Läs Ryska Posten!


Ryska Posten är en utmärkt publikation, som jag då och refererar till. Den utkommer som webtidning varje vecka av Stefan Lindgren som talar ryska och som följt Rysslands politik i närmare 50 år nu. Ryska Posten

Information om Ryska Posten.
Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Lindgren +46 (0)736 151 999 (mob)
Prenumeration: 250 kr/år privat och skolor, 600 kr/år företag, institutioner (inkl moms).
Bankgiro: 403-2132, Stefan Lindgren
Ryska Posten
Innehåll i nr 24
”Sju stora” möttes i Quebec 1
”Åtta stora” möttes i Qingdao 1
Handeln Kina-Ryssland 2
Putins telefonväkteri 3
Gazprom accepterar EU-regler 4
Gazprom-tillgångar kan beslagtas 4
Börsindex 5
Veckans ryska ordspråk 5

Ibland har jag refererat till Ryska Posten eller publicerat från den.

Ryska Posten, har som vanligt intressanta artiklar i senaste numret – se ovan. Dit hör en rapport från Putins telefonväkteri 7 juni” Jag återger inledning – läs vidare i Ryska Posten (länk)

”7 juni höll Vladimir Putin sitt 16:e årliga telefonväkteri, öppet för frågor från allmänhet och journalister. På 4 timmar 20 minuter lyckades presidenten svara på 79 frågor. I år hade programmet delvis ett nytt format genom att ministrar och guvernörer var uppkopplade och genast kunde ge svar på frågor som gällde deras respektive arbetsområde. Allmänhetens frågor gällde främst 1. riksåklagarens arbete 2. hur myndigheterna driver in oguldna skulder 3. inrikesministeriets organ (polisen bl.a.) 4. antimonopollagarna och 5. federala lagar stiftade av duman. Här är några av de ämnen Putin berörde:”…

Prenumerera och läs vidare. Varje ex av denna intressanta nättidning kostar 5 kronor!

intressant.se, , , , , , , , , ,, , , ,


31 svar till “Läs Ryska Posten!”

 1. Jag vet inte om Stefan Lindgren är en socialist eller inte. Men om han är socialist så borde han även skriva lite mer om den ryska arbetarklassens problem som rör oftast besluten som den konservativa regeringen och president Putin tar. Till exempel om att pensionsåldern – precis som i Sverige – kommer att höjas, att det har – precis som i Sveriges – förekommit strejker bland soppersonalen, att det har varit över tjugo döda i arbetsplatsolyckor i samband med byggandet av fotbollsarenor i VM, och med mera.
  Han behöver inte bara tala för den konservativa regeringen. Inte när han förenades med de nyliberalas resonemang när det gällde Sovjetunionen på 70- och 80-talet. Då var det ett annat ljud i skällan!
  Här är ett tips om en hemsida som han borde titta in på lite då och då:

  https://rkrp-rpk.ru/

  Eftersom han kan ryska så borde det inte vara några problem att ta upp i Ryska Posten om de problemen som den ryska arbetarklassen står inför.

  • Kerstin, du tycks helt hängt upp dig vid hur arbetare i Ryssland behandlas! Vi har samma problem över hela världen och i de flesta länder långt värre än de i Ryssland så varför håller du på? Troligtvis för att de ryska arbetarna dumpade kommunismen som de såg INTE fungerade. Gå vidare med era liv, Sovjet kommer INTE tillbaka i Ryssland, de har en helt annan plan som inte innefattar alla de misstag som man gjorde i Sovjet. Det här är inte så svårt att förstå, det är bara att inse att det ryska folket valt en annan väg.

 2. Förresten, Marx berömda ’Arbetar över hela världen, förena er!’ var Sovjetunionens statliga motto. Det mottot fanns på det statliga emblemet för Sovjetunionen, och var skrivit på 19 (tror jag det var) olika språk på emblemet. Jag undrar vad det konservativa Ryssland har för motto idag … Kanske det här ’Oligarker över hela världen, förena er mot arbetarklassen!’.

  • VI VINKAR ADJÖ TILL ”SVERIGES KOMMUNISTISKA PARTI”

   Kerstin Stigsson visar upp sig. Det allra sista ovan är antagligen ett försök att provocera fram en annan diskussion än den just nu nödvändigaste om hur vi ska kunna rädda oss. Hon stämmer in i kören mot Ryssland, men i en annan tonart än den vanliga västpropagandan. Jag återkommer till ”SKP”:s försök att påverka oss till att undvika enhet i livsviktiga frågor. Liknelsen som bör göras är den mellan Ryssland NU och Libyen 2011, men den här gången är allt mycket större och ödesdigrare.

   Påminner om den länk som gavs till en ledare 5 juni i ”SKP”:s tidning, ”Vad tjänar enheten till?”. Det är lärorikt att läsa hur partiet SJÄLVT tilldelar sig en ledande roll och om receptet för en ökenvandring:
   https://riktpunkt.nu/2018/06/vad-tjanar-enheten-till/

   HUVUDMOTSÄTTNINGEN I VÄRLDEN

   Huvudmotsättningen i världen är mellan transnationella banker och världens folk. Nato är de förras verktyg. När LIBYEN gick i bräschen för ett afrikanskt och arabiskt samarbete som skulle införa en egen valuta, då föll domen mot Libyen.

   Nej till medlemskap i Nato! Sverige bör skriva under förbudet mot kärnvapen! Tänk nu på Libyen. Om Sverige slår in på en självständig väg gentemot Nato så kan också vi hamna i svårigheter, och då behöver vi hålla ihop.

   BANKERNA OCH LIBYEN, TVÅ ARTIKLAR

   Den 19 mars 2011 angreps Libyen. Det gavs två versioner till orsaken:
   – Den officiella. Skydda mänskliga rättigheter.
   – Den icke-officiella. Stjäla olja.
   BÅDA var falska.

   Tidigt, 16 april 2011, en artikel av Ellen Brown:
   https://ellenbrown.com/2011/04/16/libya-all-about-oil-or-all-about-banking/

   17 mars 2016, F. William Engdahl:
   https://journal-neo.org/2016/03/17/hillary-emails-gold-dinars-and-arab-springs/

   ISOLERING OCH PASSIVITET

   Många har blivit isolerade från omvärlden. Detta för att nyhetskanalerna döljer verkligheten – tänk på Syrien – och för att arbetsliv och annat tar mycket energi. Saken förvärras av en annan isolering, nämligen den mellan delar av ”vänstern” och allmänheten. Många har också blivit passiviserade. Detta genom isoleringen men även genom erfarenhet av att så litet tycks gå att ändra.

   – Pensionerna.
   – Bostäder åt alla.
   – Bemanningsföretagen och anställningsförhållanden.
   Här behövs, både längs parlamentariska och icke-parlamentariska vägar, enhetssträvanden för REFORMER.
   1. Detta för reformernas egen skull, DERAS INNEHÅLL OCH NYTTA för allmänheten.
   2. Men också för att människor måste få se att NÅGOT KAN GÅ ATT GÖRA, och därmed passivitet kan brytas.

   Den dagen kan komma då det gäller att RÄDDA VAD SOM RÄDDAS KAN. Då är det bara drömmare, äventyrare och fiendeagenter som argumenterar emot enhet, och kanske hittar de argument i ”SKP”:s ledarartikel ”Vad tjänar enheten till?”

   Enhetssträvanden måste utvecklas, isolering och passivitet brytas, och därmed börjar brytas även den transnationella bankmaffians välde.

   • Så kanske du menar att Europas största kommunistparti KKE är drömmare, äventyrare och fiendeagenter? SKP är inte en enhetsfront till andra enhetsfronter. Ett kommunistiskt arbetarparti ska vara till för arbetarna – och inte för enskilda enhetsfronter.
    Jag tror att det är du som försöker splittra oss i olika enhetsfronter till vad du anser är rätt. Varför kan du inte själv bilda ett nytt parti som är för de frågor som du är för?
    Enhetssträvanden måste utvecklas, isolering och passivitet brytas, och därmed börjar brytas även den transnationella bankmaffians välde – Ja, och det gör man bäst i ett kommunistiskt och socialistiskt parti – inte en enhetsfront!

    Lyssna på det här, innan ni uttalar er!

    https://youtu.be/0fHtuxJo8M0

    • Arbete i enhetsfronter och folkliga organisationer är självklart för bland andra kommunister. Tack vare det kunde kommunisterna i Kina vinna kriget mot Japan och inbördeskriget. Tack vare det kunde vietnameserna vinna kriget mot Frankrike och få självständighet på 1940-talet och besegra USA 30 år senare. Tack vare det fanns ofta starka motståndsrörelser mot nazismen i flera länder under Andra världskriget, ofta med kommunister som drivande kraft. Därför var kommunistparterna de största partierna (eller näst största) i Frankrike och Italien efter Andra Världskriget.

     • Du talar hela tiden om nationella enhetsfronter mot en fiende. Att du prioriterar detta. Men det är fel väg att gå. Det ska vara arbetarnas enhetsfronter i kampen mot fienden som är nyliberalismen (inklusive det konservativa Ryssland).
      Inom nyliberalismen (och då talar jag även de som Clinton, Löfven, Macron, Kristersson, May Tsipras, etc företräder) finns det tre grupper – liberalkonservativa, neokonservatriva och palekonservativa (som också kallas för socialkonservativa och nationalkonservativa), Du och Björn har ställt er i samma grupp – eller enhetsfront – som de antikommunistiska paleokonservativa för att bekämpa dom lika antikommunistiska liberalkonservativa. Det är därför ni inte känner er främmande för en enhetsfront som inkluderar de palekonservativa.
      Men jag anser att alla grupper inom den konservativa rörelsen är arbetarklassfientliga – OCH ÄR I HÖG GRAD ANTIKOMMUNISTER.
      Jag drar mig i all fall att gå med i en enhetsfront med till exempel paleokonservativa SD och AfS, samma konservativa rörelse som störtade Sovjetunionen.
      Ni vill att vi ska ställa upp i en enhetsfront tillsammans med fascister, samma fascister som vi bekämpade under hela 1900-talet. Fascister som till exempel Franco och Pinochet. För du kan nog hålla med om att Franco och Pinochet var fascister. Men de var även konservativa och tillhörde samma konservativa grupp som Reagan och Thatcher – som var antikommunistiska och antisovjetiska. Över 30 000 av våra kamrater i Sydamerika föll offer för konservatismens fascistiska metoder.
      Du säger att det är tack vare att det fanns enhetsfronter mot nazismen som vi kunde besegra nazismen. Ja, en sådan enhetsfront är jag med på. Men inte enhetsfronter tillsammans med nynazister och fascister. Det vore det mest absurda jag någonsin varit med om. Jag tror att de kamrater som dog i kampen mot nazismen skulle vända sig i sina gravar om vi tog ett sådant beslut.
      Alla dom nyliberala grupperna har samma mål – att förtrycka kommunister och arbetarklassen och dom fattiga.

      • Du förespråkar en typisk sekteristisk, trotskistisk, icke-kommunistisk linje, som splittrar. Trotskisterna var emot bredast möjliga enhetsfront mot fascisten F Franco under spanska inbördeskriget.

    • Som en del av Natos marsch österut omringas nu den ryska enklaven Kaliningrad.

     Sedan tre år tillbaka levererar USA militär materiel och sköter regelbunden utbildning för att bygga upp Kievs förmåga till offensiv mot öst.

     I Syrien ser det ut som om USA försöker provocera fram en konfrontation med Ryssland.

     Propagandan i Väst styrs tydligen av samma krafter som äger Nato. Den är otrolig. Till och med gick det så långt att efter bluffen med förgiftningen i Salisbury, så utvisade Sverige en rysk diplomat.

     Ryssland befinner sig alltså i en mycket utsatt situation, men du STÄMMER IN I KÖREN mot landet. Energi och tid kan användas bättre.

     • På 70- och 80-talet befann sig Sovjetunionen i en mycket utsatt situation – mycket värre än den vi idag ser i mot Ryssland – men då var det ni som STÄMDE IN I KÖREN mot det socialistiska Sovjetunionen!
      Det syns vem ni stödjer utifrån era handlingar och åsikter – och inte är det socialismen!

      • Duger jag inte om jag inte är för ”socialismen”. Det låter så i den sista meningen.

       Men tre fjärdedelar av de som säger sig vara socialister har INTE EN SUSNING om vad de KONKRET menar. Det är lätt att säga att man är socialist, men det räcker inte.

       Ska bankerna förstatligas?
       Elförsörjning?
       Telekommunikationer?
       Byggnadsindustrin?
       Livsmedelsindustrin?
       Tandvård?
       Gatukök?
       Skolan?
       Eller, nya löntagarfonder?

       För att hos allmänheten bli tagna på allvar, måste de ta ställning till frågetecknen. De måste också visa planer för hur det ska kunna gå till om ett frågetecken byts till utropstecken. Men så långt har dessa tre fjärdedelar – kanske mer – inte tänkt.

       Ett kommunistiskt eller socialistiskt parti som
       – tar ställning till frågetecknen ovan och visar på troligt möjliga planer;
       – sträcker ut välkomnande armar till alla som kan hjälpa till med önskvärda REFORMER för folket,
       det partiet kommer att få många vänner.

       • Tankeväckande. Jag har försökt väcka intresse för nödvändigheten (min åsikt) bl.a. genom motioner två år i rad till Clarté. Dessa avslogs, jag var inte där.
        Här ett ofullständigt snabbt första utkast. I ett fortsatt arbete måste även den svenska ekonomin analyseras mer i detalj:

        Förslag på några punkter för socialismen (Anders).
        Troligen måste en omvälvning ske i ganska stor del av världen inom en ganska kort tidsrymd, bl.a. med tanke på den globaliserade ekonomin.
        De centrala produktionsmedlen, kontrollen över naturresurser hamnar i folkets händer, rimligen via valda ombud. Då kan ekonomin planeras långsiktigt. Redan i de mycket fattiga länderna Sovjet och Kina kunde detta ske. Man kan planera in så att alla har arbete (som gick då);
        -Kreativitet kan uppmuntras som nu;

        -Hårdare arbete och mer studier ger rimligen mer ersättning;
        -De som arbetar kan få betydligt större inflytande på arbete lokalt och mer aktivt delta i planeringen och diskussionen om samhällets mål – dvs. ökad demokrati;
        Tryck-, yttrande-, religionsfrihet ska finnas – folk ska inte straffas för sina åsikter (undantag rasism etc som nu);
        -Genom att media, eller en stor del av media i alla fall, ägs av samhället blir möjligheterna till en allsidig debatt större än nu, rimligen;
        -Om majoriteten så vill (vilket är mycket troligt) blir det ett samhälle som präglas av mycket större ekonomisk och social jämlikhet, ingen/liten arbetslöshet och större trygghet.
        -Samarbete mellan socialiserade företag gör att kostsamt dubbelarbete (och industrispionage kan elimineras);
        -Självklart ska man kunna få byta jobb, oklart hur man kommer att vilja sköta det, kanske blir det olika i olika länder;
        -Miljö- och klimatfrågan kan hanteras seriöst, inte som nu.
        -Saklig och om möjligt vetenskaplig baserad kunskap ersätter vilseledande reklam -(men kan förmedlas lika slagkraftigt och ”roligt”).
        Socialismisforever

        För detta behövs massrörelser med bas i arbetarklassen och klart utformade, mer konkreta program än dagens för en demokratisk, socialistisk värld. Det gäller att i fråga efter fråga ge information om och förslag på hur detta ska ske. De förslag jag hittills sett måste utvecklas! Vi måste satsa på kamp för en bättre och rättvisare värld och inte inbilla oss att dagens är den bästa möjliga. Det behövs ideologiskt arbete baserad på användning av marxismen på dagen värld, konkret analys av konkreta förhållanden och trovärdiga modeller av en framtida socialistisk värld

       • Ni stödjer det borgerliga, konservativa och kapitalistiska Ryssland, och ignorerar att det finns en arbetarklass i landet som inte får ur sina löner, som vräks, fattiga tvingas sälja allt på små loppmarknader, etc.
        Är det en socialistisk politik vars teorier baseras på maoism och där arbetarklassens frågor ska underordna sig den nationella frågan, och som förespråkar klassamarbete? Då är ni inte mycket bättre än vänsterpartiet.

        Och jag betackar mig för att bli omtalad och att ni prata över huvudet på mig!

        Jag antar att du inte har varit inne på SKPs hemsida. Du försöker misskreditera SKP innan du ens vet vad du talar om! Och är inte det ett försök till en splittringsåtgärd?

        Bankerna ska givetvis förstatligas. Liksom sjukvården, apoteken, elförsörjningen, både tele och tåg/buss kommunikationerna. Livsmedelsindustrin omfattar en hel del – från att sätta fröet i marken och till att vi kan köpa det i butiken i t ex i form av bröd. Livsmedelsindustrin kan och ska både var kollektiv och delvis under statlig kontroll. Tandvården innefattas av sjukvården. Var och en får gärna starta ett eget gatukök.

        Vårt val program; https://skp.se/2018/03/30/skp-och-valet-2018/

        Men det finns mer att läsa på vår hemsida,

        Björn, du har nog inte läst vårt omfattade skolpolitik (finns som PDF-format på SKPs hemsida). Men kort – skolan skall vara statlig. Det ska inte få förekomma några religiösa skolor.

        Varför löntagarfonder?

        Vad jag uppfattar det så vill du att socialistiska och kommunistiska partier ska förvalta den kapitalistiska staten med socialistiska reformer. Men vi vill gå ett steg längre. Vi vill förändra den kapitalistiska staten till en socialistisk stat!

        Mer om detta kan du läsa i vårt val-partiprogram. Men som sagt vi har program för en hel del av näringarna. Till exempel skogsindustrin. Du kan bara gå in på SKP och leta fram det du vill läsa.

        Här är en sammanfattning om vårt skolpolitiska program. På den sidan kan du också gå in på PDF-filen genom att klicka på ikonen till höger om texten.
        https://skp.se/partiet/skps-skolpolitiska-program/

        Jag kan även rekommendera att du läser James Connolly.
        https://www.marxists.org/archive/connolly/1901/evangel/stmonsoc.htm

         • Med ’ni’ menar jag du och Björn – och andra som stödjer den konservativa rörelsen. Med ’du’ menar jag Björn, det eftersom hans kommentar är riktad till mig.
          Men han kanske föredrar att bli tilltalad med ’ni’ …

          • Jag stödjer inte alls ”den konservativa rörelsen” och inget tyder på att Björn gör det. Du har alltför lätt att etikettera på lösa grunder.

          • Ryssland är konservativt och leds av en konservativ rörelse och president. Jag har aldrig hört dig – eller någon annan av dina gäster – skriva något kritiskt om Ryssland eller om Putin.
           Tvärtom. Du ignorerar totalt att den ryska arbetarklassen lever under samma kapitalistiska förtryck som den amerikanska, svenska, tyska, etc, arbetarklassen.
           Det kallar jag för att stödja den konservativa rörelsen.

          • Ryssland är ett kapitalistiskt land och självklart förtrycks arbetarklassen där. USA & Co bygger upp opinion och militärt för krig mot Ryssland, vilket kan utplåna mänskligheten. I detta viktiga avseende som stöd för Syriens självständighet spelar demoniserade Ryssland en positiv roll. Att i detta politiska läge hålla på att klaga på olika verkliga eller overkliga brister i Ryssland gynnar och bidrar bara USA:s och Natos: propagandaverksamhet.

        • Jag har hört det inte är så lätt att vräka familjer i Ryssland. Fastighetsägarna avkrävs socialt ansvar. Det är ett arv från kommunisternas tid vid makten och löftet om tak över huvudet och mat på bordet. Ryssland har socialt skyddsnät men det fungerar annorlunda än hos oss. Det bygger mera på socialismens teser om ”av var och en” och till exempel kan halvera hyran eller andra skulder om så krävs.

        • Läsaren kan behöva gå tillbaka till en lista 23 juni 23:55.

         Så. Du skriver ”Bankerna ska givetvis förstatligas [och så vidare, och så vidare]”. Vem som helst kan skriva en ÖNSKELISTA, men det finns en VÄG också.

         Vad jag väljer?

         Elförsörjning och telekommunikationer eftersom de är viktiga för att samhället ska fungera. En säkerhetsfråga alltså.

         Bankerna? Finns både små och stora. De stora kontrollerar vad som byggs, och indirekt arbetslöshet. Om arbetslösheten skenar iväg så blir regeringen inte omvald, och det kan alltså de stora bankerna kontrollera. Detta är inte allmänt känt, och vi får hjälpa till med att en allmän debatt kommer igång.

         Annat som är viktigt för att samhället ska fungera är redan under samhällets kontroll:
         – Vägar och broar.
         – Kallvatten. Kommunerna sköter sådant, men utomlands försöker företagsjätten Nestlé på vissa håll privatisera vattenförsörjning.

         MEN ENKELT ÄR DET INTE; det finns småskalig el-energi från små vattenkraftverk, och där kanske det är bra som det är.

         Sedan den historiskt dramatiska frågan:
         – Jordbruk?
         Enormt viktigt för att samhället ska fungera och en säkerhetsfråga för oss alla. Men det finns både små och stora, och det bör räcka med att man diskuterar fram lagom statlig kontroll av privata jordbruk. Vad är lagom? Återstår att se.

         När vi LEVER I SÄKERHET finns möjlighet att arbeta för JÄMLIKHET och GODA LEVNADSFÖRHÅLLANDEN för alla, ANNARS KANSKE INTE.

         Därför är just nu högsta prioritet att SAMLA ALLT SOM SAMLAS KAN för följande extrema säkerhetsfrågor:
         – Inget medlemskap i Nato
         – En neutral svensk utrikespolitik

         • Vägen är den här:
          https://riktpunkt.nu/2018/04/varje-revolutionars-plikt-ar-att-gora-revolution/

          Därefter kan du bara gå in på Riktpunkts hemsida för att lyssna på vår ordförande Andreas Sörensens tal i början av denna månaden.

          Så du menar att arbetarklassen ska återigen underordna sig andra uppgifter än arbetarfrågor. Vänsterpartiet har identitetspolitiken och du föredrar att arbetarklassen prioriterar att stödja den mindre imperialistmakten mot den större. Du vill alltså förvalta den kapitalistiska staten med sociala reformer. Allt medan arbetarklassen får stå tillbaka vid varje fråga som anses viktigare. Är det inte det ena så är det det andra. Vänstern har under en lång tid prioriterat andra frågor – såsom HBTQ-frågor, feminism, NATO, etc – allt medan arbetarklassen fick det sämre och sämre förhållanden på arbetsplatsen.
          Det är som om du inte ens vill ta upp arbetarfrågorna, utan du vill att vi ska fokusera oss på något annat än just arbetarfrågor.

     • Borgarnas makt kan vi tyvärr inte göra så värst mycket åt (trots att somliga tror det) men om Socialdemokraterna decimeras, på grund av det ena klavertrampet efter det andra, så kan den transatlantiska länken och vägen mot Nato åtminstone börja ifrågasättas då frågan är kontroversiell inom alternativhögern. Det hänvisas ofta till Nato motstånd inom Socialdemokratins vänsterflygel men jag misstänker den finns där endast av strategiska skäl. Som en hoppets stjärna för de naiva. För mig har socialdemokraterna sedan lång tid tillbaka ofta figurerat som politikens ormar. Några det inte riktigt går att lita på. Sällan raka besked, ändrar sig och smiter undan det som ligger dem i fatet. De trogna väljarna litar på dem. För de inte kan annat eller inte närmare bryr sig. Retoriken är för dem viktigare än taktiken. För mig är Socialdemokraterna politikens Fariséer precis som de beskrivs i Bibelns Nya Testament. Ögontjänare och ofta fulla av högmod tack vare sitt stora väljarstöd. Men alla vet att högmod alltid går före fall.

  • Kerstin:
   Jag tror hela vänstern inklusive Socialdemokraterna hade mått bättre och haft ett betydligt bättre läge om vi inte, främst i den omfattningen, tagit på oss det här solidaritetsbaserade migrationsflödet som varit de senaste åren. Eller vad tror du?
   Är det verkligen värt det här tycker du? Och i så fall på vilka grunder när vänsterns framtid äventyras?

   När jag tänker efter så ser den vänsterradikala rörelsen i Ryssland vara betydligt mer samlad än den i Europa. Det är väl tveksamt om en ny international ens är tänkbar som läget är just nu.

   Bilarna brinner i Sverige men inte i Ryssland vad jag vet. Har vi fått sämre bilar i Sverige än de i Ryssland?

   https://www.svt.se/nyheter/bilar-brinner-i-malmo-radhus-hotas-av-lagorna
   ————————————————————————————————
   Till alla:
   Här är en förklaring hur det hänger ihop med Socialdemokraterna, Moderaterna, Jobbskatteavdraget, Sverigedemokraterna och kampen om Arbetarklassen. Vill hemskt gärna höra om ni har något att kritisera.

   http://fnordspotting.blogspot.com/2018/06/om-jobbskatteavdragen-och-kampen-om.html

   ….. ”Den analytiska förmågan i det döende partiet är idag dock så grund, att man trots detta inte för sina liv kan förstå vad det är som händer när man likt paralyserade fågelholkar ser sig bli akterseglade av den så förhatliga uppstickaren.” Slut.

   Idealism förblindar? Eller är det som historien om kartan och verkligheten?

   • Nej, jag tror inte att S hade haft ett bättre läge idag om de hade varit emot invandringen. Just nu förlorar de röster på grund av deras hårdnande attityd mot invandrare till Vp. Vp har ökat med cirka två procent sedan i vintras. De socialdemokratiska väljarna väljer Vp på grund av detta. Många har även gått över till SD. Men SD är inte ett arbetarparti. Ja, det kan man inte säga om Sossarna heller, eller Vp. De är alla nyliberaler och konservativa i någon form.

    Den vänsterradikala rörelsen – om du menar Left Front – i Ryssland är samlad i olika sorters enhetsfronter. Men jag tror inte att de är lika stora som PARTIET KKE.

    https://youtu.be/tOgPCD3jPWw

    • Hej Kerstin
     Jag är inte så insatt i Rysslands vänster-radikala rörelse men jag vet att kommunisterna är stora uppåt en femtedel av väljarna. Däremot vet jag inte om det är ett samlat kommunistparti eller splittrat i mindre kommunistpartier eller rörelser. Däremot vet jag att kommunisterna i Ryssland fungerar som stödparti åt det (konservativa?) maktpartiet Enade Ryssland. Enligt Wikipedia är Enade Ryssland ett mittenparti utan dragningar åt något håll samt för stor statlig kontroll. Den liberala delen gör att de är för privat kapitalägande. Tveksamt om vi har något som kan likna det partiet hos oss här i Sverige, men vi har ju heller inga partier som ens kan likna de två maktpartierna i USA. Det vi har i Sverige är en officiell önskan om en växlande maktdelning genom demokratiska val mellan två politiska block där inte någon av dem önskar några större förändringar. Jag hörde det på Anders idag när han menade att en Alliansregering var det enda alternativet till den rödgröna regering vi har just nu.
     Hoppas du haft en bra midsommarafton.

    • ”Vp har ökat med cirka två procent sedan i vintras.”

     Vänsterpartiets ledare blev utkörd ur en vallokal i Stockholm häromdagen. Han var där för att propagera för minoriteter. Jag tycker det är intressant. De har en inställning att de kan förändra världen när de inte ens kan sköta lilla Sverige. De är internationalister. Vi får se hur det blir med procenten. Vänsterpartiet har sin lilla trogna väljarskara och jag tror inte den ändrar sig så mycket så länge politiken ligger fast. Det är nog bara en gång jag sett Vänsterpartiet lyfta rejält och det var när Gudrun Schyman som partiledare ville göra partiet mer marknadsliberalt. Det var som det funnits ett jättesug och väljarna rusade till partiet. Jag tyckte det var besynnerligt då men idag förstår jag det bättre därför Vänsterpartiet är ett typiskt storstadsparti.

     https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/har-kor-turkiets-ambassador-ut-vansterpartiets-ledare-fran-vallokalen

 3. Här, Kerstin Stigsson.. några fakta om Rysslands pensionssystem, som gäller för närvarande.
  Det finns dock ett förslag om att successivt, inom en period av ett antal år höja pensionsåldern i Ryssland.
  https://www.etk.fi/sv/pensionssystemen/pensionssystem-i-andra-lander/ryssland/

  Varför.. Kerstin Stigsson ägnar du så mycket energi och tid åt hitta och förmedla tvivelaktiga, obekräftade falska påståenden, speciellt om den ryska presidenten Vladimir Putins vandel.. och Rysslands inrikespolitik?

  • Anser du att den ryska staten för med falska och obekräftade påståenden? Kanske den ryska staten och Interfax informerarar falskt om att den reella lönen i maj 2018 minskade med 9,3 procent jämfört med april månad 2018? Du kanske menar att Proletären förmedlar obekräftade falska påståenden att över tjugo människor har mist livet på grund av byggandet av fotbolls-VM? Och att arbetarklassen i Ryssland lever under slavliknande förhållanden?
   Du kanske tycker att vi ska hålla käften om dessa problem, och enbart hylla den konservativa presidenten Putin?

   • Kertin har rätt om utvecklingen i Ryssland, oligarkernas paradis.

    Från Pikettys blogg: http://piketty.blog.lemonde.fr/2018/04/10/capital-in-russia/

    ”More generally, the Soviet disaster led to the abandon of any ambition of redistribution. Since 2001, income tax is 13%, whether your income be 1,000 roubles or 100 billion roubles. Even Reagan and Trump have not gone as far in the destruction of progressive taxation. There is no tax on inheritance in Russia, nor in the People’s Republic of China. If you want to pass on your fortune in peace in Asia, it is better to die in the ex-Communist countries and definitely not in the capitalist countries such as Taiwan, South Korea or Japan where the tax rate on inheritance on the highest estates has just risen from 50% to 55%.

    But while China has succeeded in conserving a degree of control on capital outflows and private accumulation, the characteristic of Putin’s Russia is an unbounded drift into kleptocracy. Between 1993 and 2018, Russia had massive trade surpluses: approximately 10% of GDP per annum on average for 25 years, or a total in the rage of 250% of GDP (two and a half years of national production). In principle that should have enabled the accumulation of the equivalent in financial reserves. This is almost the size of the sovereign public fund accumulated by Norway under the watchful gaze of the voters. The official Russian reserves are ten times lower – barely 25% of GDP.”

   • Hej Kerstin och ha en trevlig eller skön midsommarafton :-)

    De försämrade förhållandena för Rysslands arbetarklass beror på oljeprisets fall och västvärldens sanktioner. Jag är övertygad om att den ryske arbetaren ställer upp på avkallen om det finns en plan till förbättringar. Och det gör det. Tack vare kommunismen är Rysslands ledning mycket duktiga på att lägga upp strategier och planera. Den ryske arbetaren väntar precis som han eller hon gjorde på kommunismen. Låt bli att försöka komma in med agitatorns aggressiva tryne splittra och förstöra det som håller på att byggas upp. Samla dig och försök att förstå Ryssland är enat och kommer klara även det här.