Katastrofplan för Internet?


Nu har det gått upp för myndigheterna att Internet är en del av den samhälleliga infrastrukturen precis som eldistributionen och allmänna kommunikationer.

SvD: ”Internet behöver en nationell katastrofplan, ändrad lagstiftning och ökat skydd av viktiga funktioner i nätets infrastruktur, föreslår Post- och telestyrelsen, PTS..”

Läs artikeln i SvD!

PTS vill också att lagstiftningen förändras så att det blir straffbart att störa nätets funktion.

”Alla operatörer som tillhandahåller internettjänster, mobiltelefoni eller andra former av allmänna kommunikationstjänster måste se till att tjänsten klarar ”rimliga” krav på funktion och tekniskt säkerhet”, skriver PTS enligt SvD.

I katastrofplanen bör även vi internetberoende innefattas… :-)


2 svar till “Katastrofplan för Internet?”

  1. PTS kan väl börja i rätt ända och kräva att de som erbjuder access till internet gör det till alla och inte bara plockar de lågt hängande frukterna (dvs. i tätorter).
    Tänk om man kunnat slå två flugor i en smäll och gräva ner en fiber samtidigt som man nu (kanske) tänker gräva ner elkablarna.
    Hur stor är chansen att det skulle hända? Den som gissar på mer än 0% är en fanatisk optimist…

  2. Jag skrattade gott när Comhem ringde och erbjöd mig telefoni via kabeltv-nätet. Medans det vanliga telefonnätet har reservkraft, och krav på driftssäkerhet, kan man nog räkna med att Comhems system är stendött om strömmen går. Och hur ska jag kunna ringa och felanmäla mitt bredband eller kabelTV när hela rasket går i backen på samma gång? Det händer ju lite då och då. Skojiga rackare de där.