Kommissionen, Terror och Bodström


Som TV-befriad brukar jag sällan bry mig om vad TV-licensbetalarna har för utbud av program. Normalt bekymrar jag mig knappast eftersom min uppfattning är att böcker, tidningar och radio är långt bättre.

Nu har jag läst om den nya TV-serie som börjar ikväll, och som bygger på en situation där Sveriges utsätts för en attack av terrorister.

Risken för att vi ska drabbas i verkligheten är tämligen obefintlig. Vi har vid ett par tillfällen utsatts i liten skala, då bland annat jugoslaviska fascister och attacken mot Västtyska ambassaden.

Något mer omfattande dåd mot landet är i nuläget otänkbart eftersom det inte finns någon grupp som utgör ett hot. Det enda reella hotet vi har idag är de inhemska nazistgrupperingar som kan tänkas ta till våld. Förhoppningsvis håller SÄPO ögonen på dessa så att de inte kan ställa till med något.

Men frågan om landets sårbarhet är givetvis aktuell. När det gäller terror så kan en dedikerad grupp alltid kringgå de eventuella skydd som samhället bygger upp. Det spelar praktiskt taget ingen roll hur omfattande telefonavlyssning, eller hur många hemliga husrannsakningar som polisen har rätt att göra.

Människor som har bestämt sig för att skada allmänheten, eller speciellt utvalda personer som t.ex. politiker, har alltid ett enormt försteg framför de som har som uppgift att skydda samhället mot sådana attacker. T.ex. så är det allmänt bekant att polisen kommer att få rätt att lyssna på all elektronisk kommunikation vilket givetvis leder till att en tänkt grupp terrorister avstår från allt sådant. Tror Bodström att blivande terrorister planerar sina dåd via epost om all epost skannas?

Den enda effekten blir att ett antal poliser får sin försörjning tryggad vilket givetvis är

bra, men speciellt konstruktivt är det inte sett ur allmänhetens perspektiv.

Är en grupp människor intresserade av att lamslå samhället genom ett direkt angrepp på infrastrukturen så är det tyvärr bara att inse att oddsen för att de ska lyckas är skrämmande stora. Vi har valt att ha ett öppet samhälle och det är priset vi får betala

När myndigheterna då, med Bodström i spetsen, agerar för att minska utrymmet i det öppna samhället och stifta lagar om hårdare övervakning så betyder det bara att suspekta grupper blir alltmer underjordiska. Att inbilla sig att man motverkar attentat riktade mot samhället är bara dumt.

Det enda man gör är att förstärka attentatsmäns överraskningseffekt och därmed öka samhällets sårbarhet. Och vad har Bodström tänkt att göra om det sker en attack trots alla lagändringar? Tänker hans sig då en ytterligare förstärkt lagstiftning?


6 svar till “Kommissionen, Terror och Bodström”

 1. De där djävla dårarna har försökt att publicera någon sorts försvarstal på min blogg. Men ”Vänster” ??

  Nope!! De är någon sorts anarkister, blöj-anarkister..

  Bra att Säpo fångat in en av dem, hoppas resten av ungdjävlarna oxo fastnar i trålen och att de blir varnade av det.

 2. Förklaringen i filmen, som lades i en rådgiveres och statsministerns mun, är att USA:s neokonservativa politik och att de fegt åkte till Stockholm för att bomben skulle gå av här istället för i USA var orsaken till terrorattentatet. Det var väl ”jätte-Guillouskt” och i helt din smak, eller??

 3. Fast jag instämmer annars i det du skriver, såsom meningslösheten (och storebrorshotet) i läsningen av all e-trafik, och allt annat du skrev!

  De var ju alldeles som tusan! :-)

  Det som det öppna samhället kan/bör göra är ju att modifiera den polisiära arbetsgången något i den mån det behövs för terroristhot. Justeringar och ad hoc-lösningar hotar inte rättsäkerheten; Flera år utan rättsordning i Guantanamo, kanske (men jänkarna säger ju det är ”krig”) eller Egypten-svenskarnas rättslösa öde…

  Vilken dålig serie förresten! Sekreteraren gör just nu en lista på vilken terrorgrupp som ligger bakom Al Qaida eller vänsterdemonstranter eller nazister – typ ”ole-dole-doff, kinke-lane…” *fniss* *asgarv*

 4. Jag såg TV-programmet ikväll. Det var ruskigt, ja inte programmet som sådant, men budskapen i det och vad det kan skapa.
  Dels handlade det om hur vilse regeringen blev vid attentatet, dels antyddes att det var al Qaida som låg bakom bomben, dels talade allt i dagens avsnitt för att militär måste få agera på eget bevåg om sådant här skulle hända, om hur vår grundlag satte käppar i hjulet för effektiv terroristbekämpning.
  Jag uppfattade ”Kommissionen” som ett propagandaprogram för de rättsvidriga antiterroristlagar som man är ifärd med att lagstifta om just nu.
  Får väl fortsätta att titta för att se om det fortsätter i samma propagandamässigt ruggiga spår.

 5. ”Jag uppfattade “Kommissionen” som ett propagandaprogram för de rättsvidriga antiterroristlagar som man är ifärd med att lagstifta om just nu.”

  Ja det var väl SVT va?