Journalistiken idag


En dag som idag kan man givetvis förvänta sig att en del uppmärksamhet ägnas åt regeringens nya budget, det är inget konstigt med det.


Men läser man morgontidningarnas
webbupplagor så kan man lätt få intrycket att de borgerliga ledarskribenterna helt tagit över. För mig innebär begreppet journalistik att den kvinna eller man som kallas journalist av sin arbetsgivare ägnar sig åt – journalistik.

För mig betyder det att de ska rapportera så opartiskt de kan, utan att lägga till eller dra ifrån. När jag då ser medias bevakning av mediejippon som budgetpromenaden blivit så känner jag mig lätt beklämd. Var har alla oberoende skildrare tagit vägen, finns de inte längre kvar inom medieindustrin? Jag vill givetvis inte läsa texter som författats av skribenter med en uppenbar och tydlig agenda, jag vill läsa oberoende skildringar.

Journalister med en klar politisk agenda hör hemma på ledarsidan eller som kolumnister, inte i första hand på nyhetsplats. Och vem i hela friden är det som drar på med rubriken ”En ansvarsfull budget”? Tar tidningarnas ledarsidor över rapporteringen helt en dag som denna?

När det gäller Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, våra två viktigaste tidningar, så har jag länge tänkt berätta vad som skiljer dessa när det gäller vissa ämnen. Jag kommer återkomma till det eftersom det också krävs ett visst statistiskt material som ännu inte är insamlat. Just nu har jag ”en bestämd känsla” som givetvis är korrekt men som jag idag inte kan visa i form av en tabell.

Men det stör mig oerhört att förmågan till kritisk granskning helt lyser med sin frånvaro. Och vad


Kreativ rubriksättning från Dagens Nyheters sida…

ska vi med dessa tidningar till om de bara trumpetar ut ett i förväg skrivet pressmeddelande från den borgerliga högerregeringen? Det vore precis lika illa som om t.ex. Aftonbladet behandlade socialdemokratin med silkesvantar och applåder på nyhetsplats.

Den sortens journalistik förtjänar inte att kallas för journalistik. Det blir en fadd smak i munnen när DN klipper rubriken ”En ansvarsfull budget” direkt ur regeringens pressrelease.

Källor: SvD DN1 DN2 DN3> DN4 SvD SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Högerregeringen, Budget, Budgetpromenad, Mediejippo, Journalistik, Journalister, Politik[/tags]


23 svar till “Journalistiken idag”

  1. Hur var det med septemberalliansens demonstration den 18 september? Rapport sände ett par bilder på ett fullproppat Sergels torg, men inte en enda enda ord varken där eller i någon svensk tidning, fastän det var stora demonstrationer i flera svenska städer mot alliansens orättvisa ekonomiska politik.

  2. Sara G, det fanns med om det på DN och SvD nätbilagaor ett tag. Även ABC-nytt hade med om det.
    Det var relativt bra uppslutning på sergels torg trots att det kanske inte hade nått fram så bra.
    Det märkliga var att ingen från den officiella oppositionen (riksdagen) var ute bland folk som var där. Det andra som var störande det var alla småpartier, förbund och intressegrupper som var där för att profilera sig och driva sin fråga/or. Det enda som borde ha gällt där var, bort med regeringen och nyval.
    Förhoppningsvis så fortsätter septemberalliansen sitt arbete och det blir fler som kommer på demonstrationerna.
    Med risk för att tala i egen sak, jag tycker att organisationen också jobbar på en grundlagsförändring så att folket kan genom namninsamling tvinga fram nyval.

  3. ar har Ni varit under mina 35 år i livet? Journalistkåren är ju helt felrepresenterad i jämförelse med svenska folkets uppfattning och starkt vänstervriden. Det finns ett antal undersökningar och min egen bedömning är att mediabevakningen är starkt präglad av journalistkårens vridning åt vänster. Vi har matats av Aktuellt och Rapport där, i det sistnämnda fallet, tidigare fanns krav på partibok för att uppbära anställning enligt källor som jobbat där.

    Jag skulle skämma att kalla mig journalist i Sverige idag.

  4. Sara,

    DN omnämnde demonstrationen som att ’några tusen’ hade samlats, SvD gömde en pytteliten notis bland stockholmsnyheterna.

    Jag håller med Jinge om iakttagelsen att politiseringen kommit att sprida sig till nyhetsrapporteringen (ibland till och med till familjesidorna), denna trend har varit väldigt tydlig i just DN under åratal där vinklad information präglad av skribenternas personliga värderingar har varit vardagsmat. Nu har uppenbarligen SvD hakat på samma trend från att tidigare åtminstone ha försökt att hålla en neutral ton i nyhetsjournalistiken.

    Personligen är jag inte intresserad av att betala för media som påtar sig på uppgiften att tolka nyhetsflödet åt mig, lika lite som jag vill betala för lövtunna bilagor proppfulla med annonsmaterial.

  5. Utomparlamentariska jippon och demonstrationer förtjänar inte att få NÅGON uppmärksamhet i medierna.
    Journalisternas analys av den borgeliga budgeten bör vara seriös och genomlysande, och är också det hitills.
    Uppfattningarna på t.ex den här bloggen är inte representativa för vad svenska folket tycker.
    Starkt vänstervridet tycker undertecknad.

  6. Därför de är STORA och läses av många, kanske uppåt 2 miljoner människor varje dag. Då räcker det inte med offensiv, flamman, gnistan, allt vad de nu heter, för de har på sin höjd hundra tusen läsare, tillsammans.

  7. Enligt Wikipedia är SvD oberoende moderat och DN oberoende liberal. Därmed är ju dessa tidningar per definition regeringsförespråkare efter valet. Oberoende står väl där enbart för att visa att att det inte är ren partipropaganda.

    Mer oroväckande är som Sara säger SVT:s rapportering som skall vara helt ofärgad av politiken. Något som jag iofs tror är nästintill omöjligt men numera skevar det alldeles för mycket åt höger.

    Att journalister skulle vara vänstervridna har påståtts så länge jag kan minnas. På 60 och 70-talet stämde detta säkert. Men sedan 90-talet har det gått åt andra hållet. Genom att flytta sig åt höger kan man alltid hävda att vänstern styr landet, fast numera inbegriper ju då vänstern även moderaterna. Det är bra att vänster-högerskalan idag står högt på dagordningen hur politiken skall värderas. Klasspolitiken är tillbaka och detta gynnar vänstern.

  8. Christer W, tack för upplysningen! Det var trots allt något…
    Fastän jag min obotliga optimist hade förväntat mig en större mediarapportering.
    Det är möjligt att en del journalister tänker åt vänster, men blir ändå tvingade på grund av ett kompakt nyliberalt ägarintresse skriva på ett högervridet sätt.
    Aftonbladet, som till hälften är LO-ägt har rätt nyligen skaffat sig två goda borgarskribenter som Staffan Heimersson och Johan Hakelius.

  9. -Journalistkåren är ju helt felrepresenterad i jämförelse med svenska folkets uppfattning och starkt vänstervriden- skriver Richard K.
    Men enligt samtliga väljarbarometrar under året så är borgarna i minoritet, riktigt ordentligt dessutom.
    Jag vet inte vad du menar som vänsterdriven, var snäll och redogör för detta påståend!

  10. Vad är det ni egentligen är missnöjda med i rapporteringen? Jag tycker det är mycket gnäll och lite fakta.

    Citatet ovan om en ansvarsfull budget är ju just detta: ett citat av Borg. Vad skall det sta istället? ”En riktig skitbudget tycker vi som inte läst den än”? Inte för att jag har tidingarna framför mig men min gissning är att rubrik-citat fran finansministern har atföljt en överväldigande majoritet av budgetarna hittills.

    Dessutom är ju nättidningarnas profilering att hela tiden rapportera det absolut färskaste. Innan analysen av budgeten var klar var ju Borgs ord det enda som fanns. Citatet är ju borta nu fran den största rubriken…

    Vidare finns i artiklarna en faktabaserad genomgang av bade vinnare och förlorare i bada tidningarna ni nämner. Vad hade ni väntat er mer? Bilder pa gratande barn och svältande pensionärer?

    Visst är tidningarna lite vinklade men det finns det exempel pa i bada riktningarna. Största problemet med svenska journalister är ju snarare att de (eller kanske deras publik?) är korkade. Analyserna är oftast extremt ytliga och förenklade. Typexempel är Lena Melin (iofs krönikör) i Aftonbladet som knappt kan skriva en mening pa riktig svenska och dessutom gör ekonomiska analyser som om hon skulle göra fruktsallad, bara häver i allt möjligt oavsett om det passar ihop…

  11. Bodil, under de senaste dagarna har buddistmunkar i Rangoon demonstrerat för demokrati. De är inte ens tusen personer, men likväl har det rapporterats runt om i världen. Enligt ditt resonemang så skulle det inte rapporteras om dem eftersom de är så få, så frågan är vad som är vridet egentligen.
    För övrigt har alla rörelser börjat som yttringar av små rörelser och enskilda människor.
    Till och vår demokrati växte fram och utvecklades för att några få började driva frågan, mot sådana uppfattningar som du står för.

  12. Men Jinge, har du glömt att alla journalister i Sverige är starkt vänstervridna och allihop jobbar de på tidningar som är starkt borgerliga. Hur det nu går ihop?
    Fast egentligen bottnar nog ryktet om journalisters vänstervridenhet ur det faktum att verkligheten så att säga är vänstervriden. Skriver man ex v att det finns fattiga som inte har råd att åka på semester så anses det som vänstervridet. Sanningen är att verkligheten är vänstervriden!!!
    Redogör man för att 70 personer om året dör på sin arbetsplats och att många fler får invalidiserande arbetsskador så är man också vänstervriden, vilket också det innebär att verkligheten är vänstervriden.
    Att berätta såna sanningar som högervridna inte vill höra är alltid vänstervridet. Sanningen om verkligheten är alltid vänstervriden.
    Det är därför du inte får läsa det du förväntar dig.

    Svensk press är till 90 procent borgerlig!

  13. Hur kan någon tycka att medias (främst DNs och SvDs) rapportering om budgeten på nätet är Allianspropaganda? På ledasidorna stöder man politiken men verkligen inte på nyhetsplats – där är det en oerhört kritisk granskning som gäller och Per Nuder (som inte har något att säga till om) får mer utrymme än Borg….

  14. Bra skrivet Mikael.

    Titta på alla rubriker som står nu får man en helt annan syn på skribenternas partitillhörighet.

  15. Enlig en stor undersökning gjord av Göteborgs universitet (JMG) ang partisympatier bland journalister så såg läget ut så här 2005: (Journalister kontra allmänheten)
    M 13% – 28%
    FP 14% – 10%
    C 4% – 7%
    KD 2% – 5%
    MP 23% – 6%
    S 30% – 38%
    V 14% – 6%

    Om man sedan plockar ut de som jobbar på kommersiella redaktioner så stiger allianspartierna avsevärt.

    Enligt den undersökningen så är 80% av tidningarna borgliga.

  16. Bodil,

    jag tycker nog att vi kan ta det hela ett steg längre och utan omsvep internera alla som deltar i ’utomparlamentariska jippon och demonstrationer’, lite dj-a ordning får det ju trots allt vara. Sen kan vi ge dessa politisk omskolning och hyra ut dom som hembiträden, butlers och chaufförer för att täcka förvaringskostnaden under tiden omskolningen pågår.

  17. Lasse Strömberg sammanfattar på ett lysande sätt skrönan om pressens vänstervridning med att påvisa att det är verkligheten som är vänsterdriven. Mycket bra!!!

  18. Är det orättvist att en människa som har ett arbete tjänar mer än en som inte kan försörja sig själv?

  19. Har själv idag efterlyst de skjutjärnsreportrar som förr var så vanliga. Medierna överlåter granskningen och frågorna till s.k. vanligt folk i alla dessa telefonväkterier.
    Förstås viktigt för alliansen att möta riktigt folk från DENNA planeten också, men inte istället för skjutjärnen.
    De kommer undan för lätt, alldeles för lätt. När sossarna regerade var det alltid en massa frågor som: jamen, hur ska det gå för pensionärerna… och för fbarnfamiljerna… och den och den… Nu är det tyst!

  20. Majakovskij, vackert namn, är du rysk poet?
    Människor som är sjuka och arbetslösa ska kunna betala sina räkningar och få lite över.
    Det är i högsta grad skamligt att man på deras bekostnad ger de rika flera tusen, ibland hundratusen, i skattelättnader för husägare i Danderyd, Täby och Lindingö.
    Vårt samhälle har inte sedan början av förra seklet varit så orättvis med allt djupare klassklyftor och totalt utan solidaritet med de svagare i samhället som nu…