Kan Syrien undvika samma öde som Libyen och Irak?


Detta inlägg baseras på utdrag ur en intervju med Issa Chaer, syrier som är medlem i Syria Social Club i London i MRZine, som är en bra gruppblogg kopplad till den socialistiska tidskriften Monthly Review, New York. Syrien har nu blivit en valfråga i USA. DN skriver igår ”Romney menade att USA sitter vid sidan om i stället för att gå samman med andra länder och beväpna de syriska rebellerna”. Och inte nog med det. DN ”USA bör skicka vapen till grupper som slåss mot Syriens militär och regeringsstyrkor” föreslår Romney. Karln är livsfarlig!

Intervjuaren: Ni har varit mycket aktiva i att sprida information om Syrien-konflikten. Varför?
Issa Chaer: Under de första veckorna av konflikten såg vi syrier utomlands rapporter i arabiska nyhetskanaler som gick tvärsemot den information vi fick från familjemedlemmar och vänner i Syrien, och mot vad vi själva såg vid besök i Syrien. Vi märkte att dessa medier skapar sina egna nyheter snarare än att rapportera fakta, som en del av en komplott mot Syrien. Därför beslutade vi att vara en brittisk röst för de miljontals vanliga syrier som ignoreras av de internationella medierna. Vi bestämde oss för att rapportera vad som verkligen händer i Syrien, att skildra det syriska folkets arbete för fred och hjälpa till att bevara integriteten och säkerheten i Syrien.

Intervjuaren: Storbritannien har meddelat att man ger ytterligare motsvarande 65 miljoner kronor till oppositionen. USA och Storbritannien upprätthåller goda relationer med de konservativa och odemokratiska monarkierna i Saudiarabien, Bahrain och Qatar. Varför stöder ledande västerländska stater den syriska oppositionen men inte upproret i Bahrain?

Det är en dubbelmoral som bygger på politiska och ekonomiska intressen. Syrien ses som en viktig regional aktör med starka kopplingar till motståndsrörelser i Libanon (Hizbollah i synnerhet) och Iran, som båda är hinder för Israels långsiktiga strategi. Samtidigt är Syrien Rysslands enda riktiga strategiska partner i Mellanöstern. Väst stödjer oppositionsgrupper i ett försök att få Syrien som allierad, vilket skulle ge total dominans i regionen och isolera Iran. Det finns planer på sekteristiskt stycka Syrien i 2-3 områden som blir lätta för väst att kontrollera, ungefär som vid Sykes-Picotavtalet 1916.

Intervjuaren: Syrien är känd som ett sekulärt och tolerant land. Vilka är orsakerna till det sekteristiska våldet?

Flera faktorer har ökat sekterismen i regionen:
1) Sekterismen sköt fart under Irakkriget med stöd av odemokratiska arabiska monarkier som Saudiarabien, Qatar och Turkiet och al-Qaida.
2) Det muslimska brödraskapets präster som flydde från Syrien på 1980-talet har frodats under Wahhabi-systemet i Saudiarabien. De har mycket aktivt inrättat TV-stationer och förlag och som främjat hat mot minoriteter och kristna och uppmuntrat utsatta ungdomar att ta till vapen.
3) Vissa sekteristiska prästerhar begett sig till länder som Storbritannien, Tyskland, Holland, Frankrike och Belgien och predikat sekterism och hat för första generationens invandrare och deras barn. Tyvärr har en del ungdomar gått i fällan.

Intervuaren: Om Syriens regering faller, vilka delar av oppositionen kommer att fylla det maktvakuum som uppstår?

Oppositionsgrupper är splittrade och den extrema ideologi hos vissa oppositionsgrupper motverkar att en moderat grupp får ledningen. Vi skulle få se en ökning av våldet under de kommande 2-3 åren, som skulle sprida sig till Libanon, Turkiet och Irak. Den enda lösningen om Baath-regeringen faller blir en koalitionsregering efter libanesisk modell. .

Hyr ser Israel på läget?

Israel gynnas indirekt av konflikten i Syrien och de kommer att göra sitt bästa för att förlänga den, eftersom detta försvagar den syriska armén och därmed den långvariga, relativt framgångsrika anti-israeliska koalitionen i regionen.

Den senaste fredsinitiativet Iran har förbigåtts av västpressen. Kan det lyckas?

Iran förtjänar respekt för sina ansträngningar att främja en politisk lösning i Syrien med en kontaktgrupp bland involverade länder för att få slut på våldet och en dialog mellan den syriska regeringen och oppositionen. Om detta får regionalt stöd, kan det framgångsrikt bidra till det nya FN-sändebudets al-Ibrahimis fredsarbete. Sådana åtgärder är mycket bättre för att få slut på kriget än västerländska länders stöd till oppositionen med vapen, pengar och propaganda.

Intervjuaren: Syrien måste arbeta mot starka krafter som USA, Frankrike, Storbritannien, Saudiarabien och Qatar, med Israel redo att agera när som helst. Kan Syrien undvika samma öde som Libyen och Irak?

Syriens geografi och tidpunkten talar mot en upprepning av den libyska scenariot nu. Väst kommer att fortsätta att föra krig genom ombud fram till det amerikanska presidentvalet i november. Sedan kanske följer en ny strategi med marktrupper. Men detta fordrar enighet mellan länder och kan vara riskabelt, då folk inte har glömt krigen i Irak och Afghanistan.

Har regeringen en bra förankring i Syrien?
Det man främst talar om bland syrianer i Syrien är den fred och säkerhet man vant sig vid under de senaste 30-40 åren. Stödet för regeringen beror på regeringens och arméns förmåga att återge folket tilltro til denna förlorade trygghet. Så länge armén är stark och behåller greppet kommer folkets stöd att fortsätta.

Intervjuaren: Kan vi väst kan göra något för att bättre stödja Syrien och bidra till att förhindra ytterligare blodspillan och förstörelse?
Jag tror att vissa medier är viktiga för att hålla ingång konflikten, och det viktigaste är att få fram uppfattningen hos den majoriteten av syrianer som kommer till tals i internationell media och som främst strävar efter fred och normalitet. Det är viktigt att sätta press på media att vara opartiska.


i Andra om: , , ,, , , , , , , , opposition

DN 10/10
DN 8/10DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10

Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10
Aftonbladet 6/10
Expressen 6/10 Sveriges Radio
Nya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  10 comments for “Kan Syrien undvika samma öde som Libyen och Irak?

 1. 9 oktober, 2012 at 09:45

  I texten frågar intervjuaren: ”Kan Syrien undvika samma öde som Libyen och Irak?” Issa Chaers svar blir av naturliga skäl något svävande. – Trots att så många av oss vill svara ”ja” på en sådan fråga inser vi att har USA beslutat att krossa Syrien så fullföljer de beslutet. Pressar sina satellitstater i Mellanöstern (och Europa) att stödja terroristerna inne i Syrien till det bittra slutet. Eller NATO (USA) ingriper militärt. Stora demonstrationer protesterade en gång mot anfallet på Irak. Men nu har europeisk vänster helt tagit till sig medias propagandalögner som presenterat terroristerna som ”rebeller” och ”revolutionärer”. Svensk vänster särskilt naiva och lättmanipulerade. Tragiskt. – Upptrappningen nu av striderna vid turkisk-syriska grändsen gjorde förhoppningsvis många av oss trots allt misstänksamma. VARFÖR skulle syrisk militär angripa Turkiet och därmed riskera ett NATO-anfall på Syrien? En sådan aktion saknar all logik. Jag ger här länken till en artikel i Russia Today: http://rt.com/news/nato-mortar-syria-turkey-954/ Där Russia Today har källor som bekräftar vad många misstänkte: anfallet och beskjutningen utfördes av terroristerna för skylla detta på den syriska militären. Och provocera fram en upptrappning av striderna. – Icke ett ord om denna misstanke i svenska media. Icke ett ord. Vad har vi för informationsnytta av Bonnier och Schibsted?
  Ulla Johansson

  • Marcus R
   9 oktober, 2012 at 11:44

   Granaterna har hamnat i Turkiet för att det inte är en helsäker vetenskap att pricka rätt. Syrien har ju bett om ursäkt så nog vet de med sig om att de gjort fel.

   • H2
    9 oktober, 2012 at 15:29

    Marcus, 10 km in över gränsen? Det är inte inom felmarginalen.

   • JonasB
    9 oktober, 2012 at 16:07

    Att Syrien bett om ursäkt är tydligen en lögn.
    http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=57776

 2. 9 oktober, 2012 at 10:17

  Ocha finns ett avtal om att Syrien går med på att Turkiet ska få gå in i landet? (Kommentar till föregående Syrieninlägg på bloggen).

 3. moe
  9 oktober, 2012 at 21:32

  Precis den uppfattning som jag har fått av mina släktingar som bor i Syrien!! Man blir helt tokig när man ser på nyheterna här i Sverige, och det är inte enbart nyheter via svensk media!! extrem manipulation! ;(

 4. Pingback: 10 okt « Syrien
 5. 10 oktober, 2012 at 16:53

  Till frågan om sekterismens framväxt ska man nog inte glömma USA:s och Israels medvetna, sekteristiska splittringspolitik.
  USA med Paul Bremer påtvingade Irak (som jag väljer som exempel)ett kvotsystem enligt etnisk och religiös tillhörighet, politiker i exilen med sekteristisk agenda, fick plats i gröna zonen.
  Krossandet av den irakiska staten och redan flygförbudspolitiken under sanktionerna, öppnade Iraks gränser för alla slags infiltration.
  Exempelvis genomförde USA etnisk rensning i Bagdad. Den första höga muren med checkpoints runt det historiska Adimiyakvarteret byggdes av amerikansk militär.
  Sunnimuslimer kördes iväg från kvarter med shiamuslimsk dominans och tvärtom.
  Olika lokala miliser som mördat folk och fortsätter med det, har utbildats av amerikansk militär.

 6. 10 oktober, 2012 at 20:19

  Så bra att du nämner detta. I ett sammanhagn för något år sedan talade jag första och enda gången med en tjänsteman som representerade Iraks regering. Denna person berättade just hur USA:s politik gått ut på bl.a etnisk rensning och hur USA stimulerat till etniska motsättningar! ”Söndra och härska” heter det och det är inte bara en tom klyscha – det praktiseras dessvärre också!

 7. 10 oktober, 2012 at 20:29

  10 oktober Syrien undrar varför ”vi” (jag representerar som regel bara mig själv) varit så aktiva att sprida information om Syrien. Dels är detta en central fråga för världsfreden och världens framtid, och dels (därför) är många i världen intresserade av frågan. Jag är politisk engagerad och lever i bästa fall 25 år till. Om jag genom information och faktaspridning kan bidra till något gott är det av största betydelse i tillvaron. Vi har under de senaste 10 åren sett hur världens enda supermakt, USA, visar sig vara alltmer brutal, startar krig, ger tortyren ett nytt ansikte. USA har rustat upp kraftigt, moderniserat sin kärnvapenarsenal, bygger alltfler militärbaser. Varför? Kampen om naturtillgångarna hårdnar. Världens och mänsklighetens framtid ”står på spel”. Jag det låter dramatiskt, kanske överdrivet, men mycket fakta styrker tyvärr denna tes. Huvudmotsättningen i världen mellan USA och dess allierade (f.a. EU, Kanada, Japan etc) och världens folk har sin brännpunkt i Mellanöstern. Fokus nu är nog främst på Syrien genom det akuta läget där.

Comments are closed.