Kommentarer och kommentarsregler på bloggar


Ibland blir jag uppriktigt förvånad över somliga kommentarer på den här bloggen och på andra bloggar.

Det tycks som om vissa skriver ett antal kommentarer som passerar utan vidare och sedan vid kommentar 7-8 så visar det sig att skribenten är fullblodsnazist, rasist eller något annat så extremt att kommentaren inte kan visas. Själv tycker jag att det är en märklig tingens ordning.

Det verkar vara någon sorts taktik för att bli accepterad för att sedan kunna ånga på med olika angrepp på folkgrupper eller andra minoriteter.

En av dem som är särskilt besvärlig är en f.d. bloggare som roar sig med att dyka upp med lite olika alias. Taktiken är uppenbar, en bunt kommentarer som utan vidare passerar. Sedan kommer attacken i form av en extremt rasistisk text som vederbörande hoppas att jag ska missa.

Hade det varit en gång, men det händer minst en gång varje månad, samma taktik hela tiden..

Mina kommentarsregler här (nedan) är knappast speciellt svåra att begripa. Möjligen skulle jag bemöda mig att skriva om dem till extremt lätt svenska, men samtidigt undrar jag om det hjälper. Skriver man att det ska finnas en fungerande mailadress, hur ska man kunna skriva sådant mer begripligt än så?

Under alla omständigheter ska jag göra ett försök inom kort.

Frågan kvarstår ändå. Anonymiteten på nätet är en sak som inte bara är av godo. Fråga de många kvinnor som drabbas av stalkers. Det gäller kvinnor som bloggar och även journalister, politiker, forskare som på ett eller annat sätt har e-postadresser som går att hitta eller lista ut.

Att folk kommenterar på bloggar tycker jag är skojigt. Jag tycker själv att det är kul att skriva kommentarer på andra bloggar när något intresserar mig. Och kommentarerna har alltid ett läsvärde.

Sannolikt har jag själv betydligt mindre problem än vad jag hade kunnat ha. Alla besökare vet att jag relativt snabbt kastar in idioter i mitt spamfilter. Hur det annars kulle ha sett ut törs jag inte tänka på. Hade jag dessutom varit kvinna så huga huga…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kommentarsregler.

På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna men jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad, eller har tid, så att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok.

Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

Personliga kommentarer till mig är ett exempel på Meta-kommentarer som raderas direkt, använd mail till sådant.

Medvetet ljugande raderas givetvis. Har du uppgifter som du själv inser kan ifrågasättas så får du skicka ett separat mail med de länkar du refererar till om det inte är internationellt väletablerade medier.

Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

Jämför gärna med en tidnings insändarsida..

// Jinge

Andra bloggar om: , , ,

[tags]Bloggosfären, Kommentarer, Bloggbesökare, Kommentarsregler[/tags]


5 svar till “Kommentarer och kommentarsregler på bloggar”

 1. Det hör till god bloggarsed att inte radera kommentarer utan att istället bemöta dem, såvida det inte är kommentarer av rent kränkande typ, då det kan komma på fråga. Eftersom jag jobbar i nära samarbete med ett antal tidningar så vet jag att hätska debatter ibland förekommer även där.

  Av de kommentarer jag läst på nätet, bl a från gardebring.com, verkar tidningar ha betydligt högre i tak än vad Du har här. Detta är en åsikt, det är ingen sanning. Det är heller ingen lögn.

  Själv är jag av den personliga uppfattningen att även kränkande kommentarer bör bemötas snarare än stoppas under mattan, om inte annat så för att visa att man står för sina åsikter.

 2. Det hör till god bloggarsed att inte radera kommentarer utan att istället bemöta dem,

  God bloggarsed ??? :-)

  Skämtare där! Det finns mig veterligen inte en enda av de mer välbesökta bloggarna som låter folk härja fritt..

 3. Det är väl upp till varje bloggare att välja. Vissa tillåter inga kommentarer, andra moderar hårt och vissa inte alls. Ser inget problem med något av ovanstående. Vad som däremot är jävligt dåligt är när någon bloggare raderar alla oliktänkande så att kommentatorsfältet fylls av ja-sägare.