Kuba:USA gör en ** Carromero och skjuter sig själv i foten



Jag har glädjen att denna gång få införa ett gästblogginlägg av Zoltan Tiroler, som tidigare skrev gästblogginlägg om Kuba. Zoltan Tiroler har tidigare skrivit blogginlägg här om Assange, liksom brodern. Zoltan är aktiv i Svensk-Kubanska Föreningen (www.svensk-kubanska.se). Detta är ett nytt aktuellt om Kuba, med viss svensk anknytning.
Det är väl få idag som fortfarande tror att Obamaadministrationen i grunden skiljer sig från Bush. Tonvalet är vissrligen ett annat. Men i praktiken är det snarast värre. Och nu tänker jag inte på Obamas beryktade drönare, anfallet på Libyen, upptrappningen i Afghanistan eller stödet till Al Qaida i Syrien. Jag syftar på USAs Kubapolitik.
Obama hök untitled

Obama inledde sin första ämbetsperiod med vackra tal och hävde de restriktioner för Kubaamerikaners resande som Bush infört. (Vanliga USA-medborgare förbjuds fortfarande av sin regering att besöka Kuba.) Sedan tog det stopp, och inget positivt har hänt sedan dess.

Och också de mycket begränsade lättnaderna i resor har nu fått ett abrupt slut. Det beror på att USA under Obama på ett aldrig tidigare skådat sätt hänsynslöst och effektivt bötfällt banker i hela världen för att de haft affärer med Kuba. USA har dramatiskt intensifierat försöken att strypa Kuba ekonomiskt. En lång rad banker har dömts till mer än 2 miljarder dollar i böter. Vilken bank vågar då ta hand om kubanska transfereringar? Ytterst få, om ens någon, har det visat sig. Och följdriktigt meddelade Kubas konsulat i Washington nyligen att man inte längre kan utfärda visum, pass och andra handlingar eftersom banken som tidigare skötte ekonomin tvingats avsluta kontakterna med kubanska intressen. Inte heller har Kuba lyckats hitta någon annan bank som vill ta över.

Likaså; medan USA i stort sett stod stilla för några veckor sedan på grund av käbblet mellan republikaner och demokrater, så fortsatte penningströmmen till den undergrävande verksamhet USA bedriver mot bland andra Kuba.

Och mer pengar är på gång. Det blev offentligt på ett för USA pinsamt sätt. Det är ingen nyhet att det är USA som, med allierade i Tjeckien, Sverige med flera, finansierar, organiserar, utbildar och utrustar de s.k. ”dissidenterna”. Men denna gång gjorde man misstaget att skicka hemliga mail mellan regeringsorganet USAID och USAs Intressekontor i Havanna okrypterat. Det är tidningen Miami Herald som avslöjar de pikanta detaljerna:

USAID hade utlyst en tävlan om 6 miljoner dollar i nya program för att störta Kubas regering. De sökande ska redogöra för vad de tidigare uträttat och vad de kan göra för pengarna. Dessa ska användas till utlandsresor, teknisk utbildning och annat som ”anses viktigt för utveckling av demokrati och civilsamhället i Kuba.” Ett 20-tal organisationer i Kuba som är sugna på miljonerna har sökt.
USAid logo

I det läckta dokumentet på drygt 200 sidor finns detaljerade redogörelser för vad som tidigare gjorts av de olika organisationerna och vad man skulle kunna göra för ytterligare några miljoner. Här finns också namnen på de som bett att få träning och platserna där de skulle utbildas. En talesperson för USAID försöker nu minimera skadan och menar att det inte handlar om några hemligheter ”vi försöker helt enkelt se till att på ett diskret sätt skydda alla inblandade.” Men detta motsägs av dokumentet där man betonar vikten av säkerhet och hemlighetsmakeri: Med ”tanke på naturen hos Kubas regim och det känsliga i USAIDs program kan vi inte ställas till ansvar för några förluster eller obehag”, som det sägs i USAIDs kontrakt. När USAID upptäckt sitt misstag med att skicka mailen okrypterade, varnade man de som sökt pengar och informerade att ”Kubas regering sett alla förslagen.” Efter avslöjandet avslogs samtliga ansökningar.

En företrädare för en av grupperna kallade det hela för ”ett förvånansvärt dumt agerande.” Dokumenten från hans organisation innehöll en utförlig redogörelse för vad man tidigare gjort med USA-stöd. Nu har man tack vare USAIDS schabbel, tillsammans med en lång rad andra ”demokratiföreträdare” i Kuba, fått sina hemliga aktiviteter publicerade. Det underlättar inte försöken för de diskrediterade kubanska dissidenterna att framställa sig som oberoende och folkliga. Istället visar det att de inte är något annat än en förlängd arm åt USA.

USAID uppger sig vara ett NGO, alltså en fristående organisation, men finansieras helt av USAs regering. USAID förser Vita Huset med information om Latinamerikanska länder och försöker påverka dessas ut- och inrikespolitik. Budgeten ligger runt 1 miljard dollar om året och ska främja USA:s intressen under täckmanteln av bistånd.

När vi kallar den i Väst så hyllade oppositionen i Kuba för USAs betalda agenter så är det ett konstaterande av faktum.

**Angel Carromero, ledande figur i spanska högerpartiet Partido Popular, var tillsammans med KDU:s ordförande Aron Modig på uppdrag i Kuba sommaren 2011. Efter konsultationer med IRI, International Republican Institute i USA, reste de in på turistvisum till Kuba för att ge pengar och instruktioner (bland annat svenska skattemedel) till dissidentgruppen som leddes av Oswaldo Paya. Nu bar det sig inte bättre än att den notoriske trafikförbrytaren Carromero, med ett 40-tal trafikförseelser och indraget körkort i Spanien, kraschade i en bil med Oswaldo Paya och ytterligare en dissident. Bilen framfördes i hög fart på ett vägavsnitt under reparation och båda kubanerna dog. Payas familj, USA och Carromero har utan framgång försökt skylla olyckan på kubanska staten. Spanska rättsväsendet har tillbakavisat anklagelserna mot Kuba. Carromeros (och Modigs) karriär som hemlig agent gick alltså inget vidare; han tog livet av de han skulle hjälpa.

För att hålla sig informerad om Kuba och Latinamerika rekommenderas www.svensk-kubanska.se


i Andra om: , ,, , , , , ,

PravdaSvensk-kubanska Nyhetsbanken Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska


14 svar till “Kuba:USA gör en ** Carromero och skjuter sig själv i foten”

  1. Jag ser att det riktas mycket kritik mot USA men vad det verkar så lyser kritiken mot den kubanska regimen med sin frånvaro. Vad jag kan se så riktas ingen kritik mot det faktum att Kuba är en diktatur där befolkningen de senaste 50 åren har varit berövad demokrati och mänskliga rättigheter. Där människor som har kämpat för grundläggande saker som fria val och yttrandefrihet har fängslats, torterats och även mördats.

    • För det första kan vi slå fast att ingen seriös källa hävdar att tortyr eller politiska mord förekommer i Kuba. Inte sedan revolutionens seger 1959. Innan dess var detta vanligt. Och den tid som skribenten hänvisar till som demokratisk, då rådde en grym diktatur som tog livet av uppskattningsvis 20 000 kubaner, ofta efter bestialisk tortyr.

      För det andra: I motsats till vad många tror är det val i Kuba. Det är personval där befolkningen själva utser och väljer sina kandidater. Att gå in på det kubanska valsystemet har vi inte utrymme för här.

      För det tredje: Att folk kan säga vad de vill kan vem som helst konstatera om man reser till Kuba och umgås med kubaner.

      • Intressant att läsa att det inte finns några politiska fångar på Kuba. Organisationer som Human Right Watch och Amnesty håller dock inte med precis som nedanstående organisation

        http://www.cubademocraciayvida.org/web/article.asp?artID=19984

        Också intressant att läsa att Kuba tydligen skall vara en demokrati. För de flesta så framstår det dock som helt osannolikt att familjen Castro de senaste 60 åren skulle ha segrat i varje val. Dessutom verkar heller inte Jonas Sjöstedt tro att Kuba är en demokrati.

        http://jonassjostedt.se/2011/11/borgerlig-oarlighet-om-vanstern-och-kuba/

        Vad är annars din åsikt Anders? När du pratar om ditt nya demokratiska system, är det då en kubansk demokrati du syftar på? Eller inser du också att Kuba är en diktatur?

        • Jensen slingrar sig.

          I sitt förra inlägg påstod Jensen att tortyr och politiska mord skulle förekomma i Kuba. Den lögnen verkar han nu backat ifrån. Nu säger han istället att jag påstår att Kuba är en demokrati. Det har jag inte gjort i det inlägg han kritiserar. Men visst, det anser jag. Men det är en helt annan diskussion som inte ryms i ett kort svarsinlägg om en artikel som handlade om något helt annat.

          Likaså retirerar han till en ny försvarslinje och börjar prata om politiska fångar. Dessa har jag inte heller diskuterat i inlägget. Men det är sant att Amnesty och USA-baserade HRW hävdat det. Därmed är det inte automatiskt sant. För det första släpptes alla på Amnestys lista för några år sedan. För det andra, och viktigare; de som AI säger är politiska fångar samtliga fällts i domstol för att de tagit emot pengar och instruktioner från främmande makt (USA). Då ska man inte glömma att USA i årtionden satsat hundratals miljoner dollar på att störta Kubas regering. Det de s.k. politiska fångarna gjort är brottsligt i såväl Kuba, USA som Sverige. För det tredje kanske Jensen ska kolla vad Amnesty skriver om USA och andra länder i Amerika (dvs Nord- och Sydamerika).

          Vad Jonas Sjöstedt anser i frågan tycker jag är ganska ointressant, mer än att det ger uttryck för en vända-kappan-efter-vinden inställning.

          • Att Kuba håller politiska fångar och att tortyr och politiska mord förekommer är det bara gå in och läsa på Amnesys och Human Right Watchs hemsidor för att få det bekräftat. Eller det är kanske bara något som någon har hittat på? Föreslår att du går in och läser Amnesys årsrapport för 2012 om Kuba.

            För utom du har jag heller aldrig träffat någon som hävdar att Kuba skulle vara en demokrati. Eller det är kanske så att det råder en världsomfattande konspiration i syfte att svartmåla Kuba där tillochmed hela den svenska vänstern med Jonas Sjöstedt i spetsen ingår. Tittar vi tillbaka på historien så ser vi att väldigt få demokratiska ledare har lyckats sitta längre än 10 år och iprincip ingen mer än 20 år. Att då tro att Fidel Castro skulle ha segrat i demokratiska val i nästan 50 år i sträck blir faktiskt bara löjligt. Så ett tips till dig Zoltan, håll dina tankar om att Kuba skulle vara en demokrati för dig själv så slipper du att 99% av dem du möter hånskrattar åt dig.

            Frågade också dig Anders vad din syn på Kuba är när det gäller demokrati. Tycker du Kuba är en demokrati och är det en kubansk demokrati som du vill införa i ditt nya socialistiska system

          • Så här säger den nyutnämnde danske utrikesministern (Socialistisk Folkeparti) i dagens Politiken:

            Hvordan vil du da betegne det cubanske samfund?

            »Det er et diktatur. Det er et kommunistisk diktatur, som jeg tager afstand fra på enhver måde. Så det har jeg ingen som helst sympati for«.

            • I motsats till dig har jag inte en utrikesminister från Danmark som
              någon auktoritet. Lika litet som andra knähundar till NATO som Carl
              Bildt etc. Ska man referera till statschefer vad gäller Kuba ser jag
              hellre upp till en lång rad progressiva sådana från framförallt tredje
              världen som uttryckt sin beundran och stöd till Kuba.

              För att bara ta ett aktuellt exempel, Nelson Mandela;

              Han kallade Fidel Castro sin bror
              Han uttryckte hela Afrikas tack till Kuba för det stöd Kuba gav
              befrielsekampen i Afrika (medan västvärlden höll apartheidregimen under
              armarna).
              Han framhöll Kuba som exempel och föredöme för alla progressiva.
              Han uttryckte sin beundran för den kubanska revolutionen.

  2. Intressant om den nya storhamnen Mariel och skattebefriade zoner enligt kinesiskt mönster. Ideologi? Nej, pengar förstås.

    ”In Mariel soll dereinst ein grosser Teil all jener Menschen Arbeit finden, die ihre Stelle beim Staat verlieren oder bereits verloren haben. Raúls Regierung ist gezwungen, den aufgeblähten Verwaltungsapparat und den Sozialstaat massiv herunterzufahren. Insgesamt werden 1,5 Millionen Staatsangestellte entlassen. Der Abbau ist in vollem Gange und hat viele Menschen in eine Armut gestürzt, die es so in Kuba seit der Revolution nicht mehr gegeben hat.”

    http://bazonline.ch/ausland/amerika/Kuba-braucht-den-Frieden-mit-den-USA-fuer-ein-Megaprojekt/story/24004249

    • Hej Thomas,
      Din tyska/schweiziska källa säger det som alla bolagsmedier säger. Redan för ca 2 år sedan sades det att 1,5 miljoner statsanställda skulle slängas ut i arbetslöshet, medan Kubas regering sade att det inte skulle bli så. Det senare har hittills visat sig vara korrekt. Dels är antalet betydligt lägre, dels erbjuds alla övertaliga alternativa arbeten eller möjlighet att starta eget. Det är i längden ohållbart att ha personalöverskott på alla arbetsplatser. Men man är förstås inte i närheten av de minimeringar som vi ser i exempelvis Sverige i personalnedskärningar.

      Kuba är inne i en process av effektivisering och produktivtetshöjning. I motsats till det kapitalistiska Sverige tillfaller de ökade inkomsterna kubanerna i form av utbildning, hälsovård, social trygghet och långsamt ökande levnadsstandard.

      Att fattigdomen skulle ökat, som din källa påstår, är direkt fel. Det räcker med att regelbundet besöka Kuba för att konstatera att den uppgiften inte stämmer. Däremot skulle man förstås önska sig att förbättringarna skulle gå snabbare. Det största hindret för Kubas utveckling är USAs blockad som effektivt stryper landet.

      Kuba kritiseras om det förändrar sin ekonomi och det kritiseras om det inte gör det. Så de får fortsätta att gå sin egen väg utan att hoppas på förståelse från Väst. Först den dag det går Mexikos eller Colombias brutalkaptialsim till mötes blir västmedierna nöjda. Själv hoppas jag den dagen aldrig kommer.

  3. Ok, Jensen börjar vissa sitt rätta reaktionära jag. Citera gärna Amnesty om politiska mord och tortyr, tack! Den enda tortyr som förekommer i Kuba utförs nämligen på Guantanmobasen, där det är dina förebilder USA som har lekstuga och plågar livet ur folk.

    Vad du träffar för folk kan jag ju gissa. Och världen består av mer än de medier du läser. Titta på filmklipp från hur Fidel tagits emot av folk i olika länder i Afrika och Latinamerika. Jämför det gärna med hur USAs ledare tagits emot. Sätt dig ner först, du kanske får en chock. Dina kunskaper om Kuba och Latinamerika verkar vara starkt begränsade, för att uttrycka det väldigt snällt.

    Och jag betackar mig för dina råd, antingen de gäller Kuba eller något annat. Tror inte vi har något gemensamt.

    Slutligen – mitt inlägg på jinge handlade om hur USA schabblade bort sig i sin undergrävande verksamhet i syfte att störta Kubas regering. Det har du överhuvudtaget inte berört. Med din sk debatteknik skulle jag börja snacka om USAs slakt i Vietnam, Irak, Afghanistan, Libyen, Indonesien, Panama, Gutatemala etc etc etc.

    • Anders jag förstår att det är jobbigt för dig och dina vapendragare att jag ständigt är där och påpekar att socialism alltid är förknippat med diktatur (Kuba är naturligtvis inget undantag) och att det inte är en slump att USAs värsta fiender är diktaturer. Men om jag istället ställer frågan såhär: Anders vad jag har förstått har du bedrivit din hatpropaganda mot USA/kapitalismen i över 40 år. Hur tycker du resultatet av ditt arbete har varit såhär långt?

      Om vi tittar på vad som har hänt i världen sedan 1970-talet ser vi att Sovjet har kollapsat och USA står ensamt kvar som supermakt. USA har betydligt fler allierade idag både inom och utanför NATO än de någonsin har haft. Socialismens idéer har blivit förkastade till historiens sophög och idag är det enbart några få knäppgökar som förordar ett socialistiskt system. De länder som lyckats bryta sig ur fattigdom i världen de senaste 50 åren har alla gjort det med kapitalistiska system som byggt på privat äganderätt.

      I Sverige har socialdemokratin tagit stora steg till höger och mängder med offentlig verksamhet/företag är nu privatägda. Vänsterpartiet förordar idag som enda parti offentlig välfärd (inte offentliga företag) lyckas trots detta enbart locka drygt 5% av väljarna. Samarbetet med USA är idag betydligt mera utbrett än någonsin och även om vi inte är det juridiskt så är vi moraliskt medlemmar i NATO.

      Mot bakgrund av detta, kan man se ditt arbete de senaste 40 åren som något annat än ett total misslyckande?

    • För övrigt är den kubanska befolkningens största problem knappat USAs blockad utan det faktum att landets befolkning lever under en diktatur som berövar dem demokrati och som konstant bryter mot de mänskliga rättigheterna. Att du Zoltan fortsätter att förneka att så är fallet trots övervälldigande bevis på motsatsen är bara pinsamt löjligt.

      För att bättre på dina kunskaper om situationen på Kuba får du här några länkar att läsa. De kommer från internationellt ansedda organisationer, som Amnesty, Human Rights watch osv. Jag länkar även till Democracy Index där Kuba föga förvånande kommer på en inte allt för hedrande 127:e plats. Har du några källor som stödjer ditt påstående att Kuba skulle vara fritt och demokratiskt så får du gärna förmedla dem

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

      http://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Cuba

      http://www.hrw.org/world-report/2013/country-chapters/cuba

      http://www.amnesty.org/en/region/cuba/report-2013

      • Kuba levde under en betydligt värre diktatur under USA:s skyddsling Battista tidigare. Det finns inget land i världshistorien som stött och/eller upprättat så många diktaturer i världen som USA – världens främsta diktaturkramare. Om Tom Jensen vill slå vakt om demokrat bör han förena sig i kampen mot USA:s utrikespolitik. Vem håller för resten Egyptens militärstyre och Israels apartheidregim under armarna? Kuba har trots de hårda, helt illegala sanktionerna och blockaderna lyckat utveckla en mycket bra hälso- och sjukvård samt utbildning. Läs noga Zoltan Tirolers kommentarer. Amnesty och Human Rights Watch är inga neutrala eller oberoende organisationer, vilket jag utrett i tidigare blogginlägg. Och tillförlitligheten i Wikipedias artiklar varierar.

        Apropå massmedia och Kuba. Svenska massmedia hade en klart nedtonad rapportering i hösta om omröstningen i FN:s generalförsamling om USA:s olagliga blockad mot Kuba. Röstsiffrorna blev 188-3.”Rungande applåder för Kuba, tystnad för USA”.
        Så beskriver nyhetsbyrån Reuters omröstningen i FN om USAs blockad av Kuba. USA stöddes endast av Israel och Palau, medan 188 länder ställde sig bakom Kubas krav på att blockaden ska upphöra. FN har röstat mot blockaden i 21 år, utan resultat. Detta illustrerar också bristerna i FN – och i massmediarapporteringe – ur demokratisk synvinkel. Denna är en världshistoriens grymmaste och längsta blockader och infördes efter USAs misslyckade invasion av Kuba 1961 och har orsakat stor skada i Kuba.

        Med vilken indignation har massmedia skrivit om detta? Ingen alls. Men man har ibland faktiskt skrivit om alla mordförsöken av CIA mot Castro.

        • Anders, en fråga. Får du och dina vapenbröder ekonomisk ersättning från diktaturer som Kuba, Syrien, Nordkorea etc. i syfte att agera språkrör för dessa och föra ut deras propaganda/lögner? Eller är det så att ert hat mot USA gör att ni inte har något emot att dessa diktaturer utnyttjar er som nyttiga idioter?

          För övrigt har jag nu i tre kommentarer fråga dig vad du tycker om demokratin på Kuba utan något konkret svar (som vanligt). Är demokratin på Kuba den typ av demokrati som du önskar införa i ditt nya socialistiska system?