Jerusalem – enbart Israels huvudstad? Vad tycker världen


Brage Norin har samlat fakta om den viktiga omröstningen om Jerusalem i FN:s generalförsamling den 21 dec.
Bra att ha med till samtalen vid julbordet efter (eller före) snapsen. Printa ut och tag med!
Brages bedömning av kommande händelser i USA får stå för honom.

RESULTAT: 128–9
FN generalförsamling 000_was6550800_si
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley: ”USA kommer att minnas denna dag”. och that Washington would take note of countries which had “disrespected” America by voting against it.

Med USA/Israel röstade följande 3 länder och fyra öar/ögrupper.

Guatemala: 16,6 miljoner människor.
Honduras: 9,1 miljoner.

Togo: 7,6 miljoner – (det enda land i Afrika som röstade med USA/Israel)

– samt fyra små öar/ ögrupper i Stilla Havet – i världsdelen ”Oceanien”.

De fyra öarna betraktas som separata medlemsländer i FN.
Mikronesien: 0,105 miljoner
Marshallöarna: 0,053 miljoner
Palau: 0,022 miljoner
Nauru: 0,013 miljoner

– Endast två länder i Sydamerika röstade med USA/Israel.

– Endast ett land i Afrika röstade med USA/Israel.

– Inget land i Asien röstade med USA/Israel.

– Inget land i Europa röstade med USA/Israel.
Jerusalem
ANTALET MÄNNISKOR I VÄRLDEN – UTANFÖR USA/ISRAEL.

Cirka – 7 000 miljoner (7 miljarder)
Cirka – 34 miljoner människor bor i de länder som röstade med USA – under 5 promille.

TITTA PÅ JORDGLOBEN.

Utanför USA syns endast två områden i Sydamerika – länder röstade med USA/Israel (Guatemala och Honduras). Togo är ett av Afrikas minsta länder. Dess yta är bara halva Norrbottens läns yta. Landet syns knappast på jordklotet. De 128 länder som röstade mot USA/Israel dominerar jordgloben fullständigt.

USA:s FN-AMBASSADÖR igen:
– ”Omröstningen kommer att påverka – länder som inte respekterar USA”.
– ”Omröstningen kommer att påverka – hur amerikaner ser på FN”.

ISRAELS PREMIÄRMINISTER NETANYAHU:- ”FN – ett hus av lögner”.

Jag publicerar åter detta uttalande från Palestinagrupperna i Sverige Palestinagrupperna

Beslutet att flytta USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem är vansinnigt och historielöst.

”USAs beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta sin ambassad dit är en grov provokation mot det palestinska folket. Det är också en provokation mot världssamfundet med FN i spetsen”, säger Palestinagrupperna i Sveriges ordförande Anna Wester.

Enligt FNs delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad mellan israeler och palestinier. Men Israel annekterade Västra Jerusalem redan 1948 och rensade staden från palestinier. Den östra delen ockuperades under sexdagarskriget 1967. Efter det har Israel systematiskt flyttat gränsen för Västra Jerusalem österut och beslöt 1980 genom en lag att annektera även Östra Jerusalem. FN:s säkerhetsråd antog genast resolution 478 som ogiltigförklarade lagen och bad samtliga FN-stater att flytta sina eventuella ambassader från Jerusalem.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M
Israel har placerat regering och parlament i Jerusalem, men alla länder med diplomatiska förbindelser med Israel har alltså sina ambassader i Tel Aviv eller andra kuststäder. El Salvador var det sista landet som flyttade sin ambassad från Jerusalem, just med anledning av att FN inte erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Flytten av USAs ambassad bryter mot internationella överenskommelser och ingångna avtal som ska ligga till grund för framtida fredsförhandlingar.

”Vi är arga och besvikna över beslutet och oroliga för konsekvenserna. Det är historielöst och vansinnigt”, säger Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna.

i Andra om: , , , , , , , ,


11 svar till “Jerusalem – enbart Israels huvudstad? Vad tycker världen”

 1. Nå skal vel USA/Israel tvinge resten av verden til å annerkejnen dette som vanlig er?

 2. För att komplotter historiebeskrivningen ovan:

  – Under dagarna som följde på att Israel deklarerade sin självständighet den 14 maj 1948, anföll libanesiska, syriska, irakiska, egyptiska, transjordanska soldater Israel. Även grupper av saudiska samt jemenitiska soldater.

  – Jordanska styrkor intog Gamla Staden i Jerusalem och erövrade även det område som senare kom att kallas Västbanken.

  – Efter vapenstilleståndet annekterade Jordanien Västbanken. Jerusalem delades i en västlig del som Israel annekterade och en östlig som Jordanien annekterade. Gazaremsan erövrades av Egypten, men annekterades aldrig.

  – Alla judar från de områden som under kriget erövrades av Egypten och Jordanien (Gaza, Östra och Gamla Jerusalem samt Västbanken) fördrevs

  – Ca 600 000 – 800 000 judar tvingas på flykt från de arabländer som var involverade i kriget. Den egendom som judar ägde såldes, konfiskerades eller smugglades ut ur de länder som de lämnade.
  Inga av dessa judiska flyktingar förblev flyktingar. Samtliga ordnade sina nya liv i de länder de valde att fly till (USA, Israel, m.fl).

  • Det finns andra viktiga förhållanden att även beakta i sammanhanget. Ja, FN beslöt med 2/3 majoritet att Israel skulle få ett område där andra folk bott i 2000 år. Det stämmer att arabstyrkor anföll då lan togs ifrån araber. Ungefär 20-30 % var judar i det område som skulle bli Israel om jag inte minns rätt. Ganska fredlig samexistens. Varför satsade inte FN på gemensam stat? Beslutet kan ses som en fortsättning av kolonialpolitik a la Sykes-Picot och Balfour med beslut av stormakter över huvudet för dem som berörs. Fundamentalt odemokratiskt. En viktig uppgift är denna (Wikipedia): Ett stort antal araber flydde eller fördrevs från de områden som blev staten Israel. Uppgifterna om hur många har varit väldigt varierande. Från arabiskt håll har uppgivits 900.000 medan en officiell israelisk uppskattning stannar på 520 000. FN:s flyktingorganisation UNRWA uppger siffran 726. 000″ En annan är de israeliska terroristgrupperna, som bland andra mördade den svenske fredsmäklaren Folke Bernadotte. Mitt kanske första barndomsminne är då jag deltog tillsammans med många tusen längs vägen vid hans begravning 1948.

  • Några källor? Det som historiker har bekräftat är att minst 750,000 Palestinier fördrevs från hus och hem. När allt kommer omkring kvarstår sanningen: sionister har inget rätt till Palestina.

 3. Min hemstad Jerusalem är och förblir Palestinas huvudstad . Igår meddelade den israeliska bostadsminister att trehundratusen judiska lägenheter kommer att byggas under de närmaste åren i östra Jerusalem genom att expropriera palestinsk mark samt bygga murar runt om staden för att förhindra palestinierna att komma in till Jerusalem .
  Kan omvärlden låta Israel göra det . Kan Israel kasta ut fyrahundratusen palestinier som bor i östra Jerusalem . Israels premiärminister säger att 50 länder kommer att kopiera Trump och flytta sina ambassader till Jerusalem och han är så säker att om några år kommer hela världen att betrakta staden Jerusalem som Israels huvudstad inklusive vissa arabiska länder ibland de gulfstater .
  Jag född i Jerusalem 1946 och Israel existerade inte på den tiden samt har Israel draget in min rätt att bo i Jerusalem och så gör israeler med alla palestinier som har bott utomlands mer än sju år pga av de vill minska antalet palestinier i staden och förvandla den till en judisk majoritet .

  • Marktjuvarna kommer inte att sluta förrän deras våt dröm om ”stor israel” är fullbordad. Om det blir av så kommer marktjuvarnas enhet sträcka sig från Syrien i nörd till Nildeltat i sydväst. De kommer inte att sluta om inte världen gör upp med marktjuvarna. Marktjuvarna är vår tids största fara, inte bara för Palestinier utan för en hel värld. Jo tidigare man tar hand om marktjuvar-problemet, desto bättre. Att USA är numera ett imperium på fallrepet ger ett litet hopp. Att BDS (Boycott Divest & Sanction) rörelsen växer allt starkare är ett annat. En sak är dock klar, marktjuvens våt dröm kommer aldrig att bli verklighet.