Judarnas påsk kallas Pesach..


Nu firar judarna Pesach, vilket vanligen liknas vid vår påsk. Men egentligen handlar det om, som jag förstår saken, att man firar sitt forntida uttåg från Egypten.

För mig får det vara hur det vill med den saken. Tror man inte så tror man inte. Men precis som bland kristna så firar de flesta judar sina helger, även om de är lika sekulariserade som jag själv.

Det är inte så märkligt, för även om de flesta icke-judar betraktar judendom som en religion så är det mycket mer än så. Det judiska folket består givetvis av alla sorter, från religiösa fundamentalister till fullständigt sekulariserade ateister.

Men de har, som folkgrupp, en lång historia full av förföljelse. Bara för 100 år sedan var deras religion förbjuden i vissa länder. Bland annat i länder nära oss. Och för 60 år sedan vet vi alla vad som hände.

Att de värnar om sitt eget folk och sin religion och alla traditioner är naturligt. Varför skulle de inte göra det?

Igår var det ett inslag på det alltid lika spännande Konflikt i radions P1. Där var det en judisk för-fattare eller journalist som hävdade att konflikten i mellan-östern kommer att lösa sig förr eller senare.

Lösningen kommer att innebära uttåg ur Gasa och att Israel förhandlar med palestinierna om några av de större bosättningarna på västbanken.

Och de kommer att få behålla några av de viktigaste mot att de gör någon eftergift. Så blir det säkert.

Israel kommer i samband med det, eller i något framförhandlat avtal som bägge parter accepterar, att riva den mur man nu håller på att bygga upp.

I Konflikt deltog även Lisa Abramowicz som lyckades med bedriften att göra en Freudiansk felsägning.

Hon kallade muren för muren.. :-) (Hon jobbar för Svensk Israelinformation..)

Det var rätt kul tycker jag.

Programmet finns givetvis att lyssna på i efterhand på webben. En lämplig länk finns längst ner, och det är den första timmen som gäller..

Mina reflektioner kring de svenska hemsidor som har en kraftigt pro-israelisk agenda fortsätter. Min uppfattning är att de som är klart islamofobiska och antiarabiska, i stället för att sprida allsidig information bidrar till en ökande antisemitism.

Att de tar ställning i konflikten må ju vara. Vem tar inte ställning? Men så fanatiskt och hatiskt? Det förvånar mig oupphörligen.

För vart leder det om man i stället för att ha varit mest förföljda själva som folk, plötsligt fokuserar på andra och förföljer dem? Bygger man inte på den redan existerande antisemitismen då?

Och nu har jag skrivit ett inlägg som inte kommer att gillas av alla. Så nu blir jag kallad för antisemit igen på några bloggar..

Lyssna på Konflikt !

Judisk kalender !


Ett svar till “Judarnas påsk kallas Pesach..”