Jordbro Gravfält


Många känner till kommundelen Jordbro i Haninge. Antagligen mest för serien om Jordbrobarnen som visades i TV för ett antal år sedan.

Jordbro borde vara mer känt för dess stora bronsåldersgravfält. Det är en stor mängd gravar, bland annat från bronsåldern. Lite förenklat är det den period som varade från ca år 2000 f.kr fram till ca 500 f.kr Det var med andra ord 2500 – 4000 år sedan det var bronsålder.

Jag var runt och kikade lite på gravfältet idag, och filmade givetvis lite också. Tyvärr så har vegetationen vuxit så att man faktiskt inte ser alla domarringar, fyrkantsgravar, skeppssättningar och liknande lämningar. Området borde inhägnas och sedan skulle man överlåta skötseln åt en skock får, eller också anställa ett antal skollediga ungdomar att hålla efter gräs och buskar.

En anmärkningsvärd sak är att det har varit en omfattande skadegörelse på skyltarna man satt upp för att beskriva områdets historia och de lämningar som finns där. Och så har det varit hela sommaren. Gravfältet är ett populärt utflyktsmål men uppenbarligen så struntar kommunen helt i skötseln. Tragiskt…

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Jordbro, Haninge, Bronsålder, Gravfält, Video[/tags]


7 svar till “Jordbro Gravfält”

 1. Jag skulle föreslå Highland cattle istället för får och ungdomar. Ungdomar äter väl inte gräs, däremot kanske dom röker gräs.
  Rasen är den äldsta korasen i världen och brukar också kallas generellt för ”uroxe”. Det är lugna och beskedliga djur (var ute och kliade ett par mln hornen idag) som betar flitigt och klarar sig bra på födan som finns i hagarna på somrarna, såsom löv, gräs och ekollon. På vintern får dom så tjock päls att dom inte fryser hur kallt det än blir. Dom är även utmärkta som naturvårdare,

 2. Det är fint där, men ska man se något av gravfältet så är det alldeles efter snösmältningen. Kommunen borde rimligen ha ett intresse av att hålla efter det, men de skiter tydligen i det mesta när det gäller Jordbro.

 3. Highland vore cool. Men jag tror att folk skulle vara rädda för dem. Sedan är det vanskligt med djur så nära befolkningscentra. Alla är inte snälla mot djur.

 4. ”Men jag tror att folk skulle vara rädda för dem. Sedan är det vanskligt med djur så nära befolkningscentra. Alla är inte snälla mot djur.”
  Rädda för kor ! Vad är det med er i ”storstan” ? Highland är ju världens gulligaste djur. Där jag bor går dom 2 km från bostäder, och jag bor i ett samhälle.

  Skogsfrun nu ska du inte förolämpa fåren.

 5. Highland cattle är inte att rekommendera på fornlämningar. De tunga djuren (400-600 kg) skadar och flyttar stenar. Av detta har man negativa erfarenheter vid till exempel Ales stenar.

  Vidare består gravfält till stora del av små kullar i jorden vilka trampas ned.

  Får är bättre tror jag.

 6. Ber fåren om ursäkt! men de är lämpligare än kor som trampar ner för mycket. Är området stort nog kan man tänka sig både får och en liten hjord på 3-4 Highland cattle. En argsint getabock skulle vakta dem bra mot stygga människor.