Lägg ut, lägg ut!


…Är man snart 60 år som jag så känns allt precis som flashbacks från Norrmalmstorgs-
dramat då TV hade som standarduttryck – Åter till Norrmalmstorg, där Bo Holmström hysteriskt skrek – Lägg ut, Lägg ut!

När vänstersympatisörer reagerar på krig, förtryck och elände så hamnar alltid högern i en extrem motsats- och försvarsställning. Somliga ser detta som något självklart, men jag klarar inte att göra det. Kritiserar vänstern Israel så räcker inte orden till hos högern för att förklara att fosfor- och klusterbomber är lagliga och dessutom en bra medicin för de människor som vänstern ömmar för. ”- För de är ju per definition terrorister, annars skulle ju inte vänstern bry sig om dem”, resonerar de.

Likadant var det när Bush startade kriget mot Irak. Högern var högljudd och applåderade vilt och hävdade att Saddam Hussein hade miljontals ton med kem- och biologiska vapen och dessutom troligen kärnvapen under konstruktion. Det är klart att en sådan man måste stoppas. Kriget är över på några dagar hävdade somliga, sedan står det befriade irakiska folket och jublar på gatorna i Bagdad och viftar med små flaggor åt de amerikanska trupperna (fritt citerat Per Ahlmark).

Vi som är lite till åren komna minns också Vietnamkriget. Högern var som vanligt extremt proamerikansk och gladdes med USA för varje napalmbom som fälldes över oskyldiga människor. Till och med julbombningarna mot Hanoi hälsades med glädje av högern. Nordvietnameserna var ju ”kommunister”, som de sade.

Idag är det inte många ur högern som ställer sig på barrikaderna och utropar Bush som hjälte för vad han ställt till med i Irak. Den opposition av krigsförespråkare som fanns, med Ahlmark i spetsen, är idag nermald till grus precis som om USA hade förklarat den krig och bombat den.

Var de som var positiva till Vietnamkriget finns idag vet vi inte, och knappast någon skulle frivilligt tillstå att hon/han var förespråkare för det nu.

Nu har högern i stället adopterat Israel. Så fort jag skriver om landets besinningslösa och oproportionerliga anfall och mord på säkert fler än 1000 civila libaneser så dyker det upp folk som påstår att jag har fel i hart när allt jag skriver. Ofta drar man sig inte för att använda rena lögner i kommentarerna, eller i vart fall uttrycka sin ringaktning för de åsikter jag för fram. Sakliga argument lyser helt med sin frånvaro.

Är man snart 60 år som jag så känns allt precis som flashbacks från Norrmalmstorgsdramat då TV hade som standarduttryck – Åter till Norrmalms-
torg, där Bo Holmström hysteriskt skrek – Lägg ut, Lägg ut!

Jag inser att många av bloggens läsare inte ens var födda då, men vi som samlat tillräckligt många vuxenpoäng vet att allt upprepar sig som på en trasig vinylskiva. Om några åt kommer ingen längre att vidkännas att de i flera sammanhang talat sig varma för Busch, lika lite som de kommer att medge att de hävdade att Israels agerande mot lilla Libanon var absolut korrekt, riktigt och välmotiverat.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, högern, vänstern, Vietnam, Israel, USA, Irak, Libanon, Per Ahlmark, krig[/tags]


12 svar till “Lägg ut, lägg ut!”

 1. Påpassliga läsare!

  Jag tror er! Själv såg jag det inte live på TV eftersom jag var på plats både på Norrmalmstorg och vid Västtysklands ambassad och plåtade. Jag har bara sett repriserna på TV så jag kan mycket väl blanda ihop tillfällena. MEN: Jag var på plats och plåtade Bo Holmström när han och Arne Thorén satt bakom en polisbil när det sköts inne på banken. De tog skydd och jag är säker på att de oxo sa – Lägg ut Lägg ut!

  Något som väl verkar rimligt? Det är väl så direktsändande TV-murvlar säger när det händer dramatiska saker?

  Men just det kanske inte visats i efterhand?

 2. Jag såg nu att kommentarer tillrättalagt missförståndet. Sanningen är också att lägg ut, läggutskriket inte gick ut i direktsändning. Det är efter dramat som de sekvenserna plockats fram.

  Vid ett enda tillfälle har jag skolkat i skolan. Som trettonåring ”sjukskrev” jag mig för att titta på Norrmalmstorgsdramat.

 3. Även om det är Meta Per, så jag tyckte nog oxo att det var spännande. Jag var där i 20-timmarspass och hade markservice, folk kom dit och lämnade varm mat… :) Jag fick en ”rättelse” i mail, men jag är säker på att Holmström/Thorén skrek just det när jag plåtade dem bakom en Volvo Amazon polisbil. En polis hade just blivit skjuten i handen genom ett borrhål. Sedan kan det förstås vara som Ohlys fotbollssparkande med Nacka Skoglund… Det var några år sedan.

  Egentligen borde jag blogga om Västtyska ambassaden. Där var jag och en kollega nära att bli skjutna först av två tyska säkerhetsvakter, och sedan av en terrorist. Den historian har jag plågat mig omgivning med sedan dess så varför inte bloggbesökarna oxo? Jag var nämligen först på plats tillsammans med en plåtis från Aftonbladet, t.o.m. innan första polisbilen var framme.

  Och jag rusade IN på ambassaden som ännu inte var avspärrad. Nu ger jag mina kritiker vatten på kvarnen, eller hur? :-)

 4. Den högra bilden är väl den bil(som står framför banken),som Clark Olovson och kompani skulle ha och åka till Arlanda och ut ur landet.
  Detta var spännande underhålning på tv.

 5. När vi är inne på USAs krig i Vietnam, så glöm INTE de fruktansvärda bombningarna av det neutrala Kambodja och Laos – som var så fruktansvärt horribla att senaten bakband Nixon – det har aldrig skett tidigare att en amerikansk president har hindrats från att bomba av senaten när landet var i krig! Är någon förvånad över att landet radikaliserades så till den gard att Polpot måste ses om en mild motreaktion? Sedan vände USA på klacken och stödde Polot och Röda Khmererna – mot Vietnam – och indirekt sanktionerande det senare de så kända folkmorden som är intimt så förknippade med just Röda Khmererna!
  USA har aldrig ens bet om ursäkt och någon person har aldrig ställs inför rätta för dessa krigsförbrytelser! Bombhögern är bara förnamnet! Var finns bombhögerns förespråkare i dag? Varför tiger de om detta!

 6. Jag tycker verkligen du ska blogga om västtyska ambassaden Jinge. Det skulle vara intressant att läsa, för oss som inte ens var påtänkta då.

 7. Jinge:
  ”Om några åt kommer ingen längre att vidkännas att de i flera sammanhang talat sig varma för Busch, lika lite som de kommer att medge att de hävdade att Israels agerande mot lilla Libanon var absolut korrekt, riktigt och välmotiverat.”

  Tycks bekant även från lite äldre tider än våra. Har för mig att jag har läst om en snubbe i Tyskland som fick många människor med sig, men efter kriget, som han startade – och förlorade, hade ingen enda människa stött och försvarat honom, varken i Tyskland eller i SVerige.

 8. En kommentar som jag fick via mail:

  Här är länken:

  http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=351797&d=32581

  Ordagrant: Explosion från banklokalen:

  Holmström: – JA lägg ut Norrmalmstorg, lägg ut (svagt)

  Bra minne hos Jinge.

  Tack. Jo jag var nog starkt medveten om att jag hört det, dessutom stod jag praktiskt taget bredvid Bo Holmström och fotograferade..

  Skönt att senildemensen inte slagit till värre än den har då.. :-)

 9. När vänstersympatisörer reagerar på krig, förtryck och elände så hamnar alltid högern i en extrem motsats- och försvarsställning.
  ——————————————

  Ja och tvärtom.Det är därför du kan läsa i varannan post hos Ali om du yttrar ett enda ord som inte följer den givna linjen där allt är klappat och klart samt alla ”sanningar” sanna så är du antingen nazist folkmördare eller nåt annat likvärdigt.

  Jag har svårt att se vad som är mindre hysteriskt med det än högerns reaktioner.

  Det kan ju faktiskt vara så att det ena ger det andra…eller rättare det är ju så det är och följaktligen handlar det då inte längre om Libanon eller vad som gäller för stunden utan hatandet i sig.

  Vad visten nu är med det.

  Att högern skulle bete sig värre än vad vänstern är en fet lögn och jag vet inte vad vi ska ha den till.

  Att allt upprepar sig har du dock helt rätt i.
  Det är exakt likadant varje gång.
  Högern försvarar med ryggradreflex ”sina” värderingar och vänstern gör samma sak.

  Man får vara glad att facit nästan aldrig ser ut på exakt det sätt som någondera parten bestämmer sig för att det ska se ut.
  ————————————–

  ”- För de är ju per definition terrorister, annars skulle ju inte vänstern bry sig om dem”, resonerar de.
  ———————————

  Oavsett hur man ser på vad Israel sysslar med så är detta ett problem och vänstern måste hantera det förr eller senare.

  Är Hizbollah Libanon?

 10. Hizbollah är inte Libanon, men det är Libanon Israel anfaller. Det är faktiskt snarare en fråga krigsförespråkarna måste ställa sig, då de faktiskt stödjer ett krig mot Libanon – inte bara mot Hizbollah.