Jimmie Åkessons läromästare Le Pen i Front National (FN) störst i Frankrike!? SD på tur här hemma?Det är inte bara i Sverige som partier a la Sverigedemokraterna har framgångar. På sina håll betydligt större framgångar.

Enligt en ny opinionsundersökning som återges den franska tidningen Le Nouvel Observateur kan Frankrikes Front National Party (FN) få ett stort genombrott vid valet till Europaparlamentet i maj. Tjugofyra 24 procent av de tillfrågade sa att de kommer att rösta på FN, som står på en invandrarfientlig, antimuslimsk plattform och också är motståndare till EU. Borgerliga UMP, (förre franske presidenten Nicolas Sarzokys parti) fick 22 procent medan regeringspartiet, Hollandes socialister, kom trea med 19 procent. Tidningen menade att röstningen beskriver en ny verklighet i franska politiska livet.”FN är i förändring, åtminstone i sin image till allmänheten. Dess plats är inte längre står vid sidan av det politiska spelet, men i centrum.”
Marle LePen _2198173b

FN, som leds av kontroversiella Marine Le Pen, dotter till veteranpolitikern Jean – Marie Le Pen, gjorde ett rekordval och fick nästan 18 procent av rösterna i det franska presidentvalet 2011. Nästan en av fem kvinnor och nästan 25 procent i åldersgruppen 18-24 år röstade då på partiet – rekord för FN. Partiet vill stävja invandringen och lämnar euroområdet. Dess ledare vill framträda som en som skyddar Frankrike mot både vad hon kallar ”Europeiska Sovjetunionen” och mot muslimsk invandring .Sedan hon tog över som ledare för FN under 2011 har Marine Le Pen försökte flytta fokus från bilden av ett parti med alltför nära band till den förre ledaren, hennes far, som blev en -tämligen berättigad sinnesbild för hets mot folkgrupp och förnekande av Förintelsen.Förra veckan sade partiet att man överväger rättsliga åtgärder i ett försök att få de franska medierna att sluta hänvisa till FN som ”extremhögern”. Vid sidan av sin invandrarfientlighet som lockar röster i ett Frankrike med hög arbetslöshet vill FN införa dödsstraffet, begränsa möjligheterna till abort. Man vill att Frankrike ska lämna euron, något som appelera till tanklösa vänsterväljare.

Den nya mätningen har ökat farhågorna, inte minst hos den politiska eliten i Bryssel, att valet till EU nästa vår kommer att leda till stora framgångar för extremistiska partier från hela Europa.

Och den stora borgerliga tidningen Le Figaro presenterar samma dag en annan opinionsundersökning som visar att 53 % av UMP:s väljare och hela 73 % av Front Nationals väljare stödjer idén om samverkan vid lokalvalen i slutet av maj nästa år. Vid andra valomgången 2012 fick FN minst 43 % av rösterna i 51 städer i Frankrike med mer än 4000 invånare. Sexton av dessa ligger i Calais-området där den franska staten gått hårt åt tältläger för flyktingar, medan 18 ligger i sydöstra Franrike, varav 8 i departementet Var i centrala Provence, där jag sitter och skriver detta.

Andra länder kan se liknande politiska förändringar, då t.ex. det holländska PVV partiet, lett av anti-islamisten Geert Wilders går bra i de senaste opinionsmätningarna. PVV förespråkar att Nederländerna lämnar både euron och EU. I Tyskland fick det helt nya anti -euro AFD-parti framgångar vid valet nyligen.
Jimmie Åkesson untitled

Front National och Sverigedemokraterna är invandrarfientliga men ej fascistiska.Det är en historisk erfarenhet att rasistiska partier och fascistiska partier vinner mark vid en kris i kapitalismen. Uddén i fascismen är riktad mot arbetarklassen, de stora grupperna arbetande, mot radikala organisationer. Rasism kan vara men behöver inte vara ett framträdande drag. Mussolini var ingen judehatare. FN betonar vikten av gamla sedvänjor och lokal kultur, liksom SD (minns Jimmie Åkesson i knätofsar). Fascism bör sökas i de demokratiskt illegitima, korporativt sammansatta och arbetande miljöer som utgör de facto-statsbildningen EU. Det är en beslutsstruktur med kraft att sätta folkstyrelser och demokratiska konstitutioner ur spel. som har övertagit Hitler-drömmen om en förenat Europa.
Var Matin Brignoles untitledI Frankrike är populisten Marine Le Pen på väg att bli en av landets mäktigaste politiker. Hennes parti Front National skördar nya framgångar och ser nu ut att bli störst i EU-parlamentsvalet nästa vår.”Finns motkrafter?
Främsta motkraften är en politisk radikalisering av arbetarrörelsen och de fackliga organisationerna, som i stora delar av Europa sedan decennier vandrat allt längre åt höger. Detta gäller både Frankrike och Sverige. Främsta grogrunden för rasism och fascism är kapitalismens kris. Som marxismen velat hävda är staten den härskande klassens organ. Den härskande klassen består av en liten, liten grupp storkapitalister, i nära samarbete med ideologer bland annat. I takt med att den härskande klassen stärkt sin ställning på bekostnad av arbetarklassen, och till följd av en allt djupare kris i kapitalismen per se minskar utrymmet för reformer och förstaliganden är det ju inte tal om. Kamp mot kapitalismen – det är en nödvändighet för att minska stödet för rasism och fascism!

EU-frågetecken imagesCAS1TWS5


i ,, , , , , , ,
, ,, , ,, , , , , , , , ,

Le Nouvel Observateur 10/110 SvD 13/10 Var Matin 7/10 Knut Lindelöf Le Figaro 10/10 Daily Telegraph 10/10 Anna-Lena Lodenius Pål Steigan 10/5 Knut Lindelöf 13/5 SvD 26/4DN Debatt Nils Funcke 23/4DN 22/4SvD 24/4Ab 24/4 DN rescension av Arnstads bok av Olle SvenningDN 4/4 SvD bokrescension Aftonbladet rescension av Arnstads bok Jinge ”Åh vilken röra – vad är fascism?” Annarkia 22/11 VarghjärtaDN Unga Sverigedemokrater vill ha Almqvist kvar DN Debatt 15/11 DN:s ledare 15/11 AB 15/11 Svd 15/11 Expressen 15/11 SvT 15/11 The Independent 30/8 SvT DN Breivik kommer ut SvD Proletären FIB-Kulturfront


7 svar till “Jimmie Åkessons läromästare Le Pen i Front National (FN) störst i Frankrike!? SD på tur här hemma?”

 1. När reformismen inte fungerar längre är det sådant här som kan hända när samhället råkar i kris. Den gamla progressiva rörelsen (från socialliberaler till kommunister) har försvunnit eller i stort sett paralyserats och kan inte ge trovärdiga förslag hur man skall gå framåt. Men krisen känns ju likförbannat för alltfler människor, många söker efter sätt att göra motstånd, och då öppnas dörren för rörelser som sd och motsvarande i andra länder. Att sd och andra samtidigt döljer var det verkliga ansvaret för krisen ligger är en bisak för dem om de kan rikta ursinnet mot grupper och företeelser som är ’vardags-besvärliga’ men i det stora hela inte är av avgörande betydelse. Kriminalitet, tiggeri, förstörelse, förslumning och förfall ÄR ju väsentliga vardagsproblem, men tycker den före detta vänstern att man inte behöver göra något där så ligger ju vägen öppen för sd-are etc. Det värsta är väl att större delen av vänstern har svårt att ta itu med BÅDE vardagsproblemen som de grundläggande frågorna.

 2. Jag tycker din kommentar är mycket viktig och bra. Senare idag eller i morgon bitti kommer en rapport från andra valomgången i Brignoles, Provence på denna blogg.

 3. När dessa främlingsfientliga partier växer fram är det av intresse att påminna om den fortfarande starkt undertryckta informationen om att Hitler kom till makten genom en utifrån styrd tillsättning av USA och England inte genom demokratiska val. Hitler fick 33.1% röster i det sista valet jmf med 37.4% i det näst sista. Då förlorade angloamerikanerna tålamodet och såg till att han utsågs till ledare av den undergivne presidenten i st för genom demokratiskt val. USA satsade stort på tysklands upprustning och ville få igång krig för pengarna.
  Finns det ett enda främlingsfientligt EU-splittrande parti som inte stöds av angloamerikanerna? Som Anders tog upp för en tid sen finns enorma summor undangömda i skatteparadis mellan 20 -33 biljoner (1 biljon=1000miljarder) Där finns mutpengar.

 4. Vad har du för fakta om stöd från USA till Hitlers upprustning? Och om stöd från angloamerikaner till främslingsfientliga partier inom EU? Den härskande klassen är väl mer intresserad av ett stabilt, förutsägbart EU, gärna med ökad köpkraft för varor från USA:s bolag.

  Enligt mina anteckningar fick nazisterna 37,4 % som mest av rösterna i fria val, vid valet 31/7 1932 då socialdemokraterna och kommunisterna fick 36,2 %. Inför valet genomförde nazisternas stormtrupper SA olika våldsaktioner med många döda för att störa andra partiers arbete. Om 0,75 % av de röstande, mindre än 400 000 personer om min överslagsberäkning är riktig av de som röstade på nazisterna i ställer hade röstat på S+KP hade de senare kommit till makten och historien hade kunnat få en annan inriktning. Och vid nyval 6/11 fick nazisterna 2 miljoner färre röster. De blev ändå största parti med 33,1 % av rösterna, medan S fick 20,4 % och KP 16,9 % dvs S+KP fick 37,3 % och totalt 1,5 miljoner fler röster än nazisterna. I det politiskt instabila läget kunde Hitler upprätta en koalitionsregering 30/1 1933 med borgerliga partier som alltså banade väg för hans makttillträde. Att det parti som får flest röster uppmanas att bilda regering är väl det vanliga?

  Möjligheterna till samarbete 1932-33 mellan socialdemokraterna och kommunisterna försvårades påtagligt av att Tysklands Kommunistiska Parti och Kominterna fram till och med 1932 åtminstone riktade en huvudkritik mot socialdemokrations ledning och att man använde begreppet socialfascism. Man kunde tänka sig enhetsfront underifrån. Först 5/3 1933 markerade Komintern möjlighet till samarbete för t.ex. tyska kommunistpartiet med socialdemokraterna även på ledningsnivå. Dessförinnan hade även socialdemokraterna avböjt samverkan med kommunisterna. Vid Kominterns kongress 1935 var huvudinriktningen på folkfront och enhetsfront mot fascismen, men hade det skett 4-5 år tidigare hade historien kanske blivit en annan.

 5. Igår försökte jag svara på Anders fråga ovan – det gick inte att lägga in kommentaren – jag skickade per mail men jag vet ej om Anders fick det. Nu såg jag att Nyhetsbanken har ett passande inslag om samma ämne
  Affären Miliband
  ”Brittiska och amerikanska bankirer och affärsmän gick i spetsen för att beväpna Tredje riket som ”bålverket mot bolsjevismen” (som Lloyd George, imiterande Churchill, uttryckte det). Chefen för Bank of England skrädde inte orden: brittiska lån till Hitler bör ses som en ”investering mot bolsjevismen.” Detta var elitens gemensamma bild den gången. ”Tyska anspråk på lika rätt att beväpna sig kan inte bekämpas och inte motarbetas.”
  http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1653

 6. Ditt inlägg är mycket intressant. Jag visste inte detta.

  Så sent som 1939 skriver Churchill i sin essäsamling Great Contemporaries om Hitlers ”Mein Kampf” ”Historien om hans kamp kan inte läsas utan beundran över modet, ihärdigheten, den vitala kraften som möjliggjort för honom att utmana, trotsa, blidka och övervinna alla de krafter som stod i hans väg… Jag har alltid sagt att om Storbritannien besegras i krig, hoppas jag att vi finner en Hitler att leda oss tillbaka till våra rättmätiga positioner bland nationer.”