Lås in dem!


Nejdå, det vet jag inte om jag tycker, men håll med om att rubriken sitter som en handske, dessutom är jag övertygad om att många håller med om rubriken. För den snikenhet som dessa ICA-handlare har uppvisat är enastående.

AB: ”Kammaråklagare Solveig Sörlien väcker i dag åtal för felmärkt köttfärs i en Icabutik i Nacka, uppger City åklagarkammare i ett pressmeddelande…

…Enligt tidigare uppgifter planerade åklagare Sörlien att väcka åtal för brott mot livsmedelslagen, och planerade dessutom att kräva så kallad företagsbot.”

Det förefaller som om företaget kan få böta 350 000 kronor enligt vad Aftonbladet berättar. En sådan skulle bli så kraftigt att det blir rejält kännbart för handlarna, något som är mycket bättre än att låsa in ett antal ICA-handlare på anstalt. Men jag har trots den insikten förståelse för dem som håller med om rubriken. Dessutom åtalas de i personalen som ansvarat för hanteringen.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]ICA, Uppdrag Granskning, SVT, Köttfusket, Köttfärs, Matfusket, Matsnusket, Politik, Marknaden, Handel, Köttfärsfusket, Åtal, Företagsbot, Fängelse, Bedrägeri[/tags]

asa

AB SvD2 DN1

it

,

4 svar till “Lås in dem!”

  1. Varför vill du inte att man ska låsa in dem? Är inte det där bedrägeri så vet inte jag vad som ska kallas brott?

  2. Det är synd att man inte i eftersvallet av debatten har fortsatt den riktigt viktiga diskussionen. Nämligen reglerna för kötthantering etc. Speciellt i dessa tidevarv av miljötänk finns det anledning att fundera lite extra.

    Uppenbarligen har man märkt om köttfärs, men har någon blivit sjuk? Ja trots medias ofantliga rapportering när det väl begav sig så minns jag inte att ett enda fall togs upp. Och med tanke på köttets miljöpåverkan är det ju rent ut sagt befängt att slänga det i soporna när det fortfarande är tjänligt som mat.

    Men vi får väl se, jag hoppas på lite lösare regler framöver i alla fall. ”Bäst före”-datumhysterin är nästan löjlig numera. Har datumstämpeln gått ut slängs mat bort helt i onödan i många fall. Det är dags att människor lär sig att faktiskt smaka på mat man inte vet skicket på och inse att det inte är någon fara så länge det inte smakar illa.

  3. Kan det bevisas att medveten felmärkning gjorts så låter böter som ett klent straff! Att sedan ingen blivit sjuk är ingen ursäkt eller förmildrande omständighet. Det allvarliga är att man medvetet försatt folks hälsa i fara!

    Ett lämpligt straff vore att stänga butiken under en begränsad tid varvid personalen inkl. Butikschefen får gå en utbildning om hygien inkl etiska regler.

  4. Calle, det är inte kul när man packar upp köttet och det luktar surt. Vågar man äta eller måste man kasta köttet. Äter man det så är det oaptitligt och man känner avsmak. Själv har jag senast nu i veckan gått tillbaks men en stor Entrecote som luktade förjävligt. Datumet var inte utgånget och det var inget problem att få pengarna tillbaks, men att fara tillbaks med köttet tar tid och sedan måste man söka annat kött och hoppas på det bästa. Nä, lagarna är till för att skydda konsumenten och jag hoppas det blir kännbara straff.