Kvällspress en fara för demokratin


Nu på morgonen har jag försökt att lista ut om det hänt någonting i världen. Jag har gjort det genom att besöka bland annat kvälls-tidningarnas hemsidor.

Det finns en mängd invändningar man kan göra om mitt val av nyhetsförmedlare men ingen kan ta ifrån kvällspressen att de i normala fall är snabba med att få ut en nyhet på webben, långt snabbare är de ”fina” tidningarna.

Men nyhetsvärderingen är minst sagt märklig. Nio av de tio första nyheterna på Expressens hemsida handlade om fotbolls-VM på ett eller annat sätt. Den tionde nyheten var att man nu kunde lyssna på ”Hagamannens” erkännande via Expressens hemsida.

När jag kollade var ”nyheterna” i tur och ordning dessa:

1) Webb-TV här tränar Zlatan
2) Zlatan aktuell för spel
3) Problem med landningen för laget
4) Brassarna gör snygga mål
5) Henke om måltorkan
6) England har varit skit
7) Tyck till om laddningen
8) Mejla vm-ombudsmannen
9) Fansens åsikter om matcken
10) Hör Hagamannen erkänna

Allt detta presenteras som ”nyheter” men det är inga nyheter. Vad som undanhålls läsarna är oklart men ingen av dessa pseudohändelser förtjänar sin framskjutna placering. Att idrott är ett opium för folket kan aldrig bli mer uppenbart än så här.

Aftonbladet har en likartad nyhetsvärdering och påstår dessutom att Beckhams parfym kan skada testiklarna.

Man kunde ju önska att de som blockerade polisens och regeringens webbsidor ägnade sin kraft åt att blockera ut dessa s.k. nyhetsförmedlare i stället.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, mediekritik, aftonbladet, expressen, fotbolls-VM, pseudonyheter[/tags]


11 svar till “Kvällspress en fara för demokratin”

 1. Men det värsta är ju att det är TT som står för ingredienserna till denna nyhetsförmedling. Vad AB och EX gör är bara att förstärka det hela (kanske in absurdum, men då kan man å andra sidan verkligen frossa i exempelvis VM). Även SVT har i stort sett samma nyheter på sin förstasida. Detsamma har de flesta andra nyhetsmedier som också saknar egna ambitioner. Fantastiskt att media i Sverige inte är bredare än så. Tydligen ska man satsa på att publicera TT-telegram, eventuellt med några inredigerade meningar av en av redaktionens journalister, som hetaste nyheter. Tvi.

 2. Nisse: Du har helt rätt, Tvi!

  Troligen vore det bussiness att abonnera på TT:s telegram och publicera dem på webben fortlöpande. Tidningarna gör ju exakt så tydligen..

 3. Som sagt.
  Jag har sedan längew slutat köpa kvällspressen, nu även morgontidningarna. Räcker med en lokaltidning när man bor utanför Stockholm. Kolla in fallet Virtanen på Fib.se

 4. Vad är en nyhet? Vad är intressant? Vad är en pseudohändelse?
  Mitt eget fotbollsintresse är ganska ljumt. Men fotbolls-VM är troligen det största publika evenemanget i världen, i kväll tittar troligen två-tre miljoner svenskar på tv när Sverige möter England. Folk har bokat bord på restauranger med storbilds-TV månader i förväg.
  VM är gigantiskt och därför är det självklart att det får stor plats i media.
  Opium för folket? Gäller det även de hundratusentals barn som spelar fotboll i knattelag, hoppar höjdhopp eller spelar pingis?

  Själv har jag inga problem att följa det övriga nyhetsflödet vare sig i tidningar, på webben eller i etermedia, trots att VM pågår.
  Men det är klart, vill man se att fotbollsbevakningen blockerar allt annat så gör man det.

 5. Det är fan inte längre någon skillnad på Se&Hör och Aftonbladet. Fattar att folk bryr sig om att betala för att läsa skiten, duger ju inte ens till dasspapper. Sedan att de skriver av nyheter från utländska medier och förlitar sig på TT, detta hån mot nyheter, för sina artiklar är något som kommer öka och öka.

  Men Jinge, du är väl inte allvarligt förvånad över att världens största sportevenemang får oerhört med plats. Tidningarna ger folk de vill ha: skvaller, sport och Tv-tablåer. Vi har de tidningar vi förtjänar, tyvärr.

 6. Redaktörn! Men det är klart, vill man se att fotbollsbevakningen blockerar allt annat så gör man det..

  Att de nio första nyheterna var fotboll och den tionde Hagamannen är inte en illvillig kritik av medierna. Det är en högst påtaglig samhällskritik!

 7. Jovisst, på aftonbladet.se just där och då. Men det finns ju andra meder, och min poäng är att det inte är några problem att följa det övriga nyhetsflödet om man vill.

 8. Mja, där håller jag inte med dig. Nu var det iofs Expressen men det var likadant på Aftonbladet. När de nio första nyheterna handlar om fotboll och den tionde om ”Hagamannen” så skyms faktiskt de VERKLIGA nyheterna. Dessa sportnyheter presenteras på ett sätt som inte är rimligt i förhållande till deras relevans. Att folk av någon mystisk anledning är intresserade betyder inte att man måste fylla över 2000 pixlar i höjd innan man kommer till en riktig nyhet. Man kan gott fläska på med ngn bild på Zlatan och sedan länka till sportbilagan/avdelningen i stället.

 9. VM i fotboll är världens största idrottshändelse och antagligen det evenemang som följs av flest människor över hela jorden. Inte nog med att vi får se fantastiska idrottsliga prestationer, fotbollen blir även en förenande kraft för länder och människor som annars står i konflikt. För en timme eller två stannar kulspruteelden och folk samlas framför TVn eller radion istället. På vilket sätt har detta inte nyhetsvärde? Självklart ska det stå högst upp på löpsedlarna!

 10. Att VM nu blivit petat till andra plats eftersom John McEnroe tydligen ska spela dubbel i Stockholm Open är dock under all kritik. :)