Krisen som ÄR en katastrof!


För några dagar sedan skrev jag en härsken kommentar här om hur det ser ut inom svensk kriminalvård, och varför det ser ut som det gör.

Läs vad jag då skrev!

Där citerade jag Expressen: ”Fångar på kriminalvårdsanstalten i Vä utanför Kristianstad iscensatte på fredagskvällen ett upplopp och slog sönder inredning och möblemang i två av fängelsets avdelningar. Efter tre timmars resultatlösa förhandlingar trängde en insatsstyrka från polisen in och övermannade de elva fångarna.”

Idag citerar jag en uppgift ur Aftonbladet alldeles nyss: ”Just nu: Upplopp på anstalt i Kristianstad! För andra gången på tre dagar startade idag ett upplopp på anstalten i Vä utanför Kristianstad. Larmet kom in till polisen vid 14-tiden.”

Läs Aftonbladet!

Som sagt.. Nu är det bara en tidsfråga..


6 svar till “Krisen som ÄR en katastrof!”

 1. Allvarligt: tror du att brottslingar blir mindre kriminella om vi får en ny justitieminister? Ärligt alltså? Tror du fångar inte skulle göra uppror eller försöka rymma med en annan justitieminister? Uppriktigt sagt: gillar du ministerstyre, att ministrar ska styra och ställa med detaljer inom sitt departement?

 2. Givetvis inte! Läste du inte mitt förra inlägg? Jag har, som jag skrev där, arbetat i Kriminalvårdsverket mellan 95-04 och jag har sett hur den socialdemokratiska regeringen fullkomligt struntat i verksamheten. Man har permitterat personal, lagt ner anstalter samtidigt som man överfört pengar till polisen. Straffen har under samma tid blivit längre. Alla anställda har under MÅNGA ÅR pratat om hur utvecklingen ser ut men (s) har bara velat spara pengar. Och Thomas Bodström är den ansvariga ministern. Han borde sparkas direkt.

 3. F.ö. Chadie! Ministerstyre eller ej, men jag anser att regering och riksdag har ett direkt ansvar för hur statlig verksamhet sköts. Om politiker vägrar att skapa mål för verksamheten och genomföra dem, ja då måste givetvis dessa personer ägna sig åt någon annan verksamhet.

 4. Det är s-politiken som gjort fel i så fall. Det kan jag för litet om i det här fallet för att säga emot din beskrivning. Men det är fortfarande inte Bodström som tagit dessa beslut.
  Att kräva hans avgång för sådant är att gå på fel sak. Det handlar om politiken i stort och den får du ge betyg på i valet 2006. Inte förändrar det något om en annan s-politiker blir justitieminister. Eller?

 5. De här upploppen kan nog hänvisas till trångboddheten i dagens fängelser. Alla människor behöver ett visst utrymme för att inte bli stressade.

 6. S-politiken har varit felaktig. Och de flesta förändringarna har kommit med Boström som departementschef. Säkerligen förändras inget med en annan s-politiker i departementet. Men läser du mitt förra inlägg så föreslåt jag oxo att byta ut en hel bunt med folk på departementet. Lindrigt talat så har de ”inte förstått” destruktiviteten i sitt handlande.

  Som, Hildenbrant skrev i AB idag: ”Det verkar vara med kriminalvården som med psykiatrin. Man skär ned så mycket det går och blir sedan väldigt förvånade när systemet bryter samman. Mycket snack och lite verkstad, handbollsräddningar när det krisar. Alla politiker vill ha en human fångvård – ingen vill betala vad det kostar. Kanske det är dags att börja satsa lite långsiktigt istället.”

  Och Sara: Du har rätt. Jag menar att det är en total brist på förståelse för saker och tings utveckling när man lägger ner fängelser och avskedar personal och dessutom- flyttar pengarna till polisen..

  Det är så korkat att det svindlar..