Kan vi lita på media när det gäller Irak?


Kan vi verkligen lita på medias rapportering om de terrordåd som sker i Irak?

De senaste månaderna har vi fått läsa i media att irakiska terrorister spränger civila i en enorm omfattning.

Det står i praktiskt taget varje tidning och påstås vidare både i Radio och TV. Men är det sant?

Saken kommer lite i ett annat ljus efter att den utredning om dödsskjutningen av den italienske reportern för ett tag sedan.

Den lades nämligen av misstag ut på nätet..

Den är gjord av Center for Strategic Studies (CSIS) och omfattar perioden september 2003 – oktober 2004. Den


(Flamman)

Den rapporten visar nämligen att den övervägande delen av målen för dessa handlingar (3227 attacker) var koalitionens styrkor. Attacker mot civila var 180.

Det ger lite andra perspektiv på saken, eller hur..?

Läs artikeln i Flamman!


11 svar till “Kan vi lita på media när det gäller Irak?”

  1. Ja just det! Flamman är ju verkligen ett sanningsforum! Dom ser väl verkligheten utifrån någon rödrosa horisont

  2. Det är dock inte attackerna i sig som väcker uppmärksamhet utan det är antalet dödsoffer, vem är egentligen intresserad av en granatbeskjutning mot en amerikansk militärbas där ingen dog och någon fick lite splitter på sig (händer troligtvis väldigt ofta saker liknande detta).

    Många dödsoffer blir det när ett par bilbomber sprängs bland civila, eller på polisstationer, eller på partihögkvarter.

    På frågan du ställde i rubriken så måste jag dock svara: Nej, klart man inte kan, de ger alltid en begränsad och ibland felaktig bild av situationen. Vill du läsa om alla dessa andra attacker så finns det säkert någon nyhetssida eller blog som tar upp dessa.

  3. Att sanningsministeriet (ja, det är lämpligt att använda 1984 koncept för att beskriva vad som händer just nu) vill få det att framstå som att de irakiska rebellerna/seperatisterna/terroristerna/guerillan inte går emot legitima mål utan civilia mål är ju precis den typ av sanningsförvridning som motiverar hemmaopinionen att förstätta stötta kriget.

    Frågan är om någon inom den ”påstådda” vänster-lutande presskåren i USA har stake nog att citera pentagons egna siffror. Jag tippar tyvärr på att det inte är så.

  4. Precis som inlägg nr 3 antyder så måste man räkna de drabbade i attackerna. Listar man dessa så är det primärt oskyldiga civila som drabbas, sekundärt företrädare för den nya irakiska regimen och sist amerikaner.

    Skulle man fråga personerna bakom attackerna är nog alla attacker riktade mot USA. Har man en viss typ av religiös övertygelse brukar ju som bekant ändamålet helga medlen.

    Jag tror (extrem)vänstern gör ett stort moraliskt och politiskt misstag i att försvara motståndsrörelsen. Att få sympati för sin USA-kritik/hat av en större del av befolkningen blir härmed omöjligt och man förpassas till en sektliknande tillvaro.

    Om man väljer att gå till sängs med motståndsmännen i Irak så kommer man i slutändan vakna upp i en medeltid i en grotta i Tora Bora-bergen.

  5. ”Jag tror (extrem)vänstern gör ett stort moraliskt och politiskt misstag i att försvara motståndsrörelsen”

    Var hittar du den extremvänsern?

  6. Tänker då främst på personer som Åsa Linderborg och Erik Wijk och deras vid det här laget ökända försvarsinlägg i Aftonbladet. Men även artikeln i Flamman och ditt eget inlägg måste ses som ett förringande av de oskyldiga civila dödsoffer som faktiskt är det stora flertalet av dom som offras i vansinnedåden.

    Fokus i rapporteringen om moståndsmännens aktioner måste därför vara på att oskyldiga civila drabbas (så länge detta är fallet), inte på att motståndet enligt motståndsmännen eller någon annan är riktat mot USA.

    Allt annat är att förtiga och förringa de drabbades situation.

  7. ”Men även artikeln i Flamman och ditt eget inlägg måste ses som ett förringande av de oskyldiga civila dödsoffer som faktiskt är det stora flertalet av dom som offras i vansinnedåden.”

    Du blandar äpplen och päron och kallar det inte ens för frukt.

    ”Fokus i rapporteringen om moståndsmännens aktioner måste därför vara på att oskyldiga civila drabbas (så länge detta är fallet), inte på att motståndet enligt motståndsmännen eller någon annan är riktat mot USA.”

    Varför skulle jag ljuga och göra som du, förtiga och förringa verkligheten?

  8. ”Tänker då främst på personer som Åsa Linderborg och Erik Wijk och deras vid det här laget ökända försvarsinlägg i Aftonbladet.”

    Idag skriver de en fullständigt lysande artikel i Aftonbladet.

    Jag har svårt att tänka mig några andra som på ett så genomtänkt sätt analyserat följderna av USA:s anfallskrig mot Irak. Deras argumentation i dagens artikel går ju inte att säga emot. Att de dessutom inte ägnar sig åt gissningar i sina faktaredovisningar säger ju en hel del.

    Det är dessutom rätt lattjo att minnas att det är inte länge sedan svenska folket uppmanades att agera exakt som motståndmännen i Irak gör genom information i telefonkatatalogen. Det är varje lands medborgares skyldighet att göra motstånd mot en ockupationsmakt!