Lantz i P1, radions M A Numinen


Jag har läst och hört om Annika Lantz och hennes kanalflytt från P3 till P1, de flesta som har uttalat sig har varit mycket negativa.

Jag fick faktiskt söka på Internet efter henne eftersom jag inte visste hennes förnamn. Jag har aldrig lyssnat på henne i radio tidigare, någon gång för en massa år sedan såg jag en liten stund på ett TV-program som hon hade, eller i vart fall medverkade i. Min grundinställning var ändå negativ, detta trots att jag knappt vet vem det är, men den känslan kommer i första hand av min inställning till den förändring av P1 som radioledningen drivit igenom, inget personligt mot Lantz således.

Nu är det ändrat, och det har blivit en dramatisk förändring. Nu har jag allt i världen mot Annika Lantz. Maken till flabbande pladdertant har jag aldrig hört, programmet borde aldrig ha fått sändas i radions P1, hon satt oupphörligen och fnittrade tillsammans med en annan kvinna och sig gäst, tyckaren Dick Erixson. Han satt och sade att han stödde USA:s invasion av Irak och också president Bush, en synnerligen extrem åsikt enligt mitt sätt att se saken. Medan han utgöt sig satt Lantz nöjt och fnittrade i bakgrunden.

På inget sätt ifrågasatte hon hans uttalanden utan konstaterade bara, alltjämt fnittrande, att inte alla tyckte som honom. Sedan frågade Lantz eller hennes kvinnliga medhjälpare om Bush skulle bli återvald som president år 2008. Det visar lite på nivån i programmet, i övrigt behöver jag knappast kommentera Bushs ”återval”.

Sedan ringde man upp en kvinnlig journalist på det finska Huvudstadsbladet. Man intervjuade henne om den finska statsministern, Matti Vanhanen, och dennes älskarinna. Intervjun inriktades speciellt på statsministerns sexuella eskapader och man spekulerade i huruvida han använde en bakad potatis i sexuella sammanhang med denna kvinna.

Jag kippade efter luft som en fisk på land.

Vad ända in i glödheta har radioledningen släpat in i P1? Vad är de på gång att göra med Public Service-radions flaggskepp? Är det meningen att
programmet nu ska fyllas med politiska clowner och sex och kändisskvaller som i Hänt i Veckan, Aftonbladet och Expressen? P1 har alltid varit en bred kanal, man har ofta bjudit på fördjupningar och den rent folkbildande karaktären har varit ett kännetecken. Man har vissa humorinslag som Public Service i God morgon Världen, för att inte tala om programmet På Minuten.

Men maken till intellektuell kökkenmödding som det som presenterades av Annika Lantz får man sannolikt leta mycket länge efter. Hon måste vara radiopratarnas motsvarighet till M A Numinen.

Programmet ifråga var inte ens dåligt, det var ett pinsamt kalkonprogram. Vad menar egentligen radioledningen?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Annika Lantz, P1, Public Service, M A Numinen, Matti Vanhanen, Dick Erixon, Sveriges Radio, Kalkonprogram, Politik[/tags]


29 svar till “Lantz i P1, radions M A Numinen”

 1. Det är tamejtusan inget fel på M A Numinen!! Jag förstår inte vad ont han gjort för att bli indragen i denna liknelse. I övrigt mycket få invändningar från min kant.

 2. Jag kan bara hålla med. Hon är en katastrof som kommer att sänka P1 i djupet om hon tillåts fortsätta.
  Vissa börjar från botten och tar sig uppåt, Lantz har börjat från botten och grävt sig neråt.

 3. Vad har du emot MA Numinen?

  För övrigt är jag mest ledsen över att Naturmorgon gått över till P4 och att vetenskapsprogrammen som tidigare gick på söndagsmorgnarna nu fått ta plats i P1 samtidigt som Naturmorgon sänds i P4.

 4. Vem är M A Numinen?

  Nu har jag lyssnat 5.34 minuter och jag orkar inte längre, så jag kan inte kommentera Dick Erixon. Men jag kan konstatera att de pratar i munnen på varandra, flamsar omkring ungefär som vi gjorde på lektionerna i åttan och är rätt bra på inte säga hela meningar. Är säkert jättekul om man är lagd åt det hållet. Tyvärr är inte jag det.

  Jag är intresserad av adekvat, insatt och bred information – inte underhållningsflams kring aktuella ämnen (Irans an-rik-nings-program!! Hihihi). Efter att ha läst ovanstående kommentarer verkar jag som tur är inte vara helt ensam om detta.

  Nu har jag lyssnat 13.35 minuter och det har inte blivit bättre. Det är väl OK att vilja locka unga lyssnare…men är det här rätt sätt? Och är det sådant här flams som folk under 30 vill lyssna på?

 5. M A Numinen är någon slags komiker som har ett buskistrick som är lite småkul, han sjunger på ett sätt som är destruktivt för alla med minsta musikalitet. De som protesterade anser i alla fall att hans agerande har ett visst värde, och det ville de inte att jag skulle skräpa ner.. :)

  Jag tror inte att unga lyssnare vill höra på sådant trams. P1 har gjort en allvarlig felbedömning.

 6. Håller med fullständigt. Kan inte trams hålla sig till P3. Först slakten på 24:an och nu detta.

 7. Bakad potatis? Motsvarigheten till Clintons cigarr? Jag som älskar P1. Älskade P1. Instämmer med föregående talare.

 8. Jinge,
  Har inget emot att du sågar Lantz, men varför i h-e drar du in M A Numinen?! Han är ett geni och dessutom en mycket trevlig person! Han är den enda jag känner till som kan sjunga falskt så att det blir njutbart. Det beror till största delen på att han har humor och självdistans.
  Lite faktakoll skulle inte skada.

 9. Jan E!

  Faktakoll?

  Lantz kanske oxo är ett geni…?

  Nehej, kanske inte. Men det betyder rimligen inte att Numinen ”sjunger”…

 10. Märk väl att Annika Lantz förvisades från P3 eftersom kanalledningen ansåg hennes tilltal för vuxet. (På samma vis som program som Spanarna och På minuten eller programledare som Stefan Wermelin som också kanalförvisats. Faktum är att alla medarbetare som passerat 20-strecket riskerar att petas.)

  Annika Lantz är en av de bästa programledare som P3 haft – men alla har sin plats och P1 verkar inte vara hennes.

  För övrigt är M A Numminen ett snille.

  Anders

 11. M A Numinen buskis? Näää, Jinge, nu har du missuppfattat hela M.A’s genialitet. Hela hans grej är ju en enda stor drift med kulturetablisemanget. PÅ 60 och 70-talen, innan alla visste vem han var, ställde han upp i diverse fisförnäma kulturfestivaler och blev ibland handgripligen kastad av scenen. En sann rebell!

 12. Även jag måste med skärpa understryka M.A. Numinens storhet. Hans ”Slå mig med din rytmenpinne” är underbar. Och ”Susanna i badet” – härlig! Han är kärleksfullt provokativ. Och galen. Buskis är definitivt inte rubriken på hans skapande. Dessutom har han oftast haft med sig dragspelaren Pedro, som är en helt fantastisk musiker.

  Lantz är ok i radio – det är i TV hon blir riktigt jobbig med allt det där stirrandet ovanpå pladdret.

 13. Håller med galaxa! ”Slå mig med din rytmenpinne” – vilken titel på en låt! Den första låt jag hörde med Numminen var ”Med min kvinna i riksdagshusets park” och jag höll på att skratta ihjäl mig. Lyssna på den, Jinge, om du får tillfälle. Finns på skivan ”M A Numminen på svenska”. Man kan lägga till att låten svartlistades i Finland i 6 år eftersom den ansågs förhärliga alkohol, dra politiker i smutsen samt uppmuntra till lösaktigt leverne. Klart att en sån kille är ett geni!

 14. Måste vi vara så förbannat seriösa en fredageftermiddag?!
  För övrigt är det mesta redan sagt i P1-frågan. Öhrn o Co har med rätta hudflängts ordentligt, nu återstår att se vad de tar till sig av kritiken.

 15. Jag tycker att det pratas för lite om P3:s gradvisa infantilisering. I viss mån hänger den samman med förändringarna av P1.

 16. Håller med Anders. Jag tycker att det talas för lite om faran av den allmänna infantiliseringen av det mesta. Till Lantz och hennes gelikar kan vi även räkna larviga såpor, mossigt blocktänkande inom politiken, Fredrik Lindströms visserligen intressanta men dock infantila program som låtsas vara vetenskapliga, 23-åringar som bor hemma och vill ha ungdomsgård för att de inte betraktas som vuxna i vårt samhälle, missriktade satsningar på invandrartäta områden för att man betrakta alla utlänningar som en homogen grupp som inte heller de är riktigt vuxna, s.k. personliga krönikor i varenda sportprogram…

 17. För en gångs skull håller jag med dig, Jan-Inge. Jag lyssnade på programmet där hon intervjuade Erixon (det är iofs kul att Erixon fick vara med eftersom USA-vänliga åsikter ventileras mer sällan än USA-fientliga åsikter i svensk media) och jag klarade fan inte av det. Sjukt pinsamt var det. Och knappast något som får nya lyssnare till P1…

  Jag kan för övrigt inte komma på ett enda exempel på lyckosam implementering av ”ungdomligare tilltal” i seriösa program i radio/TV.

 18. Ja, suck, medhåll även härifrån. Är väldigt imponerad av att du orkat lyssna så länge. Slås annars av hur många som vittnar om att de helt enkelt mår fysiskt illa(!) av Tramtz. Ett citat om programmet – som jag tyvärr inte kunnat spåra till källan som ska vara självaste programdirektören lyder: \

 19. Ja, suck, medhåll även härifrån. Är väldigt imponerad av att du orkat lyssna så länge. Slås annars av hur många som vittnar om att de helt enkelt mår fysiskt illa(!) av Tramtz. Ett citat om programmet – som jag tyvärr inte kunnat spåra till källan som ska vara självaste programdirektören lyder: Det är ett program som djupanalyserar maktens uttalanden för att få syn på undertexten – eller de stora sammanhangen. slut citat. Ni kan inte klaga på underhållningsvärdena!

 20. Vad som pågår är en apolitisering av media i Sverige. Taktiskt är det ett genialt grepp av borgerligheten inför nästa val.
  Vänster klarar inte av att bemöta och motverka det eftersom delar av den vill också lägga munkavel på media och ha anpassat utbud med ofarlig underhållning och censurerade nyheter.

 21. ”Vänster klarar inte av att bemöta och motverka det eftersom delar av den vill också lägga munkavel på media och ha anpassat utbud med ofarlig underhållning och censurerade nyheter.”

  Är du onykter?

 22. Vilka delar då?

  Jag har alltid röstat med (v) och gjorde det första gången tidigt 60-tal. har aldrig träffat några sådana vänsterpartister.

  Men nu sätter vi streck där eftersom det är off topic.

 23. I vänstern inkluderar jag socialdemokratin, för hur än det är så ser de sig som ett parti till vänster om borgerligheten.

 24. Ursäkta men ni alla måste vara de tråkigaste människor som vandrar på detta klot?!?
  Lyssna och lär nu, ungdomar:

  M-A. Numminen är kultur och konst.
  Han är populär och älskad. Tack vare det har han lyckats hålla sig kvar i underhållningsbranchen i 30 år!

  Annika Lantz är en skarp och skicklig journalist och programledare.
  Hon och hennes redaktion drivs av en mission att föra in en nytt tilltal i P1. Istället för ”talad radio” ska här bli ”pratad radio”.
  Ni stofiler kanske har svårt med det men ”so what”. Ni är väl ändå så gamla att ni snart ska dö? Sedan kan en ny generation P1-lyssnare ta över. Tack gud!

 25. ”Ta över” är visst väldigt viktigt. Du Nisse tänker väl på att du själv kanske blir gammal, och din attityd mot äldre idag ärvs av dina barn…..I ett civiliserat samhälle ger man väl plats för alla olika typer av människor unga som gamla. Hittintills har det ju varit ett val som varje lyssnare får göra efter vars och ens livsstil, pladder eller tal. Radio som kittlar fjortisar eller vuxenradio. Varför måste ni P3 lyssnare ta över P1 också? Ni kan väl inte lyssna på flera kanaler samtidigt? Pladdra och tomprata gör jag med vänner och släktingar. Inte tar jag betalt för det.