Kungen är KUL tycker Lasse på sin Blogg


Eller möjligen är det Aftonbladets Staffan Heimersson som är rolig, nyfikna får kolla själva.

Lasse berättar: ”Heimersson är oerhört upprörd sedan han var gäst på idrottsgalan i Globen häromsistens. Han blev nämligen beordrad, att tillsammans med 2400 gäster, resa sig upp när kronprinsessan och prinsen inträdde i lokalen.”

Tänk det har jag stor förståelse för. Jag kan inte påstå att jag personligen har något emot någon av de som kallas ”kungliga”. Och jag har tidigare fäktat för att Viktoria säkerligen skulle kunna anställas inom utrikesförvaltningen för hon verkar vara ett vettig ung kvinna.

Men att monarkin ska avskaffas, och helst igår, är fullständigt klarlagt. Och inte behöver de kungliga bli arbetslösa heller. Några bör ju anställas för att visa runt turisterna på de kungliga slotten, och vilka är bäst skickade för den sysslan?

Givetvis de som bebott dessa slott.

Men jag skulle ALDRIG resa mig på uppmaning om jag befann mig på ett ställe där en sådan befallning framställdes. Lika lite som jag skulle tilltala dem med deras titlar..

[i] Lasses Bloggning

[i] Staffan Heimersson i AB


12 svar till “Kungen är KUL tycker Lasse på sin Blogg”

 1. Är det inte därför, käre Jinge, som du faktiskt inte BLIR bjuden på såna tillställningar där det förväntas att man ska visa åtminstone ett uns av hyfs och etikett? ;-)

 2. Tja, värre under har väl inträffat? Jag menar, Moses delade Röda havet, Jesus gick på vattnet, Bush räddade värl… öh… nåja. :-)

 3. Jag har ofta fnissat åt hur jag själv inte behöver resa mig om jag är i samma rum som nån av dessa ”kungligheter” eftersom jag rent tekniskt inte är svensk.

 4. Alltså, det ÄR inte kungen som person man reser sig för utan för att han representerar vårt land. Det är alltså VÅRT LAND man reser sig för och på det viset visar sin vördnad.

  Jag tänker minsann inte bocka för någon patron, men för Sverige kan jag lätta på arschlet! Inga problem!

  En parallell – En kompis sade apropå välsignelse från påven: ”Hur kan man tycka att det är något speciellt med att en gammal gubbe läger handen på ens huvud?” Men oavsett om man är katolik eller ej är det heller inte svårt att greppa att en välsignelse från t.ex. påven är en välsignelse från kyrkan och i förlängningen från Gud. Och tror man på Gud (och är katolik), så ser man påven som hans/hennes sändebud. Den logiken behöver man inte vara ett dugg religiös för att förstå.

 5. Ja du Eva. Var och en blir salig på sin fason.. Jag är givetvis oxo förtjust i mitt land men att resa mig för landet när kung eller statsminister inträder i rummet kan de bara drömma våta drömmar om. Men jag är tillräckligt väluppfostrad för att resa mig när jag hälsar på folk, men det är ju inte DET vi talar om här..

 6. Jag skulle heller aldrig varken resa mig på befallning, eller tilltala kungligheterna med ”ers höghet”, ”kronprinsessan” etc etc.

 7. Man reser väl sig för fan inte för Sverige, isf skulle man ju börja resa sig för det som verkligen representerar det Sverige vi vill ha, symbolerna för välfärden: undersköterskor, dagisfröknar, socialsektreterare; samt för de som är med att skapa mervärdet som hela landet lever på. Och kanske för sånt vi uppskattar i naturen: bäckar, snö, sommarängar och klipporna på Fotö.

 8. Tur att ni inte bor i Thailand då…där ska man resa sig medan nationalsången spelas och det visas ett litet bildspel på kungen före varje film som visas på bio… jag fick lite sura blickar när jag bara satt kvar :-)

 9. jinge: Alltså jag är inte så intresserad av att resa mig upp, jag heller. Ville bara förklara att det finns en någotsånär logiskt anledning till att folk frivilligt gör det. Många reser sig nog inte upp av artighetet för kungen som person. Kungen är liksom opersonlig representant(vilket ju inte statsministern är). Såg nu också att det var kungabarnen som avsågs. Där går det väl någon gräns, ändå.

  I USA ska ju gubbsen resa sig hela tiden när en kvinna lämnar rummet eller kommer in. I alla fall på mer formella tillställningar. Jag minns när jag var 19 år och deltog i sociala sammanhang där detta var kutym – tyckte det var så pinsamt att farbröderna skulle resa sig från stolen när jag gick ut, att jag hellre höll mig länge än att gå på toa.

  Malte: Kul förslag! Alla skulle hoppa upp och ner à la ”August och Lotta” hela tiden. Vilken kondis vi skulle få!