Leve ”Occupy Wall Street-rörelsen!”Förra hösten var det under några månader stora rubriker om Occupy Wall Street (OWS)-rörelsen, som inspirerats av demokratirörelsen i Nordafrika. I Sverige var det tämligen tyst om denna rörelse från V-partiet och andra radikala smärre partier. Varför? I V:s fall kan man förstå det med tanke på att fokus är att få till förändringar till stånd (nästan bara) via riksdagen. Kanske har det påverkat den svensk rörelsen som enligt ett blogginlägg av Jinge håller på att dö?
Olika vänsterbloggare intog olika positioner. Jinge var kritisk till negativ i sin inställning, men gjorde mer än de flesta då han flera gånger besökte OWS i Stockholm. Jag (bloggen aromelsjö.se) var mera positiv, och såg det som en demokratisk, antikapitalistisk rörelse som täckte ett vitt spektrum av centrala politiska och mänskliga frågor med verksamhet i stora städer i många länder.
Därför anser jag också att OWS borde vara av intresse för alla politiska partier.
I Sverige fanns verksamhet i ett tiotal städer, men inga stora manifestationer efter vad jag vet. Jämför vitaliteten i OWS med kvaliteten i presidentvalskampanje i USA!I detta inlägg återger jag OWS-rörelsens manifest och avslutar med en kort beskrivning av rörelsens verksamhet från mitten av oktober fram till nyligen, från utmärkta Monthly Review (www.monthlyreview.org).
Jag avser att återkomma med nytt blogginlägg ”Lever Occupy Wall Street-rörelsen”?

Occupy Wall Streetrörelsens manifest i New York i oktober 2011
“När vi samlas i solidaritet för att uttrycka en känsla av massa orättvisor, får vi inte glömma vad som förde oss samman. Vi skriver så att alla människor som känner sig kränkta genom företagets krafter i världen kan veta att vi är deras allierade.

Som ett folk, enade, erkänner vi vad verkligheten kräver: att framtiden för den mänskliga rasen kräver samarbete av dess medlemmar, att vårt system måste skydda våra rättigheter, och motverka korruption i systemet, att det är det upp till individen att skydda sina egna rättigheter, och sina grannar, att en demokratisk regering ska hämta sin bara makt från folket, men inte från företag som inte söker tillstånd för att utvinna rikedomar från folket och jorden, och att ingen sann demokrati kan uppnås när processen bestäms av ekonomiska makt.
Vi kommer till dig i en tid när företag, som sätter vinst över människor, egenintresse över rättvisa och förtryck över jämlikhet, bestämmer över våra regeringar.
Vi har fredligt samlats här, vilket är vår rätt, för att låta dessa fakta bli kända.

De har tagit våra hus genom en olaglig process, trots att de inte hade den ursprungliga inteckningen.
De har räddats av insatser från skattebetalarna, och fortsätta att ge chefer orimliga bonusar. De har befäst ojämlikhet och diskriminering i arbetslivet på grund av ålder, färgen på sin hud, kön, könsidentitet och sexuell läggning.
De har förgiftat livsmedel genom försummelse, och undergräver jordbruket genom monopolisering.
De har dragit fördel av tortyr, fångenskap och grymt behandlat oräkneliga djur, och aktivt dölja sina metoder.
De har hela tiden försökt att beröva anställda rätt att förhandla för bättre löner och säkrare arbetsförhållanden.
De har haft elever som gisslan med tiotusentals dollar i skuld på utbildning, som är en mänsklig rättighet.
De har konsekvent lagt ut arbetskraft till outsourcing som hävstång för att sänka arbetarnas hälsovård och lön.
De har påverkat domstolarna för att uppnå samma rättigheter som människor, med utan skuld eller ansvar.
De har spenderat miljontals dollar på juridiska team som söker efter sätt att få dem att slippa kontrakt då det gäller sjukförsäkringen.
De har sålt vårt privatliv som en handelsvara. De har använt militär och polis för att hindra pressfriheten.
De har medvetet avstått från att återkalla felaktiga produkter som hotar liv i jakten på vinst.
De bestämmer den ekonomiska politiken, trots de katastrofala misslyckanden deras politik har producerat och fortsätter att producera.
De har donerat stora summor pengar till politiker som är ansvariga för att reglera dem. De fortsätter att blockera alternativa former av energi för att hålla oss beroende av olja.
De fortsätter att blockera generiska, billigare former av medicin som skulle kunna rädda människors liv eller ge hjälp för att skydda investeringar som redan givit betydande vinster.
De har avsiktligt dolt oljeutsläpp, olycksfall, felaktig bokföring, och inaktiva ingredienser i jakten på vinst.

De håller målmedvetet människor felinformerade och skrämda genom sin kontroll över media.
De har accepterat privata kontrakt för att mörda fångar, även när då allvarliga tvivel finns om deras skuld.
De har bedrivit kolonialism hemma och utomlands. De har deltagit i tortyr och mord på oskyldiga civila utomlands.
De fortsätter att skapa massförstörelsevapen för att få statliga kontrakt.

Till folket i världen,
Vi, New York City generalförsamling som Liberty Square vid Wall Street uppmanar dig att hävda din makt.
Utöva din rätt att fredligt samlas, ockupera det offentliga rummet, skapa en process för att lösa de problem vi står inför, och generera lösningar tillgängliga för alla.

Till alla samhällen som vidta åtgärder och bildar grupper i en anda av direkt demokrati, erbjuder vi support, dokumentation och alla resurser vi har till vårt förfogande.

Förena er med oss och gör er röst hörd!”

Monthly Review 15 oktober 2011 “Worldwide Occupy demonstrations take place; protests spread to 951 cities in 82 countries. Occupy London begins outside St. Paul’s Cathedral. Occupy Toronto begins in St. James Park. Occupy Johannesburg launched. Police crackdown on Occupy Chicago leads to 175 arrests. Thousands in New York march on U.S. military recruiting station to protest U.S. military interventions. Seventy people injured, three seriously, during clashes with police in Occupy Rome. (October 21) City of Melbourne evicts Occupy Melbourne. (October 25) Police move against Occupy Oakland, using teargas and rubber bullets. Iraq War veteran, Scott Olsen, is in critical condition after being shot in the head by a police projectile. (October 26) Occupy Rio begins. (October 27) Occupy Oakland calls for a general strike in Oakland on November 2. Slogan “We Are All Scott Olsen” emerges. (October 29) Police fire pepper spray and pepper balls (hollow projectiles filled with chemical irritant) at Occupy Denver protesters; arrest 20 people. (October 30) Police make 39 arrests in Occupy Austin. Thirty arrested in Occupy Portland. (October 31) Police break up Occupy Richmond encampment, arresting those who refused to leave. Federal lawsuit filed over arrests at Occupy Nashville. Occupy Tulsa begins.”


intressant.se, , , , ,, , ,
, ,,

DN om OWSSvD om OWSAB om OWSExpressen SvT om OWS DN SvD Aftonbladet Expressen SvT


5 svar till “Leve ”Occupy Wall Street-rörelsen!””

  1. Rörelsen lever tydligen i Sverige, fast på sparlåga. De har haft tält i olika parker i Stockholm, senast i Tanto, och håller ’generalförsamlingar’. Se hemsidan http://occupyforum.se/ Skulle tro att den har större möjligheter att utvecklas i USA, bland annat genom att bilda motstånd mot vräkningar i samband med bolånekrisen. Det är ju något som drabbar väldigt många människor. Men samtidigt har våldsnivån skruvats upp där, så det är osäkert hur det går.

  2. Beklagar om mitt blogginlägg väcker irritation. Det är riktigt att bilden från USA publicerats på andra håll. Är det kanske den s.k. ful-länkningen?

  3. Har sidan slutat vara inrikespolitisk? Alliansen utmålas i media för att vara värdelös på sätt som bara förekom under nödåren 96-06, svensk politiks lägsta lågvattenmärke, borde det inte vara av intresse? Ett land där så lite händer politiskt att tomheten kring sommaren inte är mer ödslig än andra tider på året! Allt som skiljer är att man hör mindre surr, men det är samma icke-verkstad! Jag tror det är nattväktarstaten som införts utan några trumpetstötar..

    • Du har delvis givit ett svar på frågan om varför jag skrivit så litet om inrikespoliktik, vid sidan av semestertid mm. ”Ett land där så lite händer politiskt att tomheten kring sommaren inte är mer ödslig än andra tider på året”. Ska ändå försöka ha bevakning. Många kommentatorer har noterat att (S) antingen ej givit klara besked eller ligger mycket nära (M) i viktiga frågor. Dessutom verkar (V) ligga lågt som parti.

  4. Du har rätt i din kritik och dina reflexioner. Det har varit mycket litet inrikespolitik sedan jag tog över, en brist. Inlägg om inrikespolitik kommer.