Mehmet Kaplan får stöd av Israels ÖB medan Löfvén kastar sten i glashus


Miljöpartiet har problem – och SAP kommer att få det med sin högerpolitik a la Hollande – tror jag. Mp hänger runt 4 %-gränsen och förra språkröret Åsa Romson lämnar politiken.

En bidragande orsak till problemen är händelser kring förre bostadsministerns Kaplans avsked förra våren. Detta diskuterades i ett blogginlägg 13 maj – 2016. Tycker åtminstone själv att diskussionen bör ha visst intresse även idag för några läsare. Återpublicerat därför.

Artikeln.

Som bekant har förre bostadsministern Kaplan avgått som bostadsminister med statsminister Löfvéns instämmande. Detta var en stor politisk händelse för 3 veckor sedan, vilken för Miljöpartiets del följdes av en ännu större händelse – Åsa Romsons avgång ur regeringen.
mehmet_kaplan II
Jag skrev snabbt 18/4 artikeln ”Varför avgår bara Kaplan och inte Löfvén – första korta kommentaren”? Varför avgår bara Kaplan och inte Löfvén? där man kan läsa ”Skälet är med stor sannolikhet Kaplans middag tillsammans med medlem(ar) i turkisk högerextremistisk organisation samt hans jämförelser om likheter mellan Israels politik mot palestinier och nazisternas politik mot judarna under 1930-talet, långt innan försöken till förintelse?” ”Är detta skäl för avgång i ljuset till Sveriges politik visavi Turkiet och extremism och med tanke på de tydliga likheter som finns mellan Israels apartheidpolitik och nazisternas politik på 1930-talet. Att Israel för en apartheidpolitik med diskriminering av palestinier är väl belagt. Vi har sett de mycket brutala krigen i Gaza, den till ghetton associerade muren in på palestinskt område och de 600 000 israeler som bor i illegala bosättningar.”

Nu får Kaplan stöd i sin bedömning av Israels försvarsminister, ÖB och vice ÖB enligt en artikel ”Militärhjältens tal retar upp nationalister” i DN 11/5. Militärhjältens tal retar nationalisterna
Nathan Shachar skriver ”På den årliga Förintelsedagen brukar de splittrade israelerna lägga sina ideologiska dispyter åt sidan och sluta upp kring minnet av de mördade miljonerna. Men i år blev högtiden, i torsdags, tvärtom signalen till splittring och fejd. Den skyldige är vice överbefälhavare Yair Golan, hittills en allmänt uppskattad och dekorerad militärhjälte. I sitt tal till soldaterna på den minnesdigra dagen trampade Golan rätt i ett getingbo. På tal om fascismens och nazismens frammarsch i 30-talets Europa, varnade han:

”– Det är skrämmande att se liknande vidriga tendenser breda ut sig här hos oss … hat mot minoriteter … uppvigling (från politiker) … som i Europa och Tyskland för 70 och 80 sedan. Förintelsen lägger ett tungt ansvar på oss att bekämpa detta.”

Vidare, ”Det tog inte många minuter förrän förbannelserna visslade om öronen på generalen. Han hade jämfört Israel med Hitler-Tyskland, svärtat ned fosterlandet inför omvärlden och skänkt palestinierna ett tillhygge i deras demonisering av Israel. Försvarsminister Moshe Yaalon från Likudpartiet, och ÖB Gadi Eizenkot försvarade Golan, men de flesta nationalistpolitiker, med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen, fortsätter att hudflänga honom. Nationalistpolitiker kräver Golans avgång. Landets största tidning Yediot Ahronot hade på måndagens förstasida en bild av Netanyahu med rubriken ”Uppviglarnas mästare”. Extremnationalister och rasister ser militärledningen som en samling ”blödiga arabfjäskare”. (Något avkortat).

Detta var den ena skälet till Kaplans avgång. Jag reflekterade 18/4 över det andra:

Sveriges utrikespolitik utmärks bland annat av:
-avsaknad av kritik av den fasciststödda statskuppen i Kiev 2014:
-stödet till Poroshenkos korrumperade regering som för krig mot sin egen befolkning;
-avsaknad av kritik mot USA:s brutala och folkrättsvidriga krig i Irak, i Syrien via ombud, deltagande i NATO:s krig i Libyen och Afghanistan långt utöver FN-beslut;
-avsaknad av uppmärksammandet av att dessa krig främjat framväxten av terrorism i form av IS, al-Nusra mm. Enligt även Obama (DN 13/5 2015), vicepresident Biden (Harvard oktober 2014), en viktig rapport i USA:s kongress;
-uppslutning bakom NATO, trots dess övergrepp mot demokratin.
lofven-poroshenko

Eller som en kommentator till tidigare artikel skrev ”Egentligen en storm i ett vattenglas jämfört med hur Löven och Wallström burit sig åt! Man har ju utan betänkligheter umgåtts med skurken Poroshenko och delat ut våra skattepengar till hans fortsatta förtryckarverksamhet i Ukraina. Man borde ju för anständighetens skull i alla fall villkorat ”bidraget” med en grundlig utredning av Odessa-massakern där även många kvinnor och barn brändes inne av fascisterna. En ynkedom är det i alla fall, och om inte annat säger den hur illa ställt det är med makten och dess granskare media som tiger ihjäl detta fasansfulla brott och många, många fler. Natos bombningar av Sirte i Libyen är ett annat och där borde alla svenska politiker som gav sitt stöd borde granskas. Att media jagar smygislamisten Kaplan för hans associationsbrott, när man samtidigt tiger om långt värre internationella gangsters är ju löjeväckande.”
Kasta sten i glashus
Är det inte så att statsminister Löfvén och en del andra som kritiserat Kaplan kastar sten i glashus? Och varför ska endast hälsning med handskakning godkännas i mångkulturella Sverige?

intressant.se Kaplan, , Israel,, , ,


15 svar till “Mehmet Kaplan får stöd av Israels ÖB medan Löfvén kastar sten i glashus”

 1. Om Svensk dubbelmoral:

  ”Vi har våra principer och är ni inte nöjda med dem har vi andra”.
  Groucho Marx

 2. Kaplan är ju knappast ensam om att dra de parallellerna:

  Gaza political storm hits Israel
  The Israeli justice minister has infuriated cabinet colleagues by saying the army offensive in Gaza reminded him of his family’s woes in World War II.
  Yosef Lapid said a TV picture of an elderly Palestinian woman in the rubble reminded him of his grandmother.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3740649.stm

  UK Jewish MP: Israel acting like Nazis in Gaza
  ”Israel was born out of Jewish Terrorism” Tzipi Livnis Father was a Terrorist” Astonishing claims in the House of Parliament. SIR Gerald Kaufman, the veteran Labour MP, yesterday compared the actions of Israeli troops in Gaza to the Nazis who forced his family to flee Poland.
  https://www.youtube.com/embed/qMGuYjt6CP8

  Utmanövreringen av Kaplan och Romson liknar drevet mot Juholt så jag misstänker det finns andra intressen bakom, precis som i Brasilien. Greenpeace släppte ju precis en massa hemliga TTIP dokument, värdlandsavtal, Nato och StratCom är ju på tapeten

  Var befinner sig Löfven just nu förresten …?

  • Löfven är och svansar för husse, tillsammans med andra ledande Nordiska valpar.

  • Mitt intryck är att det handlar om att stärka regeringen och socialdemokraterna på miljöpartiets bekostnad. Regeringen måste begränsa invandringen innan landet ruineras och förstörs, men Mp vill ha fri invandring och att alla som vill skall få komma till Sverige och ta del av välfärden. Olika politik skapar problem och därför vill S sänka Mp för att kunna driva kraftfull anti- immigrationspolitik. vet, Sahlin försvinner också nu och efterträddes av en kunnig person, varför nu? Regeringen har inte tillsatt kunniga personer med erfarenhet och utbildning sedan Tage Erlander tid, vad är det som händer?

 3. Tja en riktig statsminister hade väl passat på att leverera en kraftig protest mot USAs krig som är det som orsakar flyktingarna från början, vid ett statsbesök

 4. ”Varför skall endast hälsning med handskakning godkännas i det multikulturella Sverige?”
  Svar: därför att värdegrunden går ut på att man inte särbehandlar map kön.
  Diskriminerande sedvänjor går inte att foga samman med den värdegrunden så då får man ersätta jämlikhetsideerna med mycket gamla ideal sammanhörande med ett patriarkaliskt samhälle.

  • Jag köper argumentet, men tänkte närmast på att man kan hälsa på alla (män och kvinnor) på annat sätt än handskakning.

 5. Jag tycker handskakningsdebatten är lika snuskig som att skaka hand innan man sätter sig till bords för att äta. Har själv lämnat handskakningsföreningen sedan några år tillbaka och skulle någon ifrågasätta det så är det lockande att hänvisa till religiösa skäl men då har det plötsligt ingen betydelse eftersom jag inte är muslim. Ibland kan jag faktiskt tycka min egen kultur är heltokig och inget jag ställer upp för.

  • Men du gör väl inte skillnad efter kön vilket ju var poängen. En symbol för att Sverige håller på att transformeras av utifrån kommande krafter.
   Vi skall inte låta oss hetsas till inbördeskrig i vid bemärkelse för det är vad globaliserarna vill ha. Ännu är de gamle i majoritet men den balansen kan komma att ändras och det gäller att förebygga det skiftet. Annars kan det bli ett sharia-samhälle med demokratiska medel(inklusive lobbying för xxx dollar).

  • Jag ska berätta en händelse när jag besökte min ögonklinik på sjukhuset (det eftersom jag har glaukom och att jag har rätt till 4 kontroller per år för att se att synen inte har förändrats, om jag får dessa 4 kontroller är en annan femma – och en annan historia). Till saken var att jag var förkyld och inte ville skaka hand med sjuksköterskan. Hon accepterade detta. Men sedan tänkte jag på utvägen att om jag hade varit muslim – och man – hade jag kanske blivit anmäld.

   Det finns så många olika sätt att hälsa. Ryssarna kör ju med pussar.
   Läs gärna mer utförligare vad jag menar på Kommunistiska Bloggen (och läs även vår webbtidning där en artikel berättar om att kommunister blev arresterade i Moskva på segerdagen). http://riktpunkt.nu/2017/02/slojer-och-handskakningar/

 6. Allt det här rövslickandet när det gäller religioner kan inte vara hälsosamt i längden. Judendom, kristendom, islam; skit samma.

 7. Man förlöjligar debatten lite om man tror att det bara handlar om handskakning. Det var mest muslimska kvinnor som klagade över att en person som vägrar ta en kvinna i hand skulle få en sådan position i svensk politik.
  De har en erfarenhet av att de männen även har en kränkande syn på sina fruar, som ej skall höras i det offentliga.
  Jag har i mitt arbete träffat minst ca 12000 flyktingfamiljer under en 20 års period, de flesta muslimer från mellan-östern. Det var ytterst sällsynt att en man vägrade att ta mig i hand. Problemet var inte att en man vägrade att ta mig i hand, utan att vid besöket så lät dessa män inte sin hustru svara på frågor som jag ställde till henne. De männen var även mer auktoritära och hade hård kontroll över både barn och fru.
  För de som protesterade så handlar det inte bara om att en man vägrar att ta en kvinna i hand.

 8. Svenska mäns överhöghet över sina fruar är gravt eftersatt. Kanske kan vi lära av muslimerna?

 9. Det är ju egentligen märkligt men inte konstigt när grymheterna måste ta omvägen kring soldaterna för att påtala ett allvarligt problem med att utföra givna order från politikerna. Gen. Smedley Butler tvangs också inse det till slut och svek inte sin nya övertygelse.

  israels hårdaste pannor skäms inte för något och till och med soldatmaterialet tar stryk av den groteskt våldsamma politiken. Konsekvenserna för de drabbade folken i Gaza osv är ju svåra att beskriva i ord.. Att Israels politik är att mörda freden eftersom den hotar de ursprungliga planerna om eget herravälde får historiska övergrepp att blekna med sin nutidsaktualitet. Zionismen lyckas dåligt befria sig från likheterna med fascsism, utrotning, förtryck och det ska väl till en blind tro för att undgå se de fasansfulla scenerna som utgör grunden för detta lands konstruktion och dystra självuppfyllelse.

  Hur Gud skulle komma på tanken att lägga alla äggen i en och samma korg går bara att förstå som att Gud har aldrig vandrat till torget och handlat..