Leve den demokratiska kampen mot Mursi i Egypten!


Mitt senaste blogginlägg om Egypten 30 januari avslutades med ”Konklusion: Muslimska Brödraskapet (MB) är en politiskt och religiös konservativ, icke-demokratisk organisation med Mursi som främste talesman. Den vill införa hårdare sharia-lagar i Egypten, privatisera ekonomin, samarbeta med USA och Israels ledning och stödja kampen mot sekulära stater och religionsfrihet bl.a. genom bidrag till stridande religiösa fanatiker. Därför är fortsatt kamp och varje delseger för det egyptiska folket så viktig!” MB beskrivs närmare längre ned i inlägget.

I november förra året utfärdade Mursi ett dekret som gav honom stora maktbefogenheter. Han tvingades dra tillbaka sitt maktdekret, vilket var ett stort framsteg för demokratin och för det egyptiska folket. På motsvarande sätt kan kamp inom andra områden löna sig. Det är ett fåtal som bestämmer i världen i praktiken. Nuvarande system med val med några års mellanrum och i en värld där ett fåtal kontrollerar tillgångarna med beslut i slutenhet är en mycket ofullständig demokrati, ett mycket ofullständigt folkstyre.

Muslimska Brödraskapet (MB) var den enda politiska organisation som inte bara tolererades utan också gynnades under presidenterna Sadat och Mubarak. De fick ett avgörande inflytande över utbildning, rättsväsendet och TV, allt enligt den kände egyptiska marxisten Samir Amin i artikeln ”An arab springtime?” i Monthly Review i oktober 2011 och boken ”The People’s Spring”. (Bilden nedan lånad från DN).

Muslimska Brödraskapet, där president Mursi var en känd medlem är känt för sin disciplin enligt bland andra Cecilia Ödén i Dagens Eko 6/12 2012. MB bildades 1927 och är en organisation där lydnad under ledaren (murchid, det arabiska ordet för ”guide”) och utförande av dennes direktiv är centralt. Demokrati är inget som MB står för. Dess ledarskap består av mycket förmögna personer, delvis till följd av ekonomiskt stöd för politiska och religiösa starkt konservativa diktaturen Saudiarabien samt stöd från USA, Qatar och Israel.

Brödraskapets ideologiska försprång genom dess mångåriga starka ställning under de två senaste presidenterna bidrar till att förklara Mursis framgångar i presidentvalet där han i slutomgången fick 51,7 % av rösterna mot utmanarens 48,3 %, då han som känd anhängnare av MB hade ett ideologiskt försteg. Inte desto mindre fick han endast 24 % av rösterna i första valomgången, medan en annan medlem i MB kom på fjärde plats med 17 % av rösterna.

”USA och brödraskapet delar synen på ekonomi” säger en tidigare medlemm i MB i en intervju i Flamman 13/9 2012. I en intern debatt kom den konservativa linjen att stärkas, liksom inflytandet för affärsmännen.
Mursi är USA-imperialisternas man. Tidigare visade USA:s ambassadör till Egypten, Anne Patterson, Obama-administrationens lojalitet när hon uppmanade egyptierna – inklusive belägrade kristna kopter – att inte protestera mot det Muslimska Brödraskapet som planeras till juni 30.
Detta är helt i linje med USA:s mycket aktiva stöd till diktatorerna Sadat och Mubakrak i Egypten, stödet till alla andra diktaturer i världen av USA -världens främsta och hetaste kramare av lydiga diktaturer. Men självständiga diktaturer som slåss för sitt lands oberoende demonisera soch bekgrigas.

Muslimska Brördaskapets ekonomiska program innebär omfattande privatiseringar, t.ex. av vattenförsörjning, elektricitet, sjukvård och järnvägsnät. USA som gärna högljutt kritiserar länder som är alltför självständiga har inte riktat någon kritik mot Egypten eller Morsi. Det militära samarbetet fortsätter och nye vice försvarsministern Mohammed al-Assar är en av USA:s män.
Egypten fotboll

Muslimska Brödraskapet strider i Syrien.
Att MB underminerar religionsfrihet och sekulära stater är närmast självklart utifrån dess ideologi. I Syrien har motsättningar och sammandrabbningar förekommit mellan olika regeringar och MB sedan början av 1940-talet. I de nu pågående striderna i Syrien stöds rebellerna, där inslaget av religiös fundamentalism är starkt förstås av Muslimska Brödraskapet. Enligt en rapport 6/5 2012 från Reuters har Muslimska brödraskapet i tysthet finansierat Fria Syriska Armén och överfört pengar och förråd till Syrien. Nyligen har Mursi uttalat sitt starka stöd för att egyptier far till Syrien för att strida bland de av religiösa extremister så präglade rebellerna i Syrien.

Enligt vissa uppgifter deltog så många som 14 miljoner människor i landet av 84 miljoner deltog i söndagens protester över hela landet. Trots att det inte finn något oberoende sätt att kontrollera den siffran menar en del internationella medier att detta kan ha varit den största demonstrationen i världshistorien.
Fyra ministrar har avgått idag!

Mot bakgrund av de omfattande protesterna, och de tydliga kraven på nyval bör detta absolut utlysas!


i Andra om: , ,, , Obama, , , , , , , , ,

DN 28/1 DN 27/1 SvD 28/1 Abu Dhai AftonbladetDN 29/1 Expressen Humanistbloggen Anders Svensson 9/12 Dagens Arena DN 7/12Bilderblogg 7/12 Annarkia 26/11 DN ledare 27/11Anders Svenssons blogg DN 6/12 Lars Linders bloggGlobal Research 27/11Samir Amins artikelMR youtube Annarkia DN 26/11SvD 26/11 AB 26/11 DN 25/11 SvD 25/11 AB 25/11 Expressen 24/11 Globalresearch SVT 25/11

  4 comments for “Leve den demokratiska kampen mot Mursi i Egypten!

 1. 1 juli, 2013 at 21:29

  Citat ur artikel i Guardian idag: ”The presidency indicated that it viewed the statement as a coup d’etat, and implied that Morsi was safe as long as his administration still had US support.” Länk:http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/01/egypts-presidency-defies-threat-military-coup Media – även svenska – uppger att den egyptiska militären vill tvinga Morsi att
  tillmötesgå folket och demonstranterna. Men enligt Guardian kommer han att sitta kvar eftersom han har USA:s stöd. Uppgifterna bevisar ännu en gång USA:s grepp över Nordafrika och Mellanöstern. Och USA satsar på Muslimska Brödraskapet. Men ibland på Al-Qaida! USA spelar med och i sina satellitstater och hur spelet i Egypten slutar återstår att se. Den egyptiska militären är å sin sida beroende av det ekonomiska stöd de får från USA. Vågar kanske inte en statskupp förrän de eventuellt får klartecken från sin sponsor. De modiga egyptier som nu i demonstrationer befolkar gator och torg vet de vilka onda krafter de i slutändan har mot sig?
  Hur stor är deras möjlighet att segra?
  Ulla Johansson

 2. 1 juli, 2013 at 22:13

  Tack för informationen. Frågan är vad som i detta läge menas med en seger? Det omedelbara kravet är att Morsi avgår och att nyval hålls. Jag tror inte att USA och militären accepterar att Morsi tvingas bort, om de inte har en annan sannolikt bra kandidat som kan bli Egyptens ledare. Men kanske har de det, och då kan de stödja att Morsi tvingas bort. USA kommer att göra det högt, och inkassera en massa pluspoäng i Egypten och runtom av människor som tror att detta sker av omsorg av demokratin.
  En seger, i form av ett annat demokratiskt system, må vara en neo-Keysianistisk kapitalism med kraftigt förstärkt statlig och offentlig sektor eller en socialistisk ekonomi är osannolikt, särskilt det senare. Det finns mig veterligen inget starkt parti eller organisation som förespråkar detta.
  Samir Amin, den briljante Egyptenfödde socialisten har skrivit insiktsfullt om Egypten, men jag har inte hunnit kolla om han yttrat sig i detta läge.

 3. Thomas Åkerblad
  2 juli, 2013 at 01:14

  Enligt dagens Haaretz gör de egyptiska oroligheterna att Israel törs minska sina militära anslag.

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/bloodshed-in-arab-world-means-reduced-threats-to-israel-as-least-for-now.premium-1.532953

 4. Peter Grafström
  3 juli, 2013 at 18:06

  Påminner om Englands roll
  England har sedan 1940-talet starka band med Muslimska brödraskapet.
  Mark Curtis: Secret Affairs: Britain’s Collusion with Radical Islam
  http://markcurtis.wordpress.com/2010/12/18/britain-and-the-muslim-brotherhood-collaboration-during-the-1940s-and-1950s/
  Mark Curtis is … a former Research Fellow at the Royal Institute of International Affairs (Chatham House) [dvs han har tillhört deras elitsällskap]
  http://markcurtis.wordpress.com/about/

Comments are closed.