Lejonborg och högeralliansen ljuger


Nu är det fredag och de senaste fem dygnen har dominerats av en spionaffär som helt saknar motstycke i svensk politisk historia.

Man vill få oss att tro att ett intrång i det socialdemokratiska datanätet, som var känt av partisekreteraren och presschefen var okänt för partiledaren. Det är en märklig lögn. Skulle verkligen partiledaren hållas ovetande om uppdraget till spionen var att se till att han skvallrade för medierna? Vad skulle Leijonborg då svarat när Expressen ringde?

Att dessutom meddela nyheten till Niklas Svensson på Expressen är knappast något som skänker historien mer av det troligas prägel. En partisekreterare och en presschef beslutar sig läcka till denne Svensson utan att informera partiledaren som garanterat skulle kontaktas av tidningen?

Nej, det är en efterhandskonstruktion och dessutom en urusel sådan.


Leijonborg säger själv att det är en ytterst allvarlig handling att bryta sig in i det socialdemokratiska nätet (Sapnet), men att använda uppgifterna därifrån är inte så allvarligt, säger han. För använt uppgifterna har man gjort, och det är inte något man förnekar.

När sedan partifunktionärerna som känt till detta träffar sina systrar och bröder i alliansen, skulle de då ha hållit tyst om detta? Ja, där är jag inte lika säker, men det är möjligt. Men skulle de inte ha läckt när de kände till ett kommande utspel från Persson eller någon annan minister?

Jo absolut! Möjligen sade de ”- Ööh, på torsdag ska Nuder ha presskonferens och tala om Sveriges goda konjunktur. Det har vi från en mycket säker källa…”

Självklart är det på det sättet, och det är också orsaken till att Reinfeldt helt vägrar att tala om frågorna kring spionskandalen. Nu kan han efteråt hänvisa till att han aldrig ljugit om den sortens information, då när man så småningom lyckas klarlägga vidden och omfattningen av detta spionage. Han kan dessutom fortsätta att förneka kännedom om hur Folkpartiet fått tag i upplysningarna.

Vårt lilla land har för alltid förlorat sin politiska oskuld. Att det just skulle bli folkpartiet är naturligt eftersom det alltid varit de som gått i främsta ledet för att hylla den amerikanska administrationen. Inte bara nu under ”Kriget mot Terrorismen”, så har det alltid varit. Att man då importerar det sämsta från USA är knappast något att förvånas över.

Jag utgår ifrån att de allra flesta inser detta och agerar utifrån den kunskapen den 17 september. Och det vore oändligt skönt att bli av med denna gren av det liberala trädet för gott. Nu borde ett antal socialliberala genast förbereda bildandet av ett nytt liberalt parti grundat på socialliberala värderingar.

Jag hoppas att det sker för fler populistiska högerpartier behöver vi verkligen inte.

Uppdatering 08.55: Nu försöker Folkpartiet uppenbarligen byta namn på denna skandal från ”spionskandalen” till ”inloggningsskandalen”.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]politik, partiledarintervjun, spionskandalen, leijonborg, alliansen, val 2006, folkpartiet, dataintrång, regeringen, reinfeldt, olofsson, hägglund[/tags]


8 svar till “Lejonborg och högeralliansen ljuger”

 1. Är det inte härligt att kunna vara så indignerat på ”högeralliansen”? Hela din kommentar saknar eftertanke och kritisk granskande.

  Det är i och för sig inte snyggt gjort av vissa folkpartister att göra dataintrång – men vilka avgjörande hemligheter fanns där att ta del av egentligen? – Inte mycket – av vad som har framkommit så här långt. Ett nätverk som hundratals medlemmar har tillgång till kan inte innehålla speciellt mycket ”hemlig” och livsavgörande material.

  Att sedan beskylla folkpartiet för den som hyllar den amerikanska administrationen ter sig underligt mot bakgrund av att det är Bodström som är USAs främsta vapendragare i ”kriget mot terrorism”. Det är ju han (tillsammans med folkpartiet) som försöker få igenom en gigantisk övervakningsapparat i ”kriget mot brottslighet or terrorism”? – Det är ju han som i uppdrag av amerikanska storbolag slog till mot the Pirate Bay? – En annan ”affär” var deporteringen av 2 ”terrorister” som skeppades iväg fron Sverige till tortyr av amerikanska agenter – med den socialdemokratiska regeringens goda minne.

  Det märkliga är att dessa 2 partier – socialdemokraterna och folkpartiet – tillsammans förspråkar övervakning av varje medborgare nu är i fokus för just det.

  xxx – delvis redigerad / Jinge

 2. Ja sossarnas egen mycket omfattande övervakning av politiskt motståndare, främst kommunister, är fortfarande betydligt värre än folkpartiets spionage. Främst då pga den enorma omfattningen.

 3. Visst ljuger Leijonborg. Det är så uppenbart att det är larvigt att påstå motsatsen. Han visste vad som föregick i Luf.

  Bara det faktum att man agerade utifrån de uppgifter som togs fram via Sossarnas nätverk är bevis för att Leijonborg visste. Finns det någon som tror att fp ändrade sina planer utan att informera partiledaren om vaför man skulle ändra? Eller varifrån uppgifterna som orsakade fp:s ändrade planer?

  I så fall är folk dummare än sista vagnen i tåget, den hänger i alla fall med.

 4. Nu är det fredag och de senaste fem dygnen har dominerats av en spionaffär som helt saknar motstycke i svensk politisk historia.
  Ehm?
  En regering som olagligt skickar människor till garanterad tortyr till Egypten med CIA plan?
  Socialdemokratiskt valfusk förra valet?
  Total inkompetens i samband med tsunamin, utan så mycket som ett försök till ursäkt till anhöriga?
  IB-affären?
  Tvångssteriliseringar och lobotomeringar?

  fp-historien är kletig och oförsvarbar, men i slutändan är det en överdramatiserad storm i ett vattenglas jämfört med en del andra saker som hänt med politikers goda minne i sveriges ”politiska historia” i modern tid.

 5. Jepp.

  Nu är det verkligen daller i ”Jelloborgen”.
  TV4:s nyheter rapporterade alldeles nyss om hur Fp-sajten ”Valfeber” redan från i mars har nyttjat informationen som har hämtats från ”SAPnet” och lars Lejonborg har stoltserat över denna sajt i sina veckobrev. Visste inget!? You wish!
  Skänk mannen ett par isdubbar, det börjar bli halt nu!

 6. Det är faktiskt pinsamt att se hur du njuter av och frossar i det som sker i vårt liberala parti. De allra flesta folkpartister är hedervärda människor som drivs att ett genuint engagemang för våra stora problem och orättvisor, både i Sverige och globalt. Att kalla detta människovänliga parti för högerpopulistiskt är fullständigt bisarrt, och visar bara hur snedvriden din världsbild är. Tyvärr.