Kränkande Ubåtsjakt


Denna artikel publicerades första gången 12/6 2016, efter en – senkommen – Aha-upplevelse av mig. Ämnet är kanske inte nytt för många, men frågan har haft stor betydelse för vår försvars- och säkerhetspolitik.

Artikeln.
I torsdags åkte jag ensam ut till vårt arrendeställe på Ornö i Stockholms skärgård och tog med någon av de många olästa böckerna samt ett tiotal tidningar. Det råkade bli nya upplagan av ”I mörka vatten. Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan” av Mathias Mossberg, som är jurist och var huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning. Under färd med buss, lokaltåg, buss igen och färja hann jag läsa några sidor.

Mossberg I mörka vatten

Jag valde boken då jag ansåg mig dåligt insatt i frågan, trots att jag 1981 bodde i Karlshamn, 5 mil från Gåsefjärden där ubåten U137 körde på grund 27 oktober 1981.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6451214
U137 II

Morgonekot rapporterade denna dag ”Misstänkt ubåtsljud kom från svensk källa.”
Ekot kan avslöja nya uppgifter om den stora ubåtsjakten hösten 2014. Det ljud som från början beskrevs som det avgörande beviset för att en utländsk ubåt kränkt Sverige var i själva verket ljud från ett svenskt objekt och inte från en utländsk ubåt.

I oktober 2014 pågick under en vecka en intensiv u-båtsjakt i Stockholms skärgård, eller underrättelseoperation som Försvarsmakten kallade den. Några veckor senare, den 14 november 2014, slog Försvarsmakten fast vid en pressträff att en mindre utländsk ubåt kränkt Sverige. Så här sa överbefälhavare Sverker Göranson.
”Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens egna sensorer. Den möjliggjordes av ett kvalificerat operativt svenskt uppträdande och observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån – bekräftad ubåt – och är avgörande för konstaterandet att kränkning faktiskt har ägt rum.”
Men i september 2015 meddelade plötsligt Försvarsmakten i ett pressmeddelande att det här allra viktigaste beviset inte längre gällde, men inget avslöjades om bakgrunden eller vad som hänt. Och Ekot kan nu alltså berätta att Försvarsmaktens djupare analys visade att ljudet inte kom från någon utländsk ubåt som man först trodde utan från en svensk källa.

Men enligt Ekots uppgifter så anser Försvarsmakten fortsatt att tyngden i de övriga observationerna under ubåtsjakten 2014 gör att det går att slå fast att en utländsk ubåt kränkt svenskt vatten. Exempelvis två observationer av privatpersoner och ett bottenspår som försvaret undersökte. Enligt Ekots källor träffade avgående ÖB Sverker Göransson tidigt i höstas regerings säkerhetspolitiska råd där bland andra statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist sitter. ÖB berättade då att det som från början beskrevs som den avgörande observationen inte stämde.

Stefan Löfven ska ha blivit upprörd då han stått bredvid ÖB vid presskonferensen i november 2014 och kritiserat den utländska kränkningen och gjort det på delvis felaktig grund och det är avgörande att vara korrekt i så här känsliga frågor.
Men precis som Försvarsmakten har regeringen valt att inte offentliggöra uppgiften att det rörde sig om ett ljud från en svensk källa, bland annat för att det skulle vara pinsamt för försvarsmakten men också för att det hela tiden varit försvarsmakten som informerat om händelsen.
I vintras rapporterade medier om att en annan misstänkt ubåt observerats vid en marinövning vid fyren Vindbåden våren 2015. Enligt Ekots källor har det slagits fast att den ubåten var tysk.”

Ekot rapporterar vidare att försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar nu Ekots uppgifter om ubåtsjakten 2014 – med sedvanlig briljans.
”De har ju också tidigare redovisat, i september 2015, att det var en förändring som skedde i deras analys”, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Men de berättade inte att det var ett svenskt ljud. Och det har regeringen valt att inte berätta heller, varför då?

Det är ju så här att det här är Försvarsmaktens ansvarsområden. Och det är också så att jag har en sekretess som jag måste ta hänsyn till.
– Men hur kan det vara sekretessbelagt att det var ett svenskt ljud?
– Jag vill hänvisa till Försvarsmakten när det gäller alla de här frågorna. Jag är inte den som bryter mot några sekretessregler eller hemligstämplar.
-Kan det inte skada Försvarsmaktens anseende?
– Eftersom det är Försvarsmaktens ansvarsområde som myndighet så är det de som får svara på frågorna, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Kommentar:
Inte minst för den som läst några sidor i boken ”I mörka vatten. Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan”, eller som inte duperas av den officiella politikens företrädare kom morgonekots rapport som någon överraskning.
På de inledande sex sidorna av boken klargör Mossberg bland annat att:
* Boken ”Sanningen om ubåtsfrågan” av förre ÖB Bengt Gustafsson inte är sann;
-att USA:s kände försvarsminister Caspar Weinberg och Storbritanniens marinminister bekräftat att samarbete fanns mellan USA:s och Sveriges marin;
-ÖB:s bok höjts till skyarna av Carl Bildt;
Carl Bildt imagesCAFRCMUO
-Mossberg anser att denna uppfattning kan bero på ”Gustafssons och Bildts okritiska frossande i tankespöken från Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.”;
-Två av världens främsta ubåtsexperter amerikanen Peter Huchthausen och fransmannen Sheldon-Duplaix i den uppmärksammade boken Hide and Seek (2009) avfärdat den amerikanska marinens föreställning om sovjetiska miniutbåtar;
-Ubåtsutredningen 2001 aldrig fick se uppgivna fotografier som påstods visa ubåtar, trots förfrågningar hos ansvariga myndigheter. ”Enda förklaringen är att bilderna visade något som inte skulle visas, och som måste tystats ned”, skriver Mossberg:
-brittiske underrättelsechefen Walker, brittiska och tyska amiraler, den amerikanske marinchefen Lehman och biträdande marinchefen ”Ace” Lyons i en intervju i fransk-tyska stora TV-kanalen Arte har bekräftat att de varit involverade i ubåtsverksamhet i svenska vatten, och att den svenska marinen var mycket hjälpsam.

* Blir man inte litet kränkt av alla rapporter om kränkande ubåtar?

intressant.se , desinformation, ,
, , , ,


12 svar till “Kränkande Ubåtsjakt”

 1. Det kommer att bli många sådana U-båtskränkningar och U-båtsjakt tills den dagen Sverige är fullt ockuperat av den Nord Atlantiska Terrorist Organisation, allmänt känt som NATO. Presstitute skara kommer att kommenderas av oligarkerna på dykäventyr i djupa vatten i jakt på ubåtar som ser ut som sälar. Carl Bild kan säker tillkallas för att sniffa efter en sådan någonstans i Svarta havet. Ingen kan regissera teater som eliten med politiker, akademiker och journalister, som koreografer och underhållare.

 2. Jag var inspelningsledare när Maj Wechselmann
  gjorde filmen ”Med visshet gränsande till sannolikhet” tror jag den hette. Filmen ligger
  på nätet. Kan var intressant nu när USA opererar öppet i Östersjön.
  Boken ”Sveriges Hemliga Nato förbindelser” kan även vara bra att påminna om. Visserligen är
  Mikael Holmström något hökaktig, men i boken finns mycket fakta om vad USA alltid har
  tillåtits göra i vårt land. Agneta

 3. Det värsta med att ljuga för mycket är inte bara att det blir svårt att tala sanning. Hela karaktären och dess markerade konturer och detta avgrundsdjupa själ av bedrägeri blir ju tydlig.

  NATO och dess anhängare synes vara den mest bedrägliga kraft världen kan uppvisa och de ligger långt före alla andra som nummer ett (1) i falsariets alla inbyggda kvalifikationer. Givetvis måtte detta monster kunna värpa alla ruttna terrorägg själv för hur skulle det annars kunna överleva i en fredlig värld………

 4. Som den pensionerade och Washingtonkritiske CIA-tjänstemannen Ray McGovern brukar säga: ”I informationskriget vinner den som kablar ut sina lögner först”. Detta gäller i allra högsta grad för de gamla såväl som de nya ubåtsjakterna i svenska vatten. Nato-Sverige har kontroll över alla stora media som i veckor trummar på om ryska ubåtar som flera år senare visar sig ha varit något helt annat.
  När fakta kommer fram är det en minoritet som uppfattar det hela. Det stora flertalet har i ryggmärgen inplanterat hysterin vid jakttidpunkten. En ändring kan endast påbörjas om allvarlig rättslig påföljd skulle bli aktuell för trumslagarna.

 5. Det handlar om ett svenskt Watergate – Vattengrinden!
  Sveriges statsminister ljuger inför svenska folket lägger grunden till att Sverige skriver under vänskapsavtalet med NATO. Och när sanningen kommer fram så intervjuar inte svenska media honom!

  Onsdagen 8 mars skrev man i Aftonbladet följande:
  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/08/ubat2.html
  ”Det var Nato som kränkte svenskt vatten på 80-talet”
  Det var Natos ubåtar som kränkte svenskt vatten under 80-talet.
  Efter de sensationella nya uppgifterna kräver förre statsministern Ingvar Carlsson att alla kort läggs på bordet.
  – De ansvariga inom marinen måste träda fram, säger Carlsson.
  I en intervju i TV 2:s Striptease i går kväll hävdade förre amerikanske försvarsministern Caspar Weinberger att ubåtar från Nato rutinmässigt kränkte svenskt vatten under 80-talet.
  Uppgifterna är mycket besvärande för för svenska politiker och militärer som tidigare pekat ut Sovjet och Ryssland som ansvariga för ubåtskränkningarna.

  Det mest skrämmande är dock att svenska folket inte reagerar. De som demonstrerade för ”Nej till NATO” var övervägande pensionärer. Vart har ungdomen tagit vägen? De har sugits upp av Youtube-bloggning:
  http://www.dn.se/kultur-noje/glom-bloggarna-har-ar-generation-youtube/
  Har Jinge en egen Youtube blogg?
  Finns det några ungdomar som följer Jinge? Tror det knappast!

  • Tack för synpunkterna. Det finns ungdomar som följer Jinge.
   Hur fixar man en Youtube-blogg? Tacksam tips.

 6. Å andra sidan så är det inte orimligt tänka sig att helt oupptäckta kränkningar sker. Det är svårt detektera med nedsatt kustförsvar. Och lockande att testa ett försvagat sådant…. Vapen finns för att kunna användas

 7. Om det är sant att NATO fick sina avlyssningsbojar monterade på svenskt territorialvatten inom ett halvår efter Palmenordet har iaf vår minst hedersamme partner i krigsbrott full vetskap om vilka och snart sagt varenda ubåt som rör sig i Östersjön…

 8. Med tanke på all ”trafik” som rapporteras i skrämmande propagandasyfte veta vi nu att leken fågel, fiske eller mittemellan är den enda verksamhet vårt försvar ägnat sig åt..

  Tänka att ödet var så grymt emot styva avtryckarfingrar att de föddes i ett land där fred rått i 200 år och ingen var intresserad av att gå i krig! Men säg den neutralitet som inte kan upplevas som ett hot av paranoian eller lik en varböld på en fascistisk samhällskropp. Inbillningen är som anspänningen dem skriker efter energi och mening. Så våra militära offer för ett kallt krig och ett lika kallt hot var egentligen förgäves..

  kolonialtidens instrumentmakare letar nya skäl att binda sina tjänare vid roder, ok och propagandamakarna är hesare än Fredrik i sina försök att med avgrundsvrål måla hotbilder fortare än fan på väggarna.

  Vart skulle terrorn, hoten och skrämseln ta vägen om vi fick för oss att leva i fred?