Kriget i Mellanöstern


Med utgångspunkt från den intensifierade krisen i mellanöstern så tar jag mig friheten att kopiera och återpublicera ett blogginlägg skrivet av min kamrat Lasse Strömberg, http://fotolasse.se

I bloggosfären pågår en debatt om Israels rätt att döda Palestinier. Många av dem som debatterar kallar Palestinierna för terrorister. Frågan om vem som är en terrorist har jag dock aldrig sett bra definierad. Sådana som tidigare kallades för terrorister kallas idag för frihetshjältar. Ett exempel är Nelson Mandela.

Är då palestiniernas kamp mot Israel terrorism? Låt oss se vad vi i Sverige har sagt om motstånd mot en ockupationsmakt. När jag var mindre hade vi hemma en broschyr som hette ”Om kriget kommer”.

I den fick man goda råd hur man skulle bete sig om Sverige skulle råka ut för en ockupation.

Likaså stod dessa råd och anvisningar i telefonkatalogen. Jag kommer ihåg hur Yassir Arafat fick tyst på en journalist från en av våra borgerliga tidningar genom att hänvisa till vad som stod i telefonkatalogen.

Där stod att om Sverige skulle råka ut för samma sak som palestinierna så var det varje svensk medborgares plikt att göra exakt detsamma som palestinierna gjorde – och gör.

Några exempel på vad svenska staten uppmanade sina medborgare till i häfter “Om kriget kommer” i händelse av ockupation:

“Motstånd skall göras ständigt och i alla lägen. Det är på dig det beror – Din insats, Din beslutsamhet, Din vilja att överleva. Vi ger aldrig upp.”

”Varje meddelande av innebörd, att motståndet skall nedläggas, är falskt”

“Varje angrepp mot rikets frihet och självständighet skall mötas med vapen. Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt. Sverige vill försvara sig, kan försvara sig och skall försvara sig”

”Fienden får aldrig lämnas ifred utan skall ständigt oroas genom överfall mot staber, fordonskolonner, förläggningar, förråd m.m.”

“Varje meddelande om att mobiliseringen och motståndet skall avbrytas är falskt”

Det jag funderar över är vad de som fördömer palestiniernas kamp mot ockupationen skulle säga om Sverige var ockuperat helt eller delvis. Ska vi göra en pudel i bästa politikerstil?

Frågan om huruvida israelkramarna skulle acceptera en ockupation av Sverige får väl sägas vara besvarad med ja när man läser deras argumentation för Israels agerande.

Till att börja med tycker jag de som hävdar att palestiniernas kamp är terrorism ska definiera vad terrorism är och vem som är terrorist. Vem som helst kan tydligen bli stämplad som terrorist för att efter en tid också bli betraktad som frihetshjälte.

Allt är inte vad det synes vara!

// Lasse Strömberg, http://fotolasse.se

– –

Uppdatering: Sveriges Regering uttalar sig med anledning av Israels ohejdade aggression i Mellanöstern.

DN: Sveriges regering riktar skarp kritik mot Israels offensiv i Libanon och fördömer landets agerande i Gaza. Det sade utrikesminister Jan Eliasson vid en pressträff på torsdagseftermiddagen. – Israels militära offensiv i Libanon innebär en oerhört farlig upptrappning av situationen i regionen, sade en tydligt oroad Jan Eliasson när han kom ut på innergården i Arvfurstens palats

[ DN om Sveriges kritik ]
Intressant.se

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, lasse strömberg, mellanöstern, israel, libanon, palestina, folkrätt, krigets lagar, mänskliga rättigheter, fotolasse.se[/tags]


4 svar till “Kriget i Mellanöstern”

  1. Bara en helt personlig åsikt: palestinier som attackerar israeliska trupper på ockuperat område är inte terrorister, de är motståndsmän. Palestinier som spränger sig själva i luften i israeliska köpcentra i syfte att döda civila och sprida skräck är terrorister. Israel har ingen rätt att döda palestinska civila, men Israel har rätt att jaga beväpnade palestinier som skjuter raketer in på deras område.

    Hizbollah är ingen palestinsk organisation, och Libanon är en stat. Här är situationen annorlunda. Det handlar om en militär aggression från ett grannland, varken om ”terrorism” eller om en ”motståndsrörelse”. Israel drog tillbaka sina trupper till den internationella gräns som godkänts av FN i maj 2000. Att Hizbollah anser Sheba-gårdarna vara libanesiskt territorium och inte syriskt är inte accepterat av FN.

    De libanesiska fångarna som kidnappats av Israel släpptes fria i fångutväxlingen för några år sedan. Så vitt jag vet sitter tre libanesiska fångar i israeliska fängelser. En av dem är Samir Kuntar, som deltog i en attack mot en familj på stranden i Nahariya och dödade flera personer, däribland barn.

    Vill Libanon ha tillbaka sina fängslade medborgare så skulle de kanske kunna tala om vad som hänt med Ron Arad.

  2. ”Vill Libanon ha tillbaka sina fängslade medborgare så skulle de kanske kunna tala om vad som hänt med Ron Arad.”

    Det är ett tydligt exempel på sionismens untermenschmentalitet: Ett israeliskt liv jämställs med tusentals icke-israeliska.