Kriminalvårdsstyrelsen bråkar med bloggare!


Kriminalvårdsstyrelsen är sura eftersom jag kritiserar dem på min hemsida. De har givetvis möjlighet att bemöta kritiken men skriver i stället ett email till mig:

”- Det kan ifrågasättas om inte ditt användande av logotypen skulle kunna innebära varumärkesintrång,” skriver de.

Alla som vet något om begreppet ”advokatyr” vet att juristen i detta fall är långt ifrån säker på att något kan ifrågasättas. Skulle veder-börande varit 100% säker så hade skrivningen varit:

”- Det är ett varumärkesintrång! Ta bort det omedelbart!”

Men, eftersom jag är så blyg, försynt och försagd så tog jag givetvis bort logotypen direkt i avvaktan på att jag hade fått rådgöra med sakkunskap.

Nu har jag gjort det och lagt tillbaka dessa loggor inklusive en ännu större här till vänster.

Rättsläget för bloggare är inte speciellt oklart. Så länge man inte har inkomst av sin blogg, och/eller utger sig för att representera den myndighet eller företag vars logga man använder, så finns det inget direkt som pekar på något förbud.

Framförallt inte på en blogg som ägnar sig åt samhällskritik och använder loggan i sitt rätta sammanhang.

Men att sätta upp en McDonaldskylt på sin privata lilla korvkiosk är inte att rekommendera.

Som en liten parentes kan jag nämna att Kriminalvårds-styrelsen själva har lagt upp loggorna för nedladdning under knappen ”Press” på myndighetens hemsida…

Man kan ju undra varför de gör så om de inte får användas.. :-)

Brevet från KVV nedan:

Vad kan jag då ha skrivit som retat KVV?

Detta?

Eller det här?

Kanske det här?


8 svar till “Kriminalvårdsstyrelsen bråkar med bloggare!”

 1. Jag fick en fråga via mail från en person som inte ville skriva namnet här. Hon frågade mig hur det var att arbeta åt KVV. Svarar här eftersom jag fått frågan förut..

  Kul! :-)

  Men jag upplever KVV som en otymplig organisation där det är svårt att lägga om kursen. Det är ett större avstånd till högsta ledningen (förändring) om man jämför exempelvis med den primärkommunala socialtjänsten som jag har mer erfarenhet av. Facken har, enligt min uppfattning, en väldigt svag ställning.

  Hur man ser på saken på anstalt och häkte bör jag inte uttala mig om eftersom jag inte har så stor erfarenhet av det.

  ”Statens kaka är liten men säker” sa man förr. Idag kanske man borde säga ”liten och osäker”.

  Själv hade jag oturen att drabbas av hjärtsjukdom, och då visar sig saken annorlunda.

  Jag har fått mycket stort inflytande över min arbetssituation, arbetstider etc. och känt ett starkt stöd från arbetsgivaren. Säkert lite beroende på att man på en arbetsplats i den storleken har personliga relationer med cheferna, men inte så många av KVV:s arbetsplatser är större.

  Så på det personliga planet är jag nöjd med mycket, men kritisk mot det jag gärna kallar för stelheten. Att man t.ex. satsar åt he&#¤te för lite på vidareutbildning av personalen är mycket dåligt. Men frågan är väl om det är departementet eller KVV som är största boven.

  Inom frivården således: Intressant, spännande, kul, sämre lön för akademiker, TRÖG organisation. Det finns tillräckligt många –olika- arbetsuppgifter för att man ska kunna hitta det man trivs bäst med.

  Men funderar man på saken så ring och prata med någon som har just den tjänsten som du är intresserad av. De tycker nog att det är kul att svara på frågor!

 2. ”Så länge man inte har inkomst av sin blogg, och/eller utger sig för att representera den myndighet eller företag vars logga man använder, så finns det inget direkt som pekar på något förbud.”

  Verkligen? Det låter inte så troligt att inkomsten skulle ha något med saken att göra, har du någon källa till det påståendet? Det skulle innebära att jag också kan kopiera en musikfil och distribuera fritt så länge det sker utan inkomst, och det finns väl inget som tyder på att det är tillåtet.

  Snarare får du använda en bild för eget bruk, men när du lägger ut bilden är det inte eget bruk längre.

 3. Ja inkomsten har med det att göra eftersom det ”varumärke” som de hänvisar till inte har något med ngn kommerssiell verksamhet att göra. Och eftersom de inläggen där jag använde loggan på inget sätt kan anses vara uttalanden FRÅN myndigheten samt att jag själv inte har någon intäkt så betraktas det, i varje fall i nuläget, som legitimt.

  Din musikfil haltar betänkligt eftersom utgivaren av den hoppas på att kunna tjäna pengar på densamma.

  Källa? Visst! Då får du maila mig så ska jag berätta vilka två källor jag har.

 4. ”Ja inkomsten har med det att göra eftersom det “varumärke” som de hänvisar till inte har något med ngn kommerssiell verksamhet att göra. Och eftersom de inläggen där jag använde loggan på inget sätt kan anses vara uttalanden FRÅN myndigheten samt att jag själv inte har någon intäkt så betraktas det, i varje fall inte i nuläget, som legitimt.”

  Det var ju inget annat än en upprepning av det du skrev innan. Och det var inte övertygande då, så det är inte övertygande nu heller.

  ”Din musikfil haltar betänkligt eftersom utgivaren av den hoppas på att kunna tjäna pengar på densamma.”

  För det första bygger det fortfarande på att inkomst spelar roll, vilket du hittills endast hävdat utan att hänvisa till lagrum. För det andra är det inte alls säkert att alla hoppas få en inkomst, det kan lika gärna vara så att man vill ha kontroll till vilka musikfilen sprids till.

  ”Källa? Visst! Då får du maila mig så ska jag berätta vilka två källor jag har.”

  Det vore väl mer lämpligt om du delgav det här, så fler än jag får reda på det.

 5. Du skrev ju att de hade en funktion för nedladdning av deras logga på sin publika hemsida, så jag tycker att du kan nonchalera deras krav! :-) Med lite tur fattar de inte sin tokiga position och dåm får du kanske lite gratisreklam och max några hundringar i böter. (Jag har exempelvis Röda Korsets och har använt Lutherhjälpens loggor som fanns för nedladnding på deras hemsidor. Uppmuntrar man nedladdning, så vad tusan!)

 6. Ja du kan röra om i grytan Jinge. Är det så att de har loggan ute för nedladdning så kan de nog inte säga så mycket. Förunderligt att de ens orkar göra sig mödan att skriva till dig.

  Annica