Låt Israel komma med i EU!


Jo, jag har skrivit det förut några gånger och nu gör jag en särskild bloggpost om saken. Ska EU vara ”fredsbevarande” så är det hög tid att visa det.

Israel ligger inte i Europa och kommer aldrig att ligga här om vi så satte bogserbåtar på landet och försökte dra hit det. Men faktum är att de redan är med i den Europeiska Radiounionen och skälet till detta är i första hand landets historiska brist på gemenskap med de omgivande länderna.

Och i ärlighetens namn; Även om Israel i morgon blir bäst i klassen på demokrati och mänskliga rättigheter så har landets regering gjort bort sig så kapitalt bland de omgivande folken att vi måste räkna med att de är utsatta för olika risker och även hat i flera generationer framöver.

Som EU-skeptiker kan jag ändå se vissa fördelar med att aktivt agera för att de ska släppas in som medlemmar i unionen. Till att börja med så är det inte ett ställnings-tagande för deras religion. Vi kommer redan innan ett faktiskt medlemskap ha ett av världens största muslimska länder som medlemmar, Turkiet.

Kraven för att Israel ska få medlemskap blir givetvis detsamma som för alla andra länder. Erkända gränser, respekterande av Genèvekonventionen och respekt för de mänskliga fri- och rättigheterna. Med andra

ord måste de för att kunna få medlemskap acceptera en palestinsk stat, troligen inom 1967 års gränser, och dessutom överge olagliga bosättningar och lösa flykting-frågan och tveksamheterna kring Jerusalem.

Det verkar i högsta grad utopiskt i nuläget, det vet jag, men samtidigt undrar jag om inte en sådan morot är tillräckligt frestande för att skapa en debatt i Israel. Förstår de att de kan vinna internationell respekt samtidigt som de kan komma med i EU så blir de på sikt inte alls lika beroende av USA.

Bör man inte ta upp frågan till diskussion i alla fall även om det kanske rör sig om en 25-årsplan?


8 svar till “Låt Israel komma med i EU!”

 1. Här är israeliska/palestinska reaktioner på iden som publicerades 2004 (o ja, palestinerna måste också få vara med):

  ”If the Palestinians, Israelis and Jordanians sign a peace agreement, they should be offered membership in the European Union, where the three countries could form a trading partnership”, says former Israeli prime minister Shimon Peres. Palestinian Foreign Minister Nabil Shaath welcomed the proposal. ”We hope that the European Union will promise Israel and Palestine membership in the European Union if a peace agreement prevails between the two countries,” Shaath told a news conference in Madrid. (Global Policy Forum)

  Tror att det finns en lobby om det i EU-parlamentet, men det där med kärnvapnen (som ju inte officiellt existerar) och allt som rör Genevekonventionen tar nog en stund att lösa…

  Men iden är MYCKET bättre än bojkottsideerna, och kan ju även användas parallelt. Dessutom tror jag många israeler villigt skulle köpa iden om EU-medlemskap gentemot eftergifter i fredsförhandlingar. Kolla bara hur många som har grävt upp sina östeuropeiska släktingars papper och ansökt om medborgarskap i Polen etc sedan de gick med i EU…att ”rösta med fötterna” kallas det på hebreiska.

 2. Anna: ”Tror att det finns en lobby om det i EU-parlamentet..”

  Nej föör faaasen Anna! Nu får du Agent-Magnus, Dmitri, Anders och alla andra Likudnickar på dig. Det FINNS ingen judisk lobby alldeles oavsett vad Johannes Wahlström säger!!

  :-)

  Kärnvapnen som inte existerar trots att pajsaren som avslöjade saken fått evig ”Israelarrest”? Nej alla vet att Israel har kärnvapen och det måste någon gång sluta att låtsas och ljuga. Ett lämpligt tillfälle nu då kan jag tycka.

  Mja, är idén vettig så kan den givetvis kompletteras med en bojkott. Jag personligen är stark anhängare av en bojkott och skulle aldrig frivilligt köpa en produkt med israelisk origin.

  Eftergifter i fredsförhandlingar är givetvis ofrånkomliga men vinner man på ena kanten så kan man kanske ”förlora” på den andra..

 3. Visst vore det väl skönt om en normalisering kunde ske, och visst kunde EU vara en morot.

  En fråga i sammanhanget som jag tycker är intressant är hur USA, skulle ställa sig till detta.
  De amerikansk – israeliska banden är mycket tjocka, och ett EU medlemskap skulle då göra Israel mindre beroende av amerikanskt stöd.
  I dagens Haaretz kan man läsa om hur USA exempelvis ställer krav på Israels export.

  Skulle då USA välkomna en utveckling som förmodligen minskar deras inflytande i regionen.
  Jag vet inte det…

  Anna – du har kanske några kloka synpunkter, hur ett mera normaliserat och oberoende Israel skulle vara.

 4. Eftersom diskussionen hänvisades till den här posten, kopierar jag in kommentaren av Jinge som jag vill svara på:

  ”Du har nog missuppfattat fler än EN sak om du tror att “ras” har med religion att göra. Vi tillhör alla “homo sapiens” och är således både samma ART och RAS även om vissa knölfödingar tror på både den ena eller den tredje guden. Vilket när det gäller de abrahamitiska religionerna är samma dam fast hon har olika namn..

  Backa lite och ta frågan en gång till. Utgå gärna från det du skrev “majoriteten av befolkningen är säkert etniskt sett europeer” men ta gärna upp saken som en kommentar till min senaste bloggpost”

  Först och främst vill jag klargöra att när jag skriver om etnicitet, syftar jag inte på något sätt på religion. Judendomen är en religion, och judar finns, liksom kristna och muslimer, bland många olika etniciteter (europeer, araber, etc).

  Orsaken till att jag använde ordet ”ras” är att jag ville poängtera den inneboende rasismen i att ge Israel en särställning gentemot EU, bara för att det är befolkat av vita människor (och lura inte er själv att tro att det handlar om någonting annat).

  Förresten tror jag inte Israel själv har någonting att tjäna på att man fastslår deras status som europeisk koloni i mellanöstern. Snarare borde de sikta på att integreras i sitt geografiska område. Förr eller senare kommer varken USA:s eller Europas stöd räcka till, och då måste de komma överens med sina grannar för att överleva. Det blir allt svårare ju längre de envisas med att förlita sig på utomstående parter för att hålla nere ursprungsbefolkningen.

 5. Det är faktiskt så att EU har möjlighet att förmå Israel att sluta upp med sin statsterrorism men brist på ryggrad och rädsla för a-ordet verkar göra det i princip omöjligt att komma någon vart. Israels handel med EU är nästan lika viktig, om inte ännu viktigare för Israel än deras förmånliga vapen-handel med jänkarna – således är det i Israels bästa intresse att blidka EU framför USA.

  Som man kunde läsa i Ordfront (även fast citatet tillbakavisats, något som säger mer än om DN-reportern stått för det hon antagligen sagt) Israel håller a-ordet som en kniv mot EUs makthavares strupe, och Israel får nu ha kvar kakan och äta den med. EU vågar inte hota med att säga upp sitt förmånliga handelsavtal med Israel, och Israel fortsätter få billiga vapen att döda araber med från amerikanarna.

 6. Koji, hur förklarar du då Turkiets eventuella framtida medlemskap? Om Turkiet kan, varför skulle det inte gå med Israel? F ö tror jag mig ha läst någonstans att befolkningsmajoriteten i Israel härstammar från muslimska länder.

  Yabosid – ”Israels handel med EU är nästan lika viktig, om inte ännu viktigare för Israel än deras förmånliga vapen-handel med jänkarna – således är det i Israels bästa intresse att blidka EU framför USA.”

  Håller helt med och det är ett helt uppenbart faktum. Men så länge som USA stöder Israels officiella politik mer eller mindre förbehållslöst så biter inte det här argumentet. USA ställer, som Guardian skriver, också en massa fordringar på Israel, speciellt angående högteknologisk vapenexport och i synnerhet till Kina. Så helt gratis är inte amerikanarnas bistånd.

  Guardian, ett normaliserat och oberoende Israel kan bara existera efter en fredsöverenskommelse med palestinierna och därefter med Libanon och Syrien. Så det är rätt långt borta.
  Men som kurios kan jag berätta att företaget där jag jobbar säljer avancerad medicinsk utrustning till ett bolag i USA, som sedan säljer den vidare. Nu senast var det till Turkiet, så vi skickar tekniker etc direkt härifrån eftersom det är enklast. Men den ansvarige för lokalfilialen för det amerikanska bolaget där är libanes…och han har inga problem med email, men man får inte ringa eller faxa honom från Israel, så vi ringer från ett amerikanskt mobilnummer när vi vill prata med honom. Vi jobbar också med en libanes i USA, och en f d egyptier från Alexandria (amerikansk medborgare) har också varit anställd i företaget. På ett privat plan är det OK, men officiellt är alla livrädda att ha något med Israel att göra. Så en normalisering vore inte helt otänkbar, inte om vi kommer till en vettig lösning med palestinierna.

  Just nu går den israeliska politiken dock tyvärr i motsatt rikting, något jag tycker är enormt frustrerande. Men jag har ju åtminstone min rösträtt…

 7. Anna: USA må ställa krav, men Israel har vid flera tillfällen helt struntat i det och exporterat vapensystem eller sälja vapen i andra hand till Kina.

 8. En komplikation är förstås de israeliska krigsförbrytarna. Nu vägras Serbien förhandla så länge de inte lämnar ut sina krigsförbrytare till Haagdomstolen. Och denna text hittade jag på Text-TV nyss:

  UTRIKES Publicerad 27 februari

  Israelgeneral avstår brittiskt besök

  En israelisk general som skulle på
  kurs i Storbritannien avstår, då han
  befarar att han kan gripas och åtalas
  för krigsförbrytelser. Det uppger
  israelisk radio och tidningen Haaretz.

  Generalen Aviv Kokhavi ledde fall-
  skärmsjägarna i Israels kritiserade
  aktion mot flyktinglägret Jenin 2002.
  Senast ledde han trupperna i Gaza-
  remsan fram till reträtten i fjol.

  Brittisk lag tillåter åtal mot miss-
  tänkta krigsförbrytare även i andra
  länder. I fjol vände en annan israe-
  lisk general på Londons flygplats när
  han fick veta att han polisanmälts.