Kristdemokrater galna i Israel?


Israel har som bekant ockuperat en del av Syrien som kallas Golan-höjderna. Där odlar israelerna bland annat koschervin.

Eftersom man från Systembolaget vet att vinet kommer från ockuperat område rådfrågade man UD om hur man skulle märka vinet. Man kom fram till den nuvarande märkningen:

Ursprungsland * Israel – ockuperat Syriskt område”.

Men då fick en kristdemokratisk riksdagsledamot fnatt och hävdade:

”- Det är upprörande och innebär en särbehandling av Israel, säger Annelie Enochson.”

Vad det innebär för särbehandling framgår inte, men hon tillhör väl gruppen tok-kristna Israelkramare. Personligen tycker jag att det är betydligt mer anmärknings-värt att Systembolaget köper in varor från ett ockuperat land..

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, israel, kristdemokraterna, golanhöjderna, vin, systembolaget[/tags]


8 svar till “Kristdemokrater galna i Israel?”

 1. Jag tycker faktiskt inte att det är speciellt upprörande. Så vitt jag vet är Golanhöjdernas internationella status ”ockuperat syriskt område”, och vill man inte köpa vin därifrån så ska man väl få låta bli. Det är ju ingen som försöker hemlighålla var vinet kommer någonstans ifrån, bara namnet är rätt tydligt.

  Jinge, bara som upplysning: man odlar inte koshervin. Det är samma gamla gröna druvor. Processen har bara övervakats extra för att hindra att insekter lyckas klura sig in i vinet (detta var ett problem förr i tiden, med modern teknologi är det antagligen ingen större grej längre) och så har vinet upphettats till 100C i några sekunder.

 2. Nej jag förstår att det handlar om tillverkningen.

  Nää, jag tycker absolut INTE att Israel ska ha ett öre i inkomst från vinframställning på ockuperat område. Jag ska ev till systemet i morgon och då ska jag fråga om de har nåt hemma. Svarar de ja tänker jag ställa till med en scen. Det gjorde jag i livsmedelsaffören när de hade israelisk frukt från ockuperat område.. :-)

  Israel ska hållas kort ända till staten uppför sig korrekt..

  Basta! :)

 3. 2/Det är däremot en annan grej. Låt bli att handla vad du vill, men tala inte om för mig vad jag får köpa och inte köpa. Annars tar jag med mig en låda i sommar och säljer på gågatan bara för att reta dig :-)Är förresten träkors från Nasaret något som kan tänkas sälja i Sverige?

 4. Nej träkors är inget för svenskar. Det finns visserligen några tok-kristna politiker men de har säkert huset full med huskors redan. Ockupationsvin kan du inte släpa in pga att du kommer inte från EU.. :-)

  Tvärnit! :)

 5. De har ingen israelisk flagga på det israeliska vinet, som för alla andra viner (även från diverse områden som olika länder annekterat i krig de senaste 40 åren), utan bara texten att det producerats på av IUsrael ockuperat ockuperat område.

  Selektiviteten att ha ett uttalande med politiskt innehåll på en ursprungsmärkning är ett unikt avsteg i systembolagets policy. (Jag köpte naturligtvis det israeliska vinet!)

 6. Jag kan avslöja så mycket att Israels ambassad tog denna fråga med humor, inte mycket mer. De stora ramaskrien och hoten kom från den kristna högern i Sverige, vars omtanke om Israel inte är helt utan egenintrese…
  /Medoc