– Kom nu grabbar, hon är sövd nu!


Grävande journalister (nää, knappast på Aftonbladet) har kommit på att läkarstuderande får undersöka kvinnors livmoder och underliv i samband med att de sövs för att göra abort.

En av de som rasar i Aftonbladet idag är vård- och omsorgsminister Ylva Johansson: ”– Det är djupt oetiskt och kränkande,” säger hon.

Läs artikeln i Aftonbladet!

Det är förvånande att man gör på det här sättet på ett utbildningssjukhus. Dessutom kan man ju fundera på vad de läkarstuderande får för bild av praktisk etik. Självklart så måste studenterna få delta i den sortens undersökningar, lika självklart är det att de flesta kvinnor skulle avvisa en sådan förfrågan.

Men alla kvinnor skulle inte göra det. Dessutom så kan man säkert göra det på ett lugnt och fint sätt som innebär att patienten inte känner sig kränkt. I de fall där kvinnan samtycker kan man låta -en- kandidat vara med.


3 svar till “– Kom nu grabbar, hon är sövd nu!”

  1. Visst. Men en patient som ska sövas bör veta vad som förväntas ske under ingreppet. Det är såå djäkla dåligt att så inte sker. Får de inte in tillräckligt med frivilliga så får de väl ragga externt då. Det finns väl massor av tjejer som tycker att graviditet är något i högsta grad naturligt och att de gärna låter sig undersökas av en bunt kandidater.
    Massor.. Mja, men de finns i alla fall..