Larvigt långa OCR-nummer på räkningar


Varje månad runt den 25:e sitter jag framför datorn och knappar in månadens räkningar på min internetbank.

I normalfallet handlar det om 4-5 stycken men det kan vara nästan dubbelt så många vissa månader. Och OCR-numren är ett rent elände. Det är ofta så många siffror att jag tvingas sitta och följa med pekfingret för att det ska bli rätt. Trots detta så blir det fel och jag får göra om det från början. Idag skriver Aftonbladet om plågan:

Aftonbladet: ”Irriterad över långa OCR-nummer på dina räkningar? Du är knappast ensam. Och dessutom är de flesta sifferkombinationerna längre än nödvändigt. – Är det över 15 tecken så blir jag sur, säger Johan Weijne på Bankgirocentralen. Det är en syssla som kräver hundraprocentig koncentration. Att sitta framför internetbanken och lyckas plita ner OCR-numret korrekt är ingen lek. Tvärtom. – Oftast rör det ju sig om 10-15 siffror i OCR-numret. Maximalt kan man ha 25 tecken. Det finns någon enstaka kund till oss som har det, säger Johan Weijne, produktutvecklare på Bankgirocentralen.”

Efter att ha läst artikeln kopierade jag länken och skickade den i mail till de jag normalt får räkningar från. Jag lär inte få ett omedelbart svar, men jag hoppas att de kan ta in informationen och att de ändrar. Om många gör så kanske de lyssnar.

Så här ser det ut i mitt huvud efter att jag betalat ett antal räkningar via min internetbank. Är det likadant för dig?

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]OCR-nummer, räkningar, internet, betalning, internetbank[/tags]


9 svar till “Larvigt långa OCR-nummer på räkningar”

  1. Kan faktiskt tycka att kritiken är ganska fånig. Så länge det inte är väldigt många nollor i rad så är det ju inte alls några problem om man behärskar num-paden.
    Det är ju bara att titta på siffrorna så skriver fingrarna rätt. 16 siffror tar sådär 4 sekunder att skriva för mig. Men det kanske är värre om siffrorna inte sitter i fingrarna.

  2. Kan vara sant. Samtidigt en liten undring: – Hur många av landets internetanvändare är lika flinka med num-paden som du i procent?

    Med handen på hjärtat?

  3. jag skriver ocr numret först sen kontrollerar jag den innan jag börjar på nästa räkning

  4. Sant, det är nog inte jättemånga, postkassörskor, programmerare och butiksbiträden undantagna. För de är rejält flinka en del har jag sett.

  5. Håller med, det är helt sjukt med långa OCR-nummer, men för något år sedan så skaffade vi en c-pen, fungerar klockrent! Men man borde kanske börja kräva av företagen att gå över till e-faktura, det är verkligen kanon!

  6. Även jag tycker att flera av samma siffra i följd är det jobbigaste. Däremot undrar jag också hur många som skriver fyra siffror per sekund utan några som helst felslag…

    Alternativet är ju förstås att använda autogiro, det går hos de flesta större företag. Själv har jag ett separat konto dit jag har en stående överföring varje månad på precis vad jag har autogiromedgivanden för (så om det blir något fel så kan i alla fall inte hela lönen försvinna på en gång), och dryga halvdussinet autogiromedgivanden. Inga problem hittills och det har lett till att det inte är mycket mer än de ”udda” räkningarna som jag behöver skriva in några uppgifter om alls manuellt. Så kan jag kolla via internetbanken och får dessutom ett kontoutdrag på papper var tredje månad där det står vart pengarna har gått, så man får bra överblick. Att man dessutom slipper faktureringsavgifter hos många företag är en trevlig bonus, även om just faktureringsavgifter är ett otyg som borde tas bort här och nu…

  7. Ok Jonas! Alltså ska vi kräva av våra internetbanker att de bjussar oss alla på en c-pen!

    Michael! Sant! En av mina återkommande räkningar har fem nollor i följd. Jag tvingas att ALLTID kolla. Tror t.o.m. att det är 00000300 och totalt 15 siffror.

  8. En liten handhållen usb-scanner och en streckkod på räkningen skulle lösa detta problem enkelt och relativt billigt. En gratis sådan scanner kanske är något för bankerna att locka kunder med?

  9. De är töntigt långa. Jga har svårt att tro att det skickats räkningar upp i över miljardsiffror per år. Man borde kunna göra dem enklare och kanske basera dem på lite egna siffror som mitt personnummer + mitt fakturanummer. Min första faktura skulle ju då bli – 2000-01-01-1 – om jag var född den första januari år 2000 och min nästa skulle sluta på 2 osv. Om det finns någon logik bakom så vore det mycket enklare.