baltikum, men de allra flesta har fortfarande en relativt god näringsstandard i Sverige.

  Dessutom kan vad 17 som helst hända vad gäller nya sjukdomar. Vad sägs om den livsfarliga sjukdomen exafoli, som kan tänkas uppstå någonstans när som helst och spridas över världen (inte påtänkt än, men vem vet vad en sådan kunde innebära eller hur den skulle yttra sig?) – och varför varnas det idag så relativt lite för AID:s som är en reell och redan existerande sjukdom som tar fler och fler liv världen över? Vi har dessutom Ebola, som det har skrivits en hel del om visserligen, och som verkar ytterst otrevlig. Men inte ens den sjukdomen drev upp samma panik som den eventuella ännu icke existerande ”muterade fågelinfluensan” gör.

 7. Jodå Kerstin! Men nu har WHO ansett att just denna infektionssjukdom är extra riskabel eftersom den är så infektiös. Sedan hör det definitivt till saken att vi människor är hyfsade att klara av virus som kommer från gris, det har vi klarat bra i hundratusen år. Men virus från fåglar klarar vi inte lika bra.

  Spanska sjukan tar du upp. Hur många miljoner som dog av den vet vi väl inte säkert, men vi kan utgå ifrån att en luftburen influensa sprider sig våldsamt mycket snabbare idag än vid tiden för spanskan.

  Och eftersom prognosen är så pass dålig som 50% dödlighet så gör WHO rätt i att varna upprepade gånger.

  Varför tror du att läkare lägger upp egna lager av Tamiflu ??

  Det finns mycket som man kan behöva oroa sig för, AIDS är redan en pandemi men har vissa drag som är förmildrande. Dels att den inte är luftburen, man måste smitta sig aktivt. För det andra finns det effektiva bromsmediciner som (här i väst) gör att människor kan behålla relativt mycket livskvalitet och leva lång tid efter att ha blivit infekterade, ja idag vet man inte ens den bortre gränsen.

  När det gäller den så omskrivna SARS så visade det sig att den var extremt smittsam och endast ett rådigt agerande hindrade den från att bli pandemisk.

  Nu säger praktiskt taget all expertis att H5N1 (pippiflunsa) kan bli en kombinationsinfluensa när den smittar en redan influensasjuk och att då virus kan komma smitta människa till människa.

  Då handlar det om vilka gener som den tar med sig i en sådan mutation. Det kan bli ”snälla” gener, men det kan oxo bli tvärtom. Den kan bli betydligt elakare än den är idag.

  Det finns all anledning att omedelbart förvissa sig om möjligheter till egen vaccinproduktion för omsätter du landstingets uttalande till hela riket med den nu aktuella dödligheten så blir det mer än en miljon svenskar som dör.

  Nu kan man inte räkna med att landstingets företrädare går ut med några av de ”värsta scenarion” som man planerar för, men det är inte svårt att se det om man följer vad experter säger i utrikisk press. Att sedan kvällsblaskorna säljer lösnummer på detta är ju tämligen givet, men att inbilla sig att inget kommer att hända är korkat.

  Smittskyddsinstitutets f.d. chef erkände ju själva att han köpt upp ett lager Tamiflu till sig själv och sin familj. Och det var låångt innan Expressen började skriva om det.

  Han sade då det handlar inte OM den kommer utan NÄR den kommer. Har vi tur blir det inget och den självdör. Men skrider den sig nu bland jordens alla fåglar så kommer vi att få flunsafall lite överallt.

  Blir det inte DEN flunsan så blir det nästa. Vi måste se till att både ha egen forskning och egen produktion av vaccin. Har vi det så kan vi förhoppningsvis slippa en mänsklig katastrof om det nu blir 2007 eller 2077..

 8. Instämmer Jinge, *om* det blir en pandemi!

  Man säger att risken ökar för att en olycklig mutation orsakar pandemi med antalet smittade människor. Det är en smittad människa som den olyckliga mutationen inträffar på som drar igång hela pandemin.

  Så om vi minimerar antalet smittade människor genom att t ex inte äta ägg även i det metafysiskt i alla avseenden helsäkra landet Sverige, så bidrar även vi till att det kanske aldrig ens blir någon pandemi.

  Vanliga förkylningar är väl normalt ofarligare exempelvis ”fågelinfluensor” som muterat, men som vi av naturliga skäl aldrig brytt oss om att minimera vår exponering mot. Att vi lever i ett modernt samhälle bör väl kunna leda till att kunskaper och kommunikation/information gör att pandemier blir mer ovanliga än tidigare.

  Fast jag vet inte om det finns andra faktorer verkandes i motsatt riktning, exempelvis i linje med att smuts förr i tiden höll allergiproblemen i schack — naturligtvis kan spridningshastigheten för människoburen smitta vara en sådan faktor, men då först när ett luftburet farligt virus — en pandemi — brutit ut, förstås.

  Sammanfattning av det ovan: Välj hårdkokta!

 9. Centrum i världen är min hjärna och jag har huvudvärk samtidigt som Reinfeldt lanserar sig som socialstatsfascist på DN Debatt. Ett parti att rösta på, Jinge? :-(

 10. Jag gillar inte hårdkokta ägg..

  Jag är inte speciellt orolig själv faktiskt. Jag tillhör en dokumenterad riskgrupp och kommer få Tamiflu OCH vaccin den dagen det blir aktuellt. Men jag har barn och barnbarn.

 11. Jinge: Nu finns det ju medelvägar också, förnuftig planering och förnuftiga förutseende åtgärder, sådana är bra, men att driva upp totalt panik inför något som ”kanske” kan hända är verkligen idiotiskt!
  Det här är bara ytterligare en av alla de saker vi ska vara livrädda för. Vad handlar det om, att ingen någonsin ska få känna sig glad och tillfreds utan alla ska alltid känna sig skräckslagna. Inte underligt att förbrukningen av SSRI ökar lavinartat!

 12. Kom så på att jag själv just nu, pga läget, tycker att de recistenta stammarna av tbc är mycket mer oroande. Jag ska börja oroa mig för flunsan när den faktiskt uppträder i denna monsterform som man skrämmer oss för. Men tills dess inskränker jag mig till att oroa mig för sådant som redan utgör ett allvaligt hot mot vår hälsa.

 13. Började läsa om pandemidiskussionen. Jag tycker det är bra att WHO har gått ut med varningar för det tar ju ändå så lång tid för regeringar att fatta sånt här. Det viktigaste är i alla fall att ett land har en förberedd plan med nån sorts krisgrupp centralt och regionalt (tänk på hur mycket arbetet hindrades vid tsunamin för att det inte fanns någon plan för att ta hand om skadade utomlands) När Sverige kan ställa fram en färdig plan och en fabrik som är redo att framställa vaccin kan vi bara vänta på viruset och då har vi gjort det vi kan. Och Sverige lär inte göra mer åt ebolan för att vi inte gör nåt åt pandemihotet. Paniken är det mest media som står för även om de lugnat sig lite sedan i höst.