Låt mig slippa Gud!


Själv är jag radiolyssnare till 100% Eftersom jag bara lyssnar på P1 så får jag mig en daglig dos av gudsord.

Men jag vill inte ha dessa gudsord. Jag blir bara upprörd, som när jag i morse fick höra en person som hävdade: ”Gud är inne i mig, gud är med mig, gud ser mig oavsett om jag ligger eller står, gud är med mig vart jag än går..” Sedan fortsatte tramset med Fader Vår..

Att fortfarande en del människor tror på tomtar, troll och annat oknytt som diverse gudar är tragiskt. Och nej, jag är definitivt inte ute efter ett förbud mot dessa villfarelser, men jag begär att jag inte ska behöva lyssna till sådan vidskepelse. Skulle jag själv vara så själsligt förvirrad att jag behövde tro på något slags gudabeläte valde jag hellre Tor eftersom det var mer drag i den gudsmyten.

Vid vissa tillfällen så är det ”andakt” i P1. Då inleder alltid en mansperson som med låg röst förklarar hur det ser ut i kyrkorummet. ”- I St. Sigfrids kyrka finns nu ett antal tända ljus. På altaret står två silverkandelabrar och kyrkklockorna har just ringt in till gudstjänsten..”

Han säger detta med allvarstyngd röst och han talar sakta, som om det vore en begravning som ska refereras.

Jag har viss förståelse för att det finns gamlingar som fortfarande tror på detta men jag tycker att vi radiolyssnare ska slippa höra eländet. Om Sveriges Radios avtal med staten stipulerar att sändningstid ska ägnas åt saken så borde den delen om public services opartiskhet rimligen leda till att programmen på- och avannonseras med någon sorts varningstext.

Sedan bör man givetvis balansera programutbudet så att man släpper fram ett antal program som berättar att talet om Gud och Jesus handlar om en förfalskad livsuppfattning och att det bara är desinformation.

Sedan borde man givetvis flytta alla religiösa program till P2 som har färre lyssnare. Där stör det inte folk i samma utsträckning som det gör i de större radiokanalerna.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, gud, radio, andakt, vidskepelse, ateism[/tags]


13 svar till “Låt mig slippa Gud!”

 1. Jag har tyvärr inte en radio med fjärrkontroll. Och jag befinner mig dessutom ofta på en bits avstånd från burken. Samtidigt TYCKER jag faktiskt att det är förskräckligt att de sprider sådan vidskepelse på statens och därmed skattebetalarnas bekostnad. Vill de religiösa höra sina respektive gudsord i etermedia så får de väl skaffa egna radiokanaler..

  Tycker inte du det oxo?

 2. Min son diggar Tor… (har jag gjort något fel???) Han sa senast imorse när han tittade på regnmolnen – att Tor har hjälpt honom av med rädslan för åska och blixtar… Då är det ju bara Tor som håller på… :-)
  (sonen är 9, och jo, jag har läst den nordiska mytologin ett par varv för honom… dock ingenting bibliskt – men det gör hans fröken som är troende… suck… jag får ju ge något som motvikt!)

 3. Jinge det finns alldeles utmärkta fjärrkontroller som man kan sätta på fjärrkontrollen, dom brukar säljas i trepack. Ett tipps vore att sätta en på radiosladden och de två övriga på två lampsladdar. Med ett enkelt klick så kunde man stänga av GUD och samtidigt tillkalla mörkrets makter åtminstånde nattetid.

  KAS

 4. Bra rutet, Jag vill oxå slippa det nyandliga missionerandet och alla rättrogna fundamentalister som kräver respekt men aldrig ger någon.

 5. När nu kyrkan har skilts från staten och det är tillåtet att starta privata radiosändare ser jag inget skäl i världen för Public Service att sända en massa religiöst mambojambo. Vill kyrkan höras i radio kan den starta egna radiostationer.

 6. 2/Jag vet faktiskt inte. Jag gillar livsåskådningsprogrammen, men just andakter är nog inte min grej. Fast tanterna i servicehuset där jag jobbade var helt sålda på högmässan, och som bekant finns det rätt många tanter. Nu sänds väl sporten någon annanstans, men när jag bodde i Sverige var det sport ideligen ideligen på TV och i radio, skitjobbigt.

 7. Inga gudstjänster på radio? ingen schlagerfestival på TV? Vad intolerant du är jinge! Visst, som ateist kan man tycka det där med religion är löjligt, men det finns ändå folk som är intresserade av det. Rent pragmatiskt konstaterar jag även att svenska kyrkan är rätt moderat i sina åsikter, och om man skulle motarbeta den skulle antagligen fler rekryteras till olika mer radikala kristna rörelser.

 8. Jag håller med fullständigt i detta att vi inte vill höra sådant dravel såsom Guds ord och allt vad det heter i vanliga skattebetalda radion!

 9. Egentligen borde man inte få spela någonting i public service, för det kan ju finnas människor i befolkningen som inte vill lyssna på det, dessutom skulle vårt samhälle må bra av lite tystnad.

 10. Hej !
  Det förvånar mig att så mycket energi läggs på att förfasa sig över andakt i radio när det sänds så många andra intetsägande och meningslösa program. Med detta menar jag program som inte vill andra människor väl utan snarare endast vill framhålla sig själv, egna åsikter etc. i många fall även på bekostnad av andra. Hur mycket tid av dygnets alla timmar går till någon form av kontemplation eller andakt? Låt de som önskar få behålla radions andakt. De är säkert skattebetalare de också liksom oss andra…och …det går att byta kanal!